Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

"Standard & Poor's" līdzšinējā līmenī apstiprina Rīgas kredītreitingu; attīstības prognoze - stabila

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor\'s" līdzšinējā līmenī apstiprinājusi Rīgai piešķirtos reitingus - Rīgas ilgtermiņa kredītreitings ir BBB un īstermiņa kredītreitings - A-3, liecina reitingu aģentūras paziņojums. Reitingu attīstības perspektīva noteikta stabila.

"Standard & Poor\'s" norāda, ka Rīgas kredītreitingi līdzšinējā līmenī apstiprināti, jo pilsēta turpina uzrādīt labus finanšu rādītājus.

"Rīgas reitingi atspoguļo Rīgas pilsētas stabilo finansiālo sniegumu situācijā, kurā vērojama spēcīga ekonomikas izaugsme un tiek īstenota piesardzīga budžeta politika," paziņojumā norāda "Standard & Poor\'s" analītiķis Marsins Gdula (Marcin Gdula). "Reitingus tomēr ierobežo spediens uz Rīgas norēķinu un investīciju kontiem, kā arī ilgtermiņa saistību daudzkārtējs pieaugums."

Aģentūra norāda, ka Rīgas ekonomisko spēku ietekmē Latvijas galvaspilsētas statuss - Rīgā dzīvo 32% Latvijas iedzīvotāju un tā rada vairāk nekā 50% no nacionālā iekšzemes kopprodukta, kas ir par 77% vairāk nekā vidēji valstī, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Turklāt arī nākotnē pilsētā sagaidāms labs pieaugums - ap 6% gadā, kas ir vairāk nekā valstī vidēji.

Rīgas finanšu rādītāji rādītāji joprojām ir labi. 2006.gadā jau trešo gadu pēc kārtas pilsētas budžetā, atrēķnot kapitālizdevumus, bija pārpalikums, pateicoties stabilam ieņēmumu pieaugumam un piesardzīgai budžeta politikai, bet arī, pateicoties mazākam kapitālizdevumu pieaugumam nekā plānots, lai gan izdevumi investīcijām no 2004. līdz 2006.gadam divkāršojās.

"Balstoties uz "Standard&Poors" izveidoto klasifikāciju, Rīgas tiešais parāds pieauga līdz 62% no operacionālajiem ieņēmumiem 2006.gadā salīdzinājumā ar 45% 2004.gadā. Tas lielākoties bija tāpēc, ka tika veikti ieguldījumi ceļu infrastruktūrā, kas daļēji tiek finansēti no ārpusbudžeta līdzekļiem, ko "Standard & Poors" ir ņēmusi vērā, vērtējot pilsētas lielo parādu. Par spīti šim pieaugumam, kas Rīgu pozicionē nedaudz augstāk par reitingam BBB atbilstošo vidējo parāda līmeni, mēs uzskatām, ka Rīga spēj izpildīt savas lielās parādsaistības," norāda aģentūra.

"Stabilā prognoze atspoguļo mūsu cerības, ka Rīgas labos finanšu rādītāju balstīs pieaugoša ekonomiskā bāze un piesardzīga budžeta politika, kā arī būtisks Eiropas Savienības līdzfinansējums. Tas arī ir balstīts uz cerībām, ka parādu pieaugums, tostarp ārpusbudžeta saistības, būtiski nepārsniegs ienākumu pieaugumu," uzsver Gdula.

"Standard & Poor\'s" Rīgai piešķirtie reitingi ir spēkā kopš 2005.gada vasaras. Kredītreitingu aģentūra maija vidū paziņoja, ka samazina Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā no A- līdz BBB+, par iemeslu minot pieaugošo smagās piezemēšanās risku ekonomikā un ārējās nelīdzsvarotības saglabāšanos. Turklāt aģentūra saglabājusi reitingam negatīvu attīstības prognozi, kas nozīmē, ka nākotnē tas atkal varētu tikt pazemināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses