Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Zemniekiem piedāvā apdrošināties pret dabas kataklizmām

Turpmāk zemniekiem un lauksaimniekiem ir pieejama lauksaimniecības kultūraugu sējumu apdrošināšanu, kas izstrādāta pēc lauksaimnieku un zemnieku iniciatīvas, ziņo apdrošināšanas sabiedrība BTA.

Sējumus iespējams apdrošināt pret lietavām, krusu, vētru, kā arī izsalšanu pārziemošanas periodā. Valsts atbalsts, ko iespējams saņemt, apdrošinot sējumus, ir 50 % no apdrošināšanas prēmijas.

Apdrošinot ražu, lauksaimniekiem pašiem būs jāsedz tikai puse no polises vērtības jeb apdrošināšanas prēmijas, otru pusi sedz valsts. Šāds valsts atbalsts apdrošinātajiem sējumiem Lauku atbalsta dienestā būs pieejams līdz šā gada beigām. Atbalstam gan ir ierobežojumi – ne vairāk par 25 latiem no viena sējumu hektāra. Piemēram, ja sējumu hektārs apdrošināts par 100 latiem, tad valsts atmaksā tikai 25 latus.

Apdrošinot sējumus, tiek segti zaudējumi no neiegūtās ražas, kuri radušies krusas, vētras vai lietus rezultātā. Tiek kompensēti ražas zaudējumi veldres gadījumā, ko izraisījis lietus vai vētra. Tāpat apdrošinātajiem ziemāju sējumiem izsalstot, tiek atlīdzināti izdevumi, kas rodas, pavasarī apsējot laukus otrreiz.

„Pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas zemnieks norāda, kāda varētu būt plānotā raža laukam. Tāpat tiek novērtēts, kāds risks varētu radīt postījumus sējumiem. Ja negadījums būs noticis, vispirms nosakām, kāda būtu sagaidāma raža, ja neiestātos apdrošinātais risks. Pēc tam tiks noteikts apdrošināšanas gadījuma rezultātā neiegūtās ražas apmērs. Tas tiek noteikts procentuālā izteiksmē no sagaidāmās ražas. Esam arī paredzējuši to, ka pats apdrošinājuma ņēmējs, tātad - sējumu īpašnieks, var piedalīties zaudējumu novērtēšanā. Tas ir būtiski, jo neviens cits kā tikai pats saimnieks nevar mums sniegt izsmeļošu informāciju par to, kā iestājies apdrošināšanas gadījums, kāda ir viņa iepriekšējo gadu pieredze, kā arī paša vērtējums zaudējumiem,” stāsta BTA Insurance Company SE Lauksaimniecības apdrošināšanas risku parakstītājs Andis Lillais.

Apdrošināmo kultūraugu sarakstā, ko iespējams apdrošināt, ir rapsis, kvieši, mieži, auzas, rudzi un tritikāle. Zemnieks pats var izvēlēties, kādu kultūraugu sējumus viņam nepieciešams apdrošināt un, ja lauksaimniecības kultūraugu audzētāja izvēla ir kritusi par labu kādas viņa audzētās labības apdrošināšanai, saimniecībai jāapdrošina visi lauki, kas apsēti ar attiecīgo kultūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses