Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

SEB Unifondi aicina laikus izvēlēties sev vēlamo pensiju 2. līmeņa pārvaldītāju

Sākot ar novembri, Valsts kase vairs nepārvaldīs pensiju 2. līmeņa kapitālu, un tiem dalībniekiem, kuri līdz šim bija uzticējuši savu pensiju 2.līmeņa līdzekļu pārvaldīšanu Valsts kasei, līdz šā gada 28.septembrim būs jāizvēlas cits pensiju 2.līmeņa līdzekļu pārvaldītājs. SEB Unibankas meitas uzņēmums SEB Unifondi, kas šobrīd pārvalda jau gandrīz 200 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju pensiju 2.

līmeņa kapitālu, atgādina, ka tuvāko divu mēnešu laikā vairāk kā 90 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kas vēl šobrīd ir Valsts kases ieguldījumu plāna dalībnieki, būs jāizvēlas kāds no privātajiem pensiju 2.līmeņa pārvaldītājiem.

SEB Unifondu Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds: “Pensiju 2. līmenis Latvijā tika ieviests ar mērķi nodrošināt lielāku pensijas kapitālu, nepaaugstinot sociālo nodokli. Dalība pensiju 2.līmenī ļauj tā dalībniekiem palielināt savas nākotnes pensijas kapitālu, neveicot nekādas papildu iemaksas, jo uzkrājuma veidošanai tiek novirzīta daļa no samaksātā sociālā nodokļa. Pensiju 2.līmeņa ieguldījumi ir ilgtermiņa ieguldījumi, kas jāapzinās katram Latvijas iedzīvotājam, kas piedalās pensiju 2.līmenī. Īstermiņā pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plāni var uzrādīt gan ļoti augstu, gan arī zemu ienesīgumu, kas atkarīgs no notikumiem valstu ekonomikā, kurā tiek veikti ieguldījumi, kapitāla un finanšu tirgos. Svarīgākais mūsu kā pārvaldītāju uzdevums ir nodrošināt, lai pensiju 2.līmeņa ienesīgums būtu stabils un vienmērīgs, bet ieguldīšanas stratēģija konsekventa. Ar pavisam vienkāršiem aprēķiniem ir iespējams pārliecināties, ka tikai vienmērīgs pārvaldīšanas rezultāts dod lielāku kapitāla pieaugumu.”

Valsts kases ieguldījumu plāna dalībnieki, kuri līdz 28.septembrim paši nebūs izvēlējušies savu pārvaldītāju, bez saskaņošanas tiks sadalīti starp dažādiem pensiju 2.līmeņa pārvaldītājiem. Šobrīd ikviens Valsts Kases ieguldījumu plāna dalībnieks patstāvīgi var izvēlēties kādu no 25 ieguldījumu plāniem - šobrīd 9 ieguldījumu plāni tiek pārvaldīti pēc konservatīvās stratēģijas, 4 - pēc sabalansētās, 12 - pēc aktīvās.

Pensiju 2.līmenī ieskaitītās summas ir atkarīgas no cilvēka algas un veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām (sociālā nodokļa). Ja bruto alga ir 500 latu mēnesī, no kuras sociālās apdrošināšanas maksājumos persona samaksā 9%, bet darba devējs 24,09%, tad 20% no šiem maksājumiem ir paredzēti vecuma pensijas izmaksai pensiju sistēmas 1. un 2.līmenī. Pensiju 2.līmenī šobrīd tiek novirzīti jau 4% no šiem 20%, bet 2010.gadā tie būs jau 10%. Pie 500 latu algas mēnesī pensiju 2.līmenī katru mēnesi nonāk 20 lati.

SEB Unifondi šobrīd pārvalda 38,06 miljonu latu lielu pensiju 2.līmeņa ieguldījumu portfeli, kopš gada sākuma tas ir pieaudzis par 30% jeb 11,4 miljoniem latu. Pensiju 2.līmeņa dalībnieki no četriem SEB Unifondu pārvaldītajiem ieguldījumu plāniem līdz šim visaktīvāk izvēlējušies SEB Aktīvo plānu. SEB Aktīvais plāns nodrošina mērena riska dinamisku ieguldīšanas stratēģiju (gada ienesīgums uz 30.06.2007 kopš darbības sākuma – 5,85%*), bet SEB Eiropasplāna ietvaros ieguldījumi tiek veikti ES dalībvalstīs, gan akcijās, gan fiksētā ienākuma finanšu instrumentos (gada ienesīgums uz 30.06.2007 kopš darbības sākuma – 5,40%*). SEB Sabalansētais plānsnodrošina stabilu un reizē dinamisku kapitāla pieaugumu, izvietojot līdzekļus akcijās, augstas drošības fiksēta ienākuma vērtspapīros un banku depozītos. Šī plāna gada ienesīgums kopš darbības sākuma uz 30.06.2007 bija 4,77%*. SEB Latvijas plāns ir laba alternatīva tiem, kuri līdz šim bija izvēlējušies Valsts kases ieguldījumu plānu savas konservatīvās ieguldīšanas stratēģijas dēļ. SEB Latvijas plāna kapitāls tiek ieguldīts Latvijas ekonomikā, un ieguldījumi tiek veikt fiksētā ienākuma finanšu instrumentos. Plāna gada ienesīgums kopš darbības sākuma uz 30.06.2007 bija 3,48%*.

Jau šobrīd ikviens Valsts kases ieguldījumu plāna dalībnieks var pieteikties privāto pārvaldītāju piedāvātajiem pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plāniem jebkurā SEB Unibankas klientu apkalpošanas centrā, kā arī SEB Unibankas internetbankā Ibanka (Pieteikumi, Investīcijas, Pensiju 2.līmenis).

*Vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzīgu ienesīgumu nākotnē

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:

Agnese Gribuste, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67779978, 29149306 [email protected]

Vairāk par SEB Unibankas grupu: www.seb.lv

SEB Unibankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses