Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Straujāk pieaug kredītkaršu popularitāte, liecina "SEB bankas" dati

Iezīmējas tendence straujāk pieaugt kredītkaršu skaitam un to izmantošanai un samazināties ar norēķinu kartēm veikto darījumu skaitam, tā secinājusi SEB banka, novērtējot tās izdoto maksājumu karšu izmantošanas intensitāti pēdējo trīs gadu laikā. Banka to skaidro ar kredītkaršu daudz plašāko pieņemšanas tīklu ārpus Latvijas robežām, kā arī papildu finansējuma pieejamību.

Bankas dati rāda, ka 2005.gada beigās SEB banka bija izsniegusi 46 819 kredītkartes, bet 2008.gada beigās kredītkaršu skaits sasniedza jau 138 211, pieaugot 2,9 reizes. Tie arī liecina, ka ar norēķinu kartēm 2007.gada laikā veikto darījumu skaits tirdzniecības vietās pieauga par 18%, bet ar kredītkartēm veikto norēķinu skaits pieauga par 78%. 2008.gadā ar norēķinu kartēm veikto darījumu skaits pieauga par 7%, ar kredītkartēm – par 87%.

Tāpat banka secina, ka maksājumu kartes aizvien biežāk tiek izmantotas ne tikai lieliem pirkumiem, bet arī ikdienas preču iegādei. 2008.gada beigās ar SEB bankas maksājumu kartēm veikto pirkumu vidējā summa bija 19 lati. Banka norāda: ar norēķinu kartēm veikto pirkumu kategorijā saglabājas vienmērīga vidējā pirkuma summa, turpretī ar kredītkartēm veikto norēķinu gadījumā pēdējo divu gadu laikā vērojams samazinājums par 46%, kas apliecina, ka aizvien mazākiem pirkumiem tiek izmantotas kredītkartes.

SEB bankas apkopotie maksājumu karšu izmantošanas dati par 2008.gadu rāda, ka ar bankas izsniegtām norēķinu kartēm un kredītkartēm cilvēki dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās gan Latvijā, gan ārzemēs ir norēķinājušies vairāk nekā 1,5 miljonus reižu mēnesī jeb 45 000 reizes dienā. Pērn vidēji ar maksājumu kartēm veikti pirkumi vai saņemti pakalpojumi Latvijā un ārpus tās 23 miljonu latu apmērā, 24% apgrozījuma veidoja karšu īpašnieku darījumi ar kredītkartēm, 76% - ar norēķinu kartēm.

Kopējais SEB bankas maksājumu karšu skaits uz 2008.gada beigām bija 526 907 - 74% no visām maksājumu kartēm veidoja norēķinu kartes, 26% - kredītkartes.

SEB banka gan piebilst, ka saskaņā ar šī gada pirmo divu mēnešu datiem samazinājies gan darījumu skaits ar kartēm, gan arī apgrozījums, kas skaidrojams ar vispārēju patēriņa samazināšanos.

Kā norēķinu kartes SEB banka klasificē tās kartes, kurās kartes lietotājs izmanto tikai savu personīgos naudas līdzekļus, kas ieskaitīti kartes kontā, savukārt kredītkartes ir kartes, kurās tiek apvienoti gan kartes īpašnieka privātie līdzekļi, gan arī bankas piešķirtais finansējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses