Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Daļai būvmateriālu ražotāju joprojām klājas labi, viens otrs - uz bankrota robežas

Dažu Latvijas lielāko būvmateriālu ražotāju peļņas dati nebūt neliecina par pērn sākušos būvniecības nozares izaugsmes palēninājumu — SIA Tenax un SIA Sakret ziņo par pieklājīgu apgrozījumu un peļņu. Uzņēmumu vadītāji panākumus skaidro ar aktīvu eksporta palielinājumu, kā arī daudzveidīgu jauno produktu ieviešanu, kas atbilst tirgus attīstībai.

Eksports un jaunumi


Tenax peļņa pērn sasniegusi 1 354 117 latu, salīdzinot ar 157 221 latu 2006.gadā, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA Lursoft dati, ko citē LETA. Kompānijas apgrozījums pērn sasniedzis 24 867 323 latus, salīdzinot ar 16 603 870 latiem 2006.gadā.

Tenax nozares direktors Marats Ņeverovskis Dienai stāsta, ka pērn ražotāji nozares kritumu vēl neizjuta, bet šogad skats vairs nav tik optimistisks: "Lai arī šā gada pirmā pusgada apgrozījums Tenax ir par 10% lielāks nekā pērn tajā pašā laikposmā, var prognozēt, ka peļņa būs mazāka. Konkurence ir saasinājusies, tāpēc vietējā tirgus apgrozījuma kritumu kompensējam ar eksporta tirgus paplašināšanu."

Galveno uzmanību Tenax patlaban pievēršot Ziemeļvalstīm, Ukrainai, Krievijai, Baltkrievijai, sevišķi pēdējo triju būvniecība ir augšanas fāzē. Uzņēmums izstrādā jaunus produktus, lai apsteigtu pieprasījumu, nevis tikai censtos panākt tirgus attīstību. Tenax ir viens no lielākajiem būvķīmijas un sendvičtipa paneļu ražotājiem, kā arī lielākais siltumizolācijas ražotājs Baltijas valstīs.

Palīdz inovācijas


Igaunijā un Lietuvā pērn jaunas ražotnes atvērušās SIA Sakret apgrozījums Latvijā pērn bija Ls 11 313 000, tīrā peļņa — Ls 618 000, Dienai stāsta uzņēmuma direktors Andris Vanags. 2006.gadā šie rādītāji attiecīgi bija septiņi miljoni un viens miljons latu, ziņo LETA.

"Nozares palēnināšanos pirmo reizi izjutām pērn jūnijā, tāpēc mērķtiecīgi ap to laiku atvērām gan Igaunijas, gan Lietuvas rūpnīcu, lai ar jauniem produktiem un aprites palielinājumu kompensētu kopējo kritumu," panākumus skaidro A.Vanags. Vietējā tirgus apgrozījuma kritums kompensēts ar eksporta paplašināšanu — labi veicoties Skandināvijā, kur Sakret startē ar kopīgu Baltijas rūpnīcu produktu paketi, materiāli esot kvalitatīvi un šajās valstīs aizvien pieprasītāki.

Kopumā gan gada griezumā Latvijā apgrozījums nesaruka, vērtē A.Vanags, jo strādāts kvalitatīvi un labi zinot vietējos apstākļus: "Domāju, nozares palēnināšanos vairāk izjūt būvmateriālu importētāji, jo viņu produkts mazāk atbilst vietējam pieprasījumam. Latvijā un Baltijas valstīs pašlaik mazāk būvē no jauna, bet vairāk renovē un restaurē, tāpēc piedāvājam tam piemērotus jaunus, pat inovatīvus produktus."

Lai arī Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācija vēl apkopo nozares dalībnieku darbības rādītājus, tās izpilddirektors Žanis Šulcs Dienai atzīst, ka ne visiem klājies labi, un "viens otrs pat ir uz bankrota robežas". Līdz rezultātu pilnīgai apkopošanai viņš atturas konkrētāk raksturot situāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses