Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bezpersoniski skaisti. Diena vērtē jaunos projektus

Ceļam kā sev, izklāstījis iespaidīgu pamatojumu par daudznozaru holdinga SIA ZRA Latvijas novitātes komplekss IQ jeb intelektuālo tehnoloģiju projektiem, atklāj uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Milovs, padomju laikā skolots un strādājis aviācijas inženieris. Par to nav šaubu — viņa ģimenei paredzēts vienīgais topošā Zaubes nama augšstāva dzīvoklis, tāpēc par būvniecības kvalitāti te nebūtu jāuztraucas.

Vaicāts par reklamētajām IQ tehnoloģijām, A.Milovs min pieckameru logus, kas aiztur iekšpusē savākto saules siltumu, Eiropas normas pārsniedzošu sienu siltumizolāciju, pašu eksperimentu gaitā izveidotu perfektu pārsegumu skaņas izolāciju un labi aprēķinātu gruntsūdens atsūknēšanu pamata pāļu dzīšanas laikā, lai no līmeņa celšanās neciestu senākās blakusmājas. Ventilācija parastā elektriskā, vecmodīgi modernais dabiskās vilkmes paņēmiens netiek pat apsvērts. Apkure parastā Rīgas siltuma, lai gan tēriņš noteikti būs mazāks nekā citās mājās. Kādu saules gaismu vāks istabu logi, ja mājas galvenā fasāde pret Vesetas ielu vērsta uz ziemeļiem, bet sētas fasādi un plānoto bērnu rotaļlaukumu noēno par sešstāvu māju renovētā un ar pagrabu jaunbūvei pievienotā vecākā ēka Zaubes ielā, gan nav īsti skaidrs. Tiesa, ekskluzīvi mazā vieta daudz izvēles orientācijai pret debesspusēm te nedod, agrāk saspiestais strādnieku rajons kļuvis par klusu un zaļu galvaspilsētas centra daļu — pretī slejas Rietumu bankas stiklotā biroju ēka, attālāk aug iespaidīgās Skanstes virsotnes. Kad eksperti vaicā par zaļu pagalmu, jumtu un terasēm, būvētāji māj ar galvu, taču šī solījuma izpilde apšaubāma — lai audzētu zālīti, vajadzīga 30 cm augsnes kārta, taču pagalma terases — pazemes autostāvvietas jumta mala pagaidām augstāk par 20 cm nepaceļas.

Interese par šo namu ir liela — nerezervētie seši dzīvokļi ir mazākie pēc platības, dažus nācies apvienot, jo pircēji vēlējās lielākas telpas. Ar sabiedrisko transportu, sociālo un sadzīves infrastruktūru te problēmu nav — K.Valdemāra iela ar roku aizsniedzama. Uz vingrošanu vai izklaidēm Arēnā Rīga un Olimpiskajā sporta centrā varēs aizstaigāt kājām.


Eksperti vērtē

Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācija

Ēkas fasons atbilst mūslaiku meinstrīma jauno projektu stilam un garam. Konservatīvi elegants bez krasiem pārsteigumiem un neierastiem dizaina risinājumiem. Politkorekts un prognozējams kā no ārpuses, tā iekšpuses. Ierakstās kvartāla standartos ar kvalitatīvu būvniecības izpildījumu un arhitektonisko pietāti pret kaimiņu namiem.

Visneparastākā projekta daļa ir pēdējā stāva penthaus, no kura istabu labirintiem var nokļūt uz vairākām terašu platformām, kur vērot Rīgas jumtu un torņu romantiskās kompozīcijas. Blakus namu atšķirīgie rocības un sakoptības standarti piedod nedaudz ambivalences projekta iekšpagalmā, ko gan gada siltajos mēnešos mīkstina un piesedz kuplās koku lapotnes.

Ausma Skujiņa, arhitekte


Normāla māja labā rajonā. Īsti labs šajā mājā gan ir tikai viens dzīvoklis — pašā augšējā stāvā. Tam pietiks saules un būs izeja uz apzaļumotām terasēm. Pārējos dzīvokļos saules būs pamaz un balkoniņi šauriņi, vai arī to nav vispār. Arī pagalms ar bērnu rotaļu laukumu ir kaimiņu mājas aizēnots. Dzīvokļu plānojumi pārdomāti. Konsekventi realizēts paņēmiens, kad virtuve apvienota ar dzīvojamo istabu un no šīs saimes istabas ir ieeja guļamtelpās. Apkures un vēdināšanas risinājumi tradicionāli. Cerams, ka siltuma zudumi caur lielajiem stiklojumiem nepārsniedz pieļauto. Neredzu nekādu iemeslu saukt māju par īpaši ekoloģisku. Mani apbēdināja ozols uz automašīnu ceļa pie iebraukšanas pazemes stāvvietā. Šis ir vienīgais lielais koks visā teritorijā, un nu tas nolemts bojāejai! Tas mirs lēni un ilgi visu iemītnieku acu priekšā, jo saknēm zem seguma nepietiks ūdens un gaisa. Ja ir tāda attieksme pret dabu, tad kāds gan varētu būt šī objekta cēlāju intelektuālās kvalitātes rādītājs?

Pēteris Bajārs, arhitekts

Dīvains projekts, kuru neglābj pat PR spēlītes ar IQ — inteliģences koeficientu. Liekas, ka kāds bez mazākās inteliģences akli ticējis brendotam arhitektam un neapšaubot akceptējis visus viņa risinājumus. Rezultātā tapušas Tomsoniņa terasītes — mērogā samazināta reiz populāra un labi iztirgota projekta kopija. Tiesa, vizuālā līdzība arī ir vienīgais, jo plānojumi Zaubes namā krietni atpaliek no lielā brāļa.

Arhitekti nav tikuši galā ar pašu uzzīmēto ēkas dziļumu. Dzīvokļi pilni dīvainu kabatu un tumšu stūru. Divas ekskluzīvākās ēkas vietas grezno lietas, kuras parasti bīda tālāk no acīm — aiz pagalmā augošā ozola zariem stiklotā fasāde slēpj garderobes telpu, bet Zaubes un Vesetas ielas stūrī gozējas tualete. Tāda ekskluzīva pasēdēšana.

Blakus esošās vēsturiskās ēkas rekonstrukcija ir pornogrāfijas klasika. Uz četrstāvu ēkas uzlipināts vēl viens mūra stāvs plus stiklota siltumnīca. Lifts pagalmā ir laba lieta. Taču kāpēc tam jāizskatās pēc lētas plastmasas caurules? Kādā mikrorajonā Zaubes nams aizietu uz urrā, bet blakus Meinharda fon Gerkāna projektētajam Zaubes ielas 12.namam šis projekts ir bēdu un skumju leja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zaubes nams

Attīstītājs: SIA Zaubes nams

Finansētājs: a/s Rietumu Banka

Arhitekte: Zane Kalinka

Būvnieks: SIA Baltic Construction Company

Stāvu skaits: septiņi

Dzīvokļu skaits: 24, seši brīvi

Dzīvokļu platība: 49—124 m2 ar balkoniem

Cena: 3900 EUR/m2 ar pilnu apdari

Autostāvvietas: 37 pagrabā, 30 000 EUR par vietu

Infrastruktūra: pilsētas centralizētā, dabasgāzes nav

Apsaimniekošanas maksa: 0,55 LVL/m2

Nodos ekspluatācijā: 2008.gada novembrī

www.iqprojects.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses