Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Atsevišķi nepabeigtie būvobjekti var pārvērsties par "spoku mājām"

Atsevišķi līdz šim nepabeigtie nekustamā īpašuma projekti varētu palikt nepabeigti, pārvēršoties par "spoku mājām", pirmdien vēsta laikraksts Diena. Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas (NĪPAA) vadītājs Uģis Stīpnieks secinājis, ka ierosināto, bet dažādās stadijās nepabeigto jauno mājokļu projektu skaits ir ap 240, vairākos desmitos skaitāmi tā saukto daudzfunkcionālo būvju sāktie, taču pašlaik nenosakāmā tapšanas stadijā esošie objekti.

Viņš uzskata, ka visus iesāktos projektus varēs pabeigt, tikai jāpiespiež bankas atsākt brīvāku kredītu izsniegšanu. Savu viedokli viņš pamato ar to, ka pieprasījums pēc mājokļiem Latvijā joprojām nav piepildīts. Laikraksts gan norāda, ka patlaban tālāku cenu krišanu gaida ne tikai privātie pircēji, bet arī iespējamie investori.

Atšķirībā no U.Stīpnieka citi speciālisti nav tik optimistiski. Piemēram, lietišķās informācijas portāla nozare.lv redaktors Roberts Kārkliņš uzskata, ka starp iesāktajiem ir tādi projekti, kurus pārdot vai turpināt būs sarežģīti neveiksmīgi izvēlētas atrašanās vietas vai vāji attīstītas infrastruktūras dēļ.

Dienas apmeklētās nepabeigtās vai pat neiesāktās mājas Rīgā, visticamāk, tā stāvēs vēl ilgāk, citas mājas nepabeigs, secina laikraksts.

Kā norāda laikraksts, viens no pirmajiem projektiem, par kura pārdošanu ar apstiprinātu būvatļauju jau pērn vēstīja izkārtne, ir "Mārtiņa rezidences" Slokas un Mārtiņa ielu stūrī. Attīstītājs "LatEstInvest" gatavs to pārdot par četriem miljoniem eiro, tomēr viens no iespējamiem pircējiem, kas pagaidām nevēlas atklāt savu vārdu, cer sagaidīt cenas samazinājumu uz pusi.

Savukārt kā viens no projektiem, ko, iespējams, nepabeigs, tiek minēti Pārdaugavas privātmāju rajonā plānotie pieci Eiženijas nami, kuru pārdevēja "Bergerhouse" pārstāve atzīst - projekts apstādināts ekonomiskās situācijas dēļ, un neesot zināms, kad atsāks, vai vispār atsāks un kad varētu pabeigt. Laikraksts norāda uz vēl vairākiem projektiem, kuru tālāka virzība ir neskaidra, piemēram, daudzfunkcionālo kompleksu Hanzas un Skanstes stūrī, māju Dārza ielā 20, projekts "Orange" Ziepniekkalnā. Bažas par klusumu pusnojauktajā vecajā rūpnīcā "Tekstiliāna", kur solīts celt ievērojamu dzīvokļu skaitu, pauduši Vienības gatves iedzīvotāji, taču attīstītājs "Capitolia Group" mierina, ka tiek gatavota kapsulas ierakšana ar ziņu nākamajām paaudzēm.

NĪPAA eksperts Ilvars Metnieks laikrakstam paudis viedokli, ka nekustamā īpašuma tirgus nākotnes attīstības prognožu neskaidrība varētu ilgt vismaz divus līdz trīs ceturkšņus, tātad kustība mājokļu tirgū varētu atsākties ne ātrāk kā pēc gada. "Pozitīvajā scenārijā neuzceltie objekti varētu tikt pa­beigti un pārdoti jau 2010.gadā, kad arī to cenu korekcija būs sasniegusi viszemāko slieksni," uzskata eksperts. Viņš arī uzskata, ka kopējais nepabeigto mājokļu skaits Rīgā ir neliels, ja rēķina dzīvokļu skaitu uz vienu iedzīvotāju.

(Antras Ērgles rakstu "Jaunās drupas no netapušām pilīm" lasiet laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tirgus mostas no murkšķa dienas

Aprīlī pircēji Latvijā sākuši pieņemt atliktos lēmumus par mājokļu iegādi, bet mājokļu pārdevēji biežāk akceptē piedāvājumus samazināt cenas, liecina Latio jaunākais Mājokļu pircēju pārliecības inde...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses