Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

"Balsts": dzīvokļu cenas turpina krist, uzmanības centrā - īre un noma

Sērijveida dzīvokļu cenas turpināja samazināties arī martā, savukārt nekustamo īpašumu tirgus epicentrā patlaban ir noma un īre, liecina kompānijas Balsts dati.

Lai gan pērnā gada sākums bija ļoti aktīvs tieši nomas segmentā, šī gada pirmais ceturksnis ir bijis vēl aktīvāks - darījumu skaits palielinājies par 12%, liecina kompānijas Balsts aplēses. Pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Aigara Zariņa vārdiem, nomas tirgus burtiski vārās - uzņēmēji maina telpas, pārvācas uz mazākām, lētākām, labākām. "Tie, kuri nepārvācas, agresīvi kaulējas par esošo telpu nomas maksas pazemināšanu. Šis ir aktīvākais ceturksnis pēdējo piecu gadu laikā, un lētākās nomas maksas pēdējo desmit gadu laikā," apgalvo Balsta valdes priekšsēdētājs.

Tiesa, viņš atzīst, ka telpas atbrīvojas vairāk nekā tiek iznomātas un pat uz centrālajām ielām redzams daudz tukšu telpu.

Kā aprēķinājis Balsts, cenu kritums biroju un noliktavu segmentā pirmajā ceturksnī sasniedzis 10-15%. Remontēta biroja cena centrā ir 6-8 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), ārpus centra - seši eiro/m2. Jaunu noliktavu vidējā cena ir 3,5-4,5 eiro/m2.

Savukārt vislielākais kritums šī gada pirmajā ceturksnī ir tirdzniecības platībām - par aptuveni 25%. Uz centrālajām ielām un Vecrīgā telpu nomas maksas jau ir 18-25 eiro/m2, informē Balsts, pieļaujot, ka patlaban ir zemākās cenas, kādas nomas segments var sasniegt. Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, pirmais segments, kurā palielināsies cena, būs noma, vērtē uzņēmums.

Sērijveida dzīvokļiem cenu kritums pirmajā ceturksnī ir sasniedzis 24,7%, martā - 9,6%, vidējai cenai noslīdot līdz 743 eiro/m2.

Komentējot sērijveida dzīvokļu cenas, A.Zariņš norāda, ka šis cenu kritums ir lielākais, kāds bijis viena ceturkšņa ietvaros - cenu straujais krituma temps nesaruka, gluži pretēji, tas turpināja palielināties. "Iespējams, tuvojas tas brīdis, kad cenām vairs īsti nebūs, kur sarukt," uzskata Balsta valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka par to liecina pārdevēju rīcība - arvien mazāk īpašumu nonāk pārdošanā, vairāk tiek piedāvāti īrei. Gatavībā esot arī pircēji - arvien vairāk ir tādu, kuriem ir personīgie brīvie naudas līdzekļi tūlītējai īpašuma iegādei.

Pēc uzņēmuma datiem, īres darījumu skaits, salīdzinot ar 2008.gada pirmo ceturksni, ir palielinājies trīs reizes, un Balsts prognozē, ka aktivitāte šajos segmentos, beidzoties apkures sezonai, turpinās palielināties.

A.Zariņš vērtē, ka valdībai uzmanība jāpievērš mazā un vidējā biznesa atbalstīšanai, lai palīdzētu radīt jaunas darba vietas. Ja būs jaunas darba vietas, tad cilvēki būs spējīgi atkal pirkt, un tas palīdzēs atdzīvināt arī nekustamo īpašumu tirgu, spriež uzņēmuma vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses