Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

"VEF banka" prasa atcelt FKTK lēmumu par licences anulēšanu; likvidācijas lietu skatīs nākamnedēļ

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien līdz 9.jūnijam atlika lietu par "VEF bankas" likvidāciju.

"VEF bankas" pārstāvis lūdza tiesvedību šajā lietā apturēt, norādot, ka 2.jūnijā banka ir iesniegusi Administratīvajā apgabaltiesā pieteikumu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmuma atcelšanu, ar kuru bankai anulēta licence kredītiestādes darbībai. Viņš teica, ka tiesvedība ir jāaptur līdz brīdim, kad stāsies spēkā spriedums minētajā administratīvajā lietā.

Savukārt FKTK pārstāvji pauda viedokli, ka nepastāv nekādi šķēršļi likvidācijas pieteikuma izskatīšanai.

Tiesa nolēma noraidīt "VEF bankas" lūgumu par tiesvedības apturēšanu.

Vēlāk "VEF bankas" pārstāvis lūdza lietas izskatīšanu atlikt, paskaidrojot, ka tikai 2.jūnijā saņemta tiesas pavēste par ierašanos uz likvidācijas lietu un arī tikai tad radās iespēja nolīgt advokātu. Tādējādi bankas advokātam nav bijis laika pilnībā iepazīties ar lietas materiāliem. Šo lūgumu tiesa apmierināja, nosakot nākamās sēdes datumu trešdien, 9.jūnijā.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece iepriekš norādīja, ka Rīgas apgabaltiesa 29.maijā pieņēma lēmumu ierosināt "VEF bankas" likvidācijas lietu un apķīlāt bankas mantu.

Komisija 26.maijā nolēma anulēt "VEF bankai" izsniegto licenci kredītiestādes darbībai. Dravniece iepriekš paskaidroja, ka licences anulēšanas iemesls nav saistīts ar bankas maksātnespēju.

"Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka "VEF bankas" akcionāri ilgstoši nav saņēmuši komisijas atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai un banka nav nodrošinājusi Kredītiestāžu likuma prasību ievērošanu, akcionāriem neesot lemttiesīgiem un tādējādi nespējot veikt darbības, lai nodrošinātu piesardzīgu bankas darbību," viņa klāstīja.

Saskaņā ar pieņemto lēmumu "VEF bankai" ir aizliegts veikt jebkurus darījumus un naudas norēķinus, kā arī iznīcināt jebkādu tās mantu, arhīva fondus vai atsevišķus dokumentus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2005.gada aprīlī ASV Finanšu departaments "VEF banku" noteica kā finanšu institūciju, kas rada "primāras bažas par naudas atmazgāšanu". Savukārt 2006.gada jūlijā ASV Valsts kases Finanšu noziegumu novēršanas tīkls ("FinCEN") publiskoja galīgo lēmumu, kurā atzina, ka "VEF banka" ir izstrādājusi atbilstošas politikas un procedūras noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, tomēr secināja, ka bankas akcionāri rada paaugstinātu naudas atmazgāšanas risku, un piemēroja pret banku sankcijas, nosakot aizliegumu ASV finanšu institūcijām atvērt un apkalpot bankas kontus.

"VEF bankas" pagājušā gada finanšu pārskatā teikts, ka galvenais šķērslis 2005.gadā "FinCEN" sankciju atcelšanai bijis apstāklis, ka bankas lielākie akcionāri ilgstoši nespēja iegūt FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai. Arī pašreizējais bankas akcionārs Honkongas "Uniwell Worldwide Limited", kurš iegādājās 58,8% "VEF bankas" akciju 2009.gadā, nav saņēmis FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai.

Pagājušajā gadā "VEF banka" strādāja ar 733,9 tūkstošu latu zaudējumiem, kas ir par 5,7% lielāki nekā 2008.gadā.

Pēc aktīvu apmēra "VEF banka" pagājušā gada beigās bija 24. lielākā no 27 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, kuros gan nav ierindota "Parex banka", kas 2008.gada rudenī bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses