Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

"Balsts": tik liela tirdzniecības telpu izvēle Rīgā nav novērota pāris gadus

Patlaban tirdzniecības telpu izvēle Rīgā ir liela, turklāt šāda situācija ir pat uz centrālajām pilsētas ielām, kur iepriekš bija vērojams telpu deficīts. Šāda telpu izvēle vislabākajās vietās jau pāris gadus nav bijusi novērojama, secina nekustamā īpašuma kompānijas _Balsts _speciālisti, pēc kuru aplēsēm,nomas maksa tirdzniecības platībām samazinājusies līdz pat 50% apmērā.

Nomas maksa uz centrālajām Rīgas ielām, kurās iepriekš bija visaugstākās nomas maksas, patlaban ir līdz 40 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2). Daļa veikalu, kas telpas šajās vietās sāka nomāt pagājušajā gadā par 60-80 eiro/m2, ir beiguši savu darbību un izvākušies no telpām tieši augsto nomas maksu dēļ, norāda Balsta Komercnodaļas vadītājs Kristaps Jankovskis.

Uzņēmuma speciālisti uzskata, ka komerctelpu tirgus patlaban kopumā ir kritiska posma priekšā, jo ir sācies ziemas apkures periods, kas tukšo telpu īpašniekiem liks nopietni izvērtēt nomas maksas apmēru un savas iespējas piepildīt šīs telpas ar nomniekiem.

Biroju segmentā lielākā daļa darījumu notiek telpu maiņas rezultātā, uzņēmumiem mēģinot optimizēt izmaksas, apvienojot filiāles vai pārvācoties uz mazākām telpām. Lielākā daļa potenciālo nomnieku patlaban ir gatavi maksāt 8-10 eiro/m2. Arī šajā jomā piedāvājums ir liels un iznomātāji ir gatavi piekāpties dažādām nomnieku prasībām. Cenu kritums biroju segmentā šogad ir sasniedzis 30-35%, rēķina Balsts.

Joprojām vislielākā interese esot par biroju telpām ar mazajām platībām - 40-100 m2. Dažu uzņēmumu maksātnespējas rezultātā atbrīvojas līdz šim tirgū nebijušas telpas, kas ir labās vietās par ļoti pievilcīgām nomas maksām.

Visstabilākā situācija saglabājusies noliktavu telpu segmentā - nomas maksas samazinājušās par 10-15%, tomēr pieprasījums ir stabils un ir uzņēmumi, kas joprojām meklē jaunas noliktavu telpas.

K.Jankovskis arī novērojis, ka nereti esošie telpu saimnieki, uzzinot, ka klienti meklē citas telpas, samazina nomas maksu.

Balsts prognozē, ka cenu korekcijas nomas segmentā noteikti turpināsies, un lielāka aktivitāte gan tirdzniecības platību, gan biroju nomas segmentā gaidāma 2009.gada pavasarī. Līdz šim novērotās tendences liecinot, ka lielākā daļa no darījumiem, kas nākamo mēnešu laikā notiks nomas segmentā, būs saistīta ar telpu maiņu līdzekļu taupības nolūkos. Pēc uzņēmuma speciālistu domām, īpašniekiem, kuri spēs būt elastīgi un nosacīti sāks dalīt finansiālo atbildību kopā ar nomnieku, spēs ilgtermiņā noturēt šo nomnieku un saņemt regulārus ieņēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses