Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

"Balsts": Māju un zemes cenas kritušas par 20-25%, dzīvokļu - par 15,5%

Šogad pirmajos trīs ceturkšņos māju un zemes cenas Rīgā un Pierīgā samazinājušās par 20–25%, bet sekundāro dzīvokļu tirgū vidējā cena šogad sarukusi par 15,5%, aplēsusi nekustamā īpašuma kompānija "Balsts".

Turklāt, kā norāda "Balsta" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš, māju un zemes tirgū straujāka samazināšanās vērojama pēdējos mēnešos. "No pircēju puses interese ir, tomēr, tā kā piedāvājums ir gana liels, tad izvēle parasti tiek izdarīta par labu lētākajam un labākajam piedāvājumam," secina A.Zariņš, piebilstot, ka cenas, ja tās tiek pazeminātas, tad bieži vien par 5-10% uzreiz.

Kopējais sērijveida dzīvokļu cenu kritums, kopš tā sākuma 2007.gada maijā, patlaban sasniedzis 32,6%. Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas samazinājušās vēl vidēji par 2,3% un patlaban viena kvadrātmetra cena Rīgā ir 1226 eiro. "Balsts" vērtē, ka cenu lejupslīde sekundārajā tirgū liecina par to, ka drīzumā kredīta izmaksas varētu sasniegt īres ikmēneša izdevumus, kas liks arvien vairāk klientiem izlemt par labu pirkumam, nevis īrei.

Ekonomiskā lejupslīde gan Latvijā, gan pasaulē skar arī nomas maksu izmaiņas, jo tās ir tiešās ar uzņēmējdarbību saistītās izmaksas. Tas visvairāk ietekmējis cenu kritumu tirdzniecības platībām, kurās nomas maksa kopš 2007.gada nogales samazinājusies par 30–35%, aplēsusi kompānija. Patlaban tirdzniecības telpu izvēle ir salīdzinoši liela, kas jau pāris gadus neesot bijis novērojams.

Lai optimizētu izmaksas, daļa uzņēmumu pārvācas uz mazākām vai lētākām biroju telpām. Lielākā daļa nomnieki patlaban ir gatavi maksāt nomas maksu 9–11 eiro par kvadrātmetru apmērā. Cenu kritums biroju segmentā šogad sasniedzis 25%.

"Balsts" prognozē, ka cenu korekcijas nomas segmentā noteikti turpināsies, tomēr šī gada nogale varētu būt tas punkts, kad nomas maksas būs sasniegušas savu zemāko atzīmi. "Pašreiz nomniekiem ir lieliska iespēja atrast telpas par pievilcīgu cenu, kas varētu atmaksāties ilgtermiņā," norāda kompānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses