Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

ASV mājokļu krīze sāpina spekulantus, kas dzinās pēc peļņas

Pēc mājokļu tirgus dzīrēm ASV spekulantus skārušas paģiras, jo peļņas vietā jārēķinās ar zaudējumiem.

Šerila Zenija gribēja iegūt tikai gabaliņu no "amerikāņu sapņa", bet tā vietā viņa saņēma "spērienu pa pakaļu". Šerila ir viena no diletantisko spekulantu bara, kas cerēja uz ātru peļņu, pērkot un pārdodot mājas, lai iedzīvotos no nekustamā īpašuma cenu kāpuma. Š.Zenija un citi spekulanti, kas iegādājās vairākus nekustamos īpašumus, līdz šim veicināja ASV ekonomikas izaugsmi; nekustamo īpašumu cenas piecu gadu laikā ar spekulantu palīdzību sasniedza jaunus rekordus.

Tirgus krīze


Taču tagad viņu nepārdotās mājas vājina nekustamo īpašumu tirgu, kas ieslīdzis krīzē. Daudzi netiek galā ar tukšiem dzīvokļiem, ko nevar pārdot, turklāt hipotekārais kredīts, kas ņemts īpašuma iegādei, tagad nereti ir lielāks nekā mājas tirgus vērtība.

Nepārdoto māju pārpalikums vērojams laikā, kad bankas apgrūtina kredītu izsniegšanu, tāpēc palielinās bankrotu skaits un nekustamo īpašumu cenas krītas vēl vairāk. "Investoriem, kas sākumā nopirka īpašumus bez pirmās iemaksas vai ar ļoti mazu pirmo iemaksu, viņu hipotekārais kredīts tagad nereti ir lielāks par mājas vērtību. Bez izredzēm drīzumā pārdot īpašumu viņi varētu vienkārši pasludināt bankrotu," spriež Floridas finanšu analītiķis Gregs Makbraids.

ASV prezidents Džordžs V.Bušs solījis palīdzēt cilvēkiem, kam radušās grūtības ar nepārdomāto kredītu atmaksu un kas riskē zaudēt jumtu virs galvas. Tomēr viņš atsakās glābt spekulantus, ko daudzi uzskata par vieglas peļņas tīkotājiem. Pēc ekonomistu domām, ASV Centrālās bankas lēmums samazināt procentu likmes ne tik daudz pazeminās ilgtermiņa kredītu procentu likmes, cik palielinās inflāciju.

Spekulantu raizes


Hipotekāro kredītu izsniedzēju asociācijas dati liecina, ka gandrīz trešdaļā gadījumu Nevadā un ceturtdaļā gadījumu Floridā kredīta ņēmējs, kuram radušās problēmas ar kredīta atmaksu, pats nedzīvo savā īpašumā. "Neviens neinteresējas par iespēju pirkt vai īrēt manus dzīvokļus," žēlojas 60 gadu vecā Floridas iedzīvotāja Š.Zenija. Viņai nekādi neizdodas tikt vaļā no diviem dzīvokļiem, lai gan iepriekš izdevies ar peļņu pārdot divus citus. Dzīvokļus viņa nopirka bez kredīta, viņai pieder arī pašai sava māja un daļa no vasaras mājas Vērmontas štatā. Lai gan Š.Zenijai nav jāmaksā hipotekārais kredīts, abu dzīvokļu uzturēšana, nodokļi un citi izdevumi viņai izmaksā vairāk nekā 2000 dolāru (ap 1000 latu) mēnesī. Tas sagādā problēmas Š.Zenijai, kura invaliditātes dēļ ir bez darba. "Es gribēju piepildīt amerikāņu sapni. Es gribēju kļūt par uzņēmēju un nopelnīt nedaudz naudas. Ne jau miljonus, bet nelielu summiņu. Tā vietā es dabūju spērienu pa pakaļu," sūrojas Š.Zenija. Viņas vīrs atradis darbu citā štatā, lai palīdzētu nomaksāt rēķinus. "Vai es krītu panikā? Es kristu histērijā, ja mans vīrs nebūtu dabūjis darbu Misisipi," stāsta neveiksmīgā spekulante.

Spekulantu klupšanas akmens bija viņu līdzšinējā veiksme. Viņi sarausa kaudzēm naudas, pērkot un pārdodot īpašumus, ko pircēji steidzās iegādāties pat pirms mājas uzcelšanas. "Ļaudis pirka dzīvokli Floridā (vai piecus dzīvokļus Floridā), vēl pirms celtnieki bija paspējuši ielikt mājas pamatus. Māja vēl nebija pa pusei pabeigta, kad spekulanti jau pārdeva dzīvokļus ar simtiem tūkstošu dolāru lielu peļņu," stāsta nekustamo īpašumu nozares eksperts Džims Džilespī. Taču ekonomisti un nozares pētnieki uzsver, ka mājokļu tirgus ir ciklisks, tāpēc cenu kāpums līdz rekordlīmenim nevarēja turpināties mūžīgi. "Nepārprotama mācība ir tāda, ka pat uzplaukuma laikā, ja tu ieguldi naudu mājokļu tirgū, akcijās, zeltā un sudrabā, cerot uz ātru peļņu, agri vai vēlu tu apdedzināsies," brīdina Dž.Džilespī.

Zelta drudzis


Ņujorkas štata iedzīvotāja Andrea Volkenberga uzskata, ka spekulatīvais zelta drudzis bija pārāk liels, lai viņa spētu tam pretoties. "Kad hipotekāro kredītu izsniedzēji tevi apber ar naudu, tu sāc sapņot par lielo peļņu," atzīst 50 gadu vecā A.Volkenberga. Viņa izīrējusi divus Floridas dzīvokļus, ko ilgu laiku nav izdevies pārdot. Savā dzīvoklī Ņujorkā viņa pieņēmusi vēl vienu dzīvokļa biedru, lai samazinātu izdevumus. Floridas dzīvokļus viņa nopirka pēc tam, kad bija nopelnījusi ap 200 000 dolāru (100 000 latu) nekustamā īpašuma tirgū. "Es nopirku dzīvokļus pirms diviem gadiem un vēl aizvien netieku no tiem vaļā. Tirgus sabruka ļoti strauji. Ja izīrēšana palīdzēs man izķepuroties no ķezas, es uzskatīšu sevi par vienu no tiem, kam paveicies. Tas man palīdzētu sagaidīt tirgus augšupeju. Ceru, ka ilgtermiņā spēšu izvairīties no zaudējumiem."

Mājokļu tirgus pētnieki attiecībā uz spekulantiem lieto dažādas parunas: par brīvu ir tikai siers peļu slazdā, māju uz mākoņiem neuzbūvēsi, pēc katrām dzīrēm jārēķinās ar paģirām utt. "Dažkārt viņus mēģina pataisīt par ļaundariem, bet tas nav pareizi. Viņi rīkojās amerikāņu stilā. Viņi atdzīvina zelta drudža tradīcijas," spriež nozares pētnieks Berijs Habibs. Viņš paskaidro, ka spekulanti pastiprina tirgus attīstības tendences gan augšupejas, gan lejupslīdes laikā. "Neviens nežēlojās par sliktajiem spekulantiem augšupejas laikā, kad ļaudis pārdeva savus mājokļus par rekordlielām cenām un nopelnīja kaudzi naudas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses