Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zviedrijas SEB un "Swedbank" peļņa trešajā ceturksnī samazinās

Gan Zviedrijas banka "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB), gan "Swedbank", kam ir meitasbankas arī Baltijā, ceturtdien paziņoja finanšu rādītājus par trešo ceturksni, kas liecina par peļņas samazināšanos.

SEB tīrā peļņa kritusies līdz 1,51 miljardam zviedru kronu (107 miljoniem latu), jo pieauga zaudējumi no kreditēšanas un samazinājās komisijas ienākumi, vēsta BNS/REUTERS/BLOOMBERG. Salīdzinājumā ar pērnā gada trešo ceturksni, kad SEB nopelnīja 3,09 miljardus zviedru kronu (218 miljonus latu), peļņa kritusies par 51%.

Šāgada trešā ceturkšņa rādītājs bijis arī krietni zemāks par Reuters analītiķu gaidīto 2,01 miljarda zviedru kronu (142 miljonu latu) peļņu.

"Trešais ceturksnis bija sarežģītākais periods bankas vēsturē. Neviens negaidīja, ka tunelis būs tik tumšs un garš, kā izrādījās," atzinusi SEB vadītāja Annika Falkengrēna. "Baltijas valstīs makroekonomikas perspektīvas turpināja pasliktināties. Drūmās globālās ekonomikas izredzes ietekmēs mūsu klientus un līdz ar to - finanšu industrijas peļņu. Mēs sagaidām, ka tas atstās būtisku ietekmi uz reālo ekonomiku," viņa teica.

SEB zaudējumi no kreditēšanas šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu četrkāršojās, sasniedzot 725 miljonus zviedru kronu (51 miljonu latu), savukārt komisijas ienākumi kritās par 8% - līdz 3,75 miljardiem zviedru kronu (265 miljoniem latu).

Bankas operacionālā peļņa šajā periodā kritās par 46% - līdz 2,01 miljardam zviedru kronu (142 miljoniem latu), bet kopējie operacionālie ienākumi samazinājās par 8% - līdz 8,7 miljardiem zviedru kronu (615 miljoniem latu).

SEB arī paziņoja, ka līdzekļu taupīšanas nolūkā plāno atlaist 500 darbinieku Zviedrijā jeb 5% no personāla. Savukārt pozitīva ziņa bija, ka SEB tīrie procentu ienākumi trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju-septembri palielinājās par 16% - līdz 4,55 miljardiem zviedru kronu (322 miljoniem latu) un bija lielākie bankas pastāvēšanas vēsturē.

Savukārt Zviedrijas "Swedbank" operacionālā peļņa bijusi 3,11 miljardi zviedru kronu (220 miljoni latu), pārsniedzot analītiķu prognozes, raksta BNS/REUTERS. Aģentūras Reuters aptaujātie analītiķi iepriekš prognozēja, ka "Swedbank" trešajā ceturksnī nopelnīs mazāk jeb 2,94 miljardus zviedru kronu (208 miljonus latu).

Tomēr "Swedbank" operacionālā peļņa šogad trešajā ceturksnī bija mazāka nekā pērn jūlijā-septembrī, kad tā sasniedza 3,67 miljardus zviedru kronu (259 miljonus latu), un samazinājumu bankas vadība skaidro ar bezprecedenta turbulenci globālajā ekonomikā un finanšu sistēmā.

"Swedbank" informē, ka tās ienākumi no kreditēšanas bijuši lielāki nekā prognozēts, taču zaudējumi no kreditēšanas pārsnieguši gaidītos, turklāt sliktāki par analītiķu gaidītajiem bijuši arī ienākumi no tirdzniecības.

Zviedrijas "Swedbank" vadītājs Jans Lidēns ceturtdien arī paziņojis, ka bankas lielākie īpašnieki apspriežas, vai "Swedbank" būtu jāpiesaista jauns kapitāls. Ja šāds pasākums, ko jau plaši izmantojušas Eiropas bankas, tiktu īstenots, "Swedbank" būtu pirmā zviedru banka, kas saņēmusi kapitāla injekciju.

Analītiķi uzskata, ka Zviedrijas banku darbības rādītāji trešajā ceturksnī vērtējami pozitīvi. "Par spīti peļņas samazinājumam, zviedru banku bizness turpinās ļoti, ļoti labi. Globālās finanšu krīzes un Baltijas ietekme, protams, ir nozīmīga, taču tas bija gaidāms," Zviedrijas Radio sacīja neatkarīgs banku analītiķis Matss Andersons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses