Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Aktivitāte mājokļu tirgū aug, cenas turpina kristies

Rīgas zemesgrāmatu dati rāda, ka aprīlī reģistrēto pirkuma līgumu skaits ir lielāks nekā šā gada pirmajos trijos mēnešos kopā. Savukārt cenas turpina krist — sērijveida dzīvokļiem tās sarukušas par 1,4—2,1%, salīdzinot ar martu, bet jaunajos projektos attīstītāji gatavi oficiāli atzīt pat 25—30% cenu samazinājumu, liecina kompāniju Arco Real Estate un Ober Haus dati. Ekspertu viedokļi par to, vai šīs ir zemākās iespējamās cenas, ir dažādi, taču, samērojot ar iedzīvotāju maksātspēju, jauns kāpums tik drīz netiek prognozēts.

Aktīvāk visā Baltijā


Mājokļu tirgū aktivitātes pieaugums pēdējos mēnešos fiksēts arī Baltijas mērogā, tāpēc Ober Haus Advisors pieļauj, ka cenu pazeminājums drīzumā var beigties. NIRA Fonda eksperti gan uzsver, ka tirgū vēl arvien ir liels skaits pārdevēju, kuriem no iepriekš iegādātajiem mājokļiem jāatbrīvojas ātri, tāpēc rodas arvien lielāka cenu diferenciācija. Ir situācijas, kad labākas kvalitātes īpašums ir lētāks nekā līdzīgs ar sliktāku tehnisko stāvokli vai vietu, un ir pārdevēji, kas gatavi cenu samazināt pat uz pusi. Joprojām tirgū vērojams slēptais cenu kritums, par ko Diena iepriekš rakstīja, proti — objekta cena oficiāli netiek samazināta, taču, ja pircējs ir nopietns, pārdevējs piedāvā 15—25% atlaidi.

Kopš gada sākuma Tallinā mājokļu darījumu skaits audzis uz pusi. Vidējās mājokļu cenas Baltijas galvaspilsētās kritušās par 14% salīdzinājumā ar augstāko līmeni — 1700 eiro par kvadrātmetru pērn aprīlī.

Nebūs par velti


Nozare.lv eksperts Roberts Kārkliņš aprīļa aktivitātes pieaugumu uzskata par īslaicīgu uzplaiksnījumu, jo tas nav tik būtisks, lai atjaunotu agrāko tirgus aktivitāti. "Cenu līmenis joprojām ir augsts, tas pagaidām neatbilst vidējai reālajai iedzīvotāju pirktspējai un mājokļu kvalitātei. 10—15% kritums no augstākās cenas pirms gada vēl nenozīmē neko, īpaši jauno ģimeņu budžetiem, kam vajadzīgi jauni mājokļi," domā nozares vērotājs. Viņš gan pieļauj, ka pašlaik brīvos līdzekļus labos īpašumos atkal gatavi ieguldīt tie, kam izdevās nopelnīt ar iepriekšējo cenu kāpumu, tomēr šī aktivitāte nebūs tik ietekmīga un mājokļu cenas varētu kristies vēl par 10—15%.

DnB Nord bankas Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis savukārt uzsver — jāsaprot, ka pilnīgi par velti nekustamie īpašumi nebūs nekad. Arī SEB bankas ekonomists Andris Vilks iesaka iedzīvotājiem, kuriem vajadzīgs jauns mājoklis un ir līdzekļi, izmantot situāciju un iegādāties to tuvākajos mēnešos. "Nav pamata cerēt, ka īpašumiem cenas kritīsies vēl par 30—50%," uzskata A.Vilks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses