Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

"Swedbank" zaudējumi Latvijā 1.ceturksnī - Ls 45 miljoni

_Swedbank _šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā strādājusi ar 45 miljonu latu zaudējumiem, informēja kompānija. Operacionālā peļņa pirms uzkrājumiem bija 14 miljoni latu.

Kā galvenās 1.ceturkšņa tendences Swedbank min lēnāku kredītu kvalitātes pasliktināšanos un pamatdarbības stabilizēšanos.

Šā gada 31.martā problemātisko kredītu bruto apjoms bija 972 miljoni latu jeb 25% no kopējiem kredītiem. Kā atgādina Swedbank, pērnā gada 31.decembrī šo kredītu apjoms bija 925 miljoni. Uzņēmumu un privātpersonu kredītu kvalitāte ievērojami atšķiras. Uzņēmumu segmentā lielākais kavēto kredītu īpatsvars joprojām ir nekustamā īpašuma un būvniecības nozarēs, un paredzams, ka šo problemātisko kredītu īpatsvara augstākais rādītājs tiks sasniegts 2010.gada pirmajā vai otrajā ceturksnī. Attiecībā uz privātpersonu kredītu kvalitāti Swedbank prognozē, ka ekonomikas atlabšana tos pozitīvi ietekmē vēlāk un kavēto kredītu apjoma palielināšanās ir lielā mērā atkarīga no bezdarba līmeņa.

1.ceturksnī banka ar dažādiem risinājumiem palīdzējusi kopumā 2804 hipotekāro kredītu un auto līzinga klientiem, neskaitot palīdzību ar īstermiņa kredītsaistību restrukturizāciju. Šajā periodā veiktā klientu aptauja liecina, ka 87% kredītņēmēju, kam bija nepieciešama saistību restrukturizācija, ir pilnībā apmierināti ar saņemto risinājumu, norāda Swedbank.

Kopējie ienākumi 1.ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni samazinājās par 10% līdz 31 miljonam latu, savukārt kopējie izdevumi saruka par 9% līdz 16 miljoniem latu. Tīro procentu ienākumu samazinājumu joprojām ietekmējusi kredītportfeļa apjomu samazināšanās. Kā arī, salīdzinot ar gada beigām, sezonāli mazākas klientu aktivitātes dēļ bija zemāki tīrie komisiju ienākumi un neto peļņa no finanšu pozīcijām.

Šajā laikā bruto kredītportfelis saruka par 3%, ekonomikā turpinoties tendencei samazināties pārliekajām saistībām attiecībā pret ienākumiem, kas seko ekonomikas straujās izaugsmes periodiem, skaidro Swedbank. Savukārt klientu noguldījumi saglabājušies stabili.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, kopējie izdevumi 1.ceturksnī samazinājās par 9%. Ekonomikas lejupslīde un kavēto kredītu apjoma pieaugums palielināja bankas izdevumus saistībā ar kredītu restrukturizāciju un aizdevumu atgūšanu. Swedbank skaidro, ka šie izdevumi ir saistīti ar ekonomikas ciklu, un paredz, ka līdz ar ekonomikas atgūšanos tie samazināsies.

2009.gada 1.ceturksnī izmaksu/ienākumu rādītājs bija 54%.

1.ceturkšņa laikā darbinieku skaits samazinājās par 40 jeb 3%, filiāļu skaits salīdzinājumā ar 2009.gada beigām saglabājās nemainīgs.

Banka galveno uzmanību plāno pievērst ciešu ilgtermiņa attiecību veidošanai ar klientiem, kuriem Swedbank ir pamata banka. Nākamajā ceturksnī galvenā uzmanība tiks pievērsta kredītu vadībai, proaktīviem pasākumiem lejupslīdes negatīvo seku ierobežošanai un ilgtspējīgu risinājumu meklēšanai visām iesaistītajām pusēm.

Bankas stratēģija attiecībā uz turpmāko darbību Latvijas tirgū paliek nemainīga, un Swedbank nolūks ir veidot ilgtermiņa darbību Baltijas valstīs, teikts bankas paziņojumā.

Elektronisko norēķinu īpatsvars Swedbank 1.ceturkšņa beigās sasniedzis 98,6%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses