Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arhitekti mudina veikt izmaiņas PVN iekasēšanā

Vairāki arhitektu biroju pārstāvji vērsušies atbildīgajās valsts iestādēs, lūdzot izskaidrot un izvērtē iespējamās izmaiņas likumdošanā par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) uzskaiti un samaksu.

Kā skaidro arhitekti, patlaban saskaņā ar spēkā esošo PVN likumdošanu, izrakstot rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem, ieņēmumi un attiecīgi PVN jāuzrāda konkrētā mēneša PVN deklarācijā un attiecīgi  līdz nākamā mēneša 15.datumam šīs summas ir jāsamaksā valsts budžetā neatkarīgi no tā, vai pakalpojuma saņēmējs ir samaksājis un jebkad samaksās par saņemto pakalpojumu.

Arhitektu biroji savukārt ir saskārušies ar situāciju, kad potenciālie investori tiek meklēti un jau izpildīto darbu samaksa nevar tikt veikta saistībā ar nelabvēlīgo ekonomisko situāciju. Turklāt neesot zināms, vai potenciālais investors vispār tuvākajā laikā tiks atrasts. Tādējādi veidojas, pēc arhitektu biroju pārstāvju domām, paradoksāla situācija, kad, nesaņemot samaksu no pasūtītājiem par paveiktajiem darbiem, ir bez šaubām jāsamaksā darbiniekiem par padarīto darbu, kā arī ne tikai ar algu saistītie nodokļi, bet arī PVN.

Arhitekti uzskata, ka pašreizējā situācijā, kad izveidojas savstarpējā nemaksāšanas ķēde, būtu loģiski un ekonomiski pamatoti veikt izmaiņas PVN likumdošanā, nosakot pakalpojumu sniedzējiem un pakalpojumu saņēmējiem "kases principu" attiecībā uz PVN un priekšnodokļa uzrādīšanu.

Viņi skaidro, ka valsts budžets šajā gadījumā nebūtu zaudētājos, jo, saņemot reālu naudu par sniegto pakalpojumu, pakalpojuma sniedzējs ieņēmumus un attiecīgi budžetā maksājamo PVN uzrādītu PVN deklarācijā, savukārt pakalpojuma saņēmējs tanī pašā mēnesī, kad ir veikta samaksa par pakalpojumu, drīkstētu uzrādīt priekšnodokli. Savukārt patlaban spēkā esošā PVN likumdošana ir izdevīga pakalpojumu saņēmējam - nemaksātājam, jo, saņemot rēķinu par reāli saņemtajiem pakalpojumiem, ir iespējams rēķinā uzrādīto PVN summu uzrādīt kā priekšnodokli, attiecīgi samazinot savus maksājumus budžetā vai pat atprasot PVN no budžeta, norāda arhitekti.

"Mēs esam vienmēr godprātīgi un pilnā apjomā maksājuši budžetam pienākošos nodokļus, īpaši neiedziļinoties nodokļu likumdošanas jautājumos, bet galvenokārt nodarbojoties ar radošo darbu, kas ir normāli mūsu biznesā. Gribētos arī turpmāk iespēju robežās nodarboties ar pierasto radošo darbu, nevis nepārtraukti domāt, kā lai samaksā nodokļus un pārējos maksājumus, ja samaksa no pasūtītāja nav saņemta," savā vēstulē raksta arhitekti.

Vēstuli parakstījuši arhitekts Visvaldis Sarma no Sarma&Norde, arhitekte Zane Kalinka no Kubs, arhitekts Arnis Kleinbergs no Arhis, arhitekts Andis Sīlis no Sīlis, Zābers&Kļava, arhitekts Sergejs Ņikiforovs no Nams, arhitekts Juris Poga no J.Pogas birojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses