Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

SEB: Nodarbinātība Latvijā un Lietuvā sasniegusi vien 2003. gada līmeni

Salīdzinot ar 2010. gadu, kad darba spēka tirgus Baltijas valstīs piedzīvoja viszemāko nodarbinātības līmeni, nodarbināto cilvēku skaits ir palielinājies visās trīs Baltijas valstīs – nodarbinātība ir atguvusies par 11% Igaunijā, 7.7% – Latvijā un 5.9% Lietuvā, liecina jaunākais SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskats.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: „2011. gads izrādījās labāks nekā gaidīts Baltijas valstu ekonomikām, kā rezultātā tās sevi apliecināja kā visstraujāk augošās ekonomikas Eiropas Savienībā. Spēcīgā ekonomikas izaugsme un to pavadošais ārējais pieprasījums, kā arī iekšējais patēriņš, veicināja investīcijas un pozitīvi ietekmēja darba tirgu. 2011. gadā nodarbināto cilvēku skaits palielinājās visās trīs Baltijas valstīs - Igaunijā nodarbinātība pieauga par 6.7  procentiem, savukārt Lietuvā un Latvijā tā palielinājās par attiecīgi 3.1 un 2 procentiem.”

Tiesa, lai gan nodarbinātība ir palielinājusies, tā joprojām atrodas daudz zemākā līmenī nekā pirms krīzes – pašreizējais nodarbinātības līmenis Latvijā un Lietuvā ir salīdzināms ar 2002. – 2003. gadu.

Kā šodien preses konferencē stāstīja SEB bankas ekonomikas eksperti, lielāka ekonomiskā aktivitāte un darba vietu radīšana, kā arī emigrācija atspoguļojas bezdarba statistikā. Laika posmā no 2010. gada 1. ceturkšņa, kad darba meklētāju skaits sasniedza augstāko punktu, līdz 2011. gada 4. ceturksnim lielākais bezdarbnieku skaita samazinājums tiks reģistrēts Igaunijā, kur darba meklētāju īpatsvars samazinājās par 8.4 procentpunktiem, Latvijā – par 6.2 procentpunktiem, bet Lietuvā pēdējo sešu ceturkšņu laikā bezdarbs samazinājās par 4.4 procentpunktiem.

„Tas gan nenozīmē, ka arī šogad bezdarba līmenis turpinās samazināties šādā pašā tempā visās Baltijas valstīs. Sagaidāms, ka Latvijā un Lietuvā bezdarba līmenis turpinās kristies, nostabilizējoties 14 % līmenī, taču ņemot vērā Igaunijas statistiku, kas 2011. gada pēdējā ceturksnī uzrāda būtisku samazinājumu jauno darba vietu skaitā un nelielu pieaugumu bezdarba līmenī, darba tirgus dinamika šogad varētu būt mazāk pozitīva,” secina Rudzītis.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis to skaidro ar Baltijas valstu – īpaši Lietuvas un Igaunijas - lielo atkarību no eksporta tirgiem, kur ārējā pieprasījuma samazināšanās dēļ šogad palēnināsies ekonomiskā izaugsme. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses