Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Eksperti: nākamgad būvapjomi Latvijā saglabāsies šā gada līmenī; attīstīsies ceļu būvniecība

Nākamgad Latvijā nekustamo īpašumu būvniecības apjomi saglabāsies šā gada līmenī, taču straujāk attīstīsies ceļu būvniecība, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie eksperti.

Būvkompānijas "Skonto Būve" direktors Guntis Rāvis aģentūrai BNS pavēstīja, ka būvapjomi daudzdzīvokļu un privātmāju, kā arī komerctelpu sfērā saglabāsies šā gada līmenī, un vienīgā sfēra, kur būvapjomi varētu pieaugt, ir ceļu būve.

"Pašlaik nekustamā īpašuma tirgus Latvijā stāv un ir vērojama depresija - dzīvokļus maz pērk un maz arī pārdod," sacīja Rāvis, piebilstot, ka ir grūti prognozēt, cik ilgi šāda tirgus situācija saglabāsies. Rāvis arī klāstīja - lai gan nekustamā īpašuma būvniecības apjomi nepieaugs, nav gaidāma arī to samazināšanās.

Būvkompānijas PBLC valdes priekšsēdētājs Jānis Lancers atzina, ka kopumā nākamgad būvniecības apjomi pieaugs ne mazāk kā par 10-15%, taču lielāko daļu pieauguma veidos tieši ceļu būvniecības apjomu pieaugums. "Būvniecības apjomos mainīsies to struktūra - būvnieki vairs nebūvēs tik daudz māju, bet pāries uz ceļu būvniecību," teica Lancers.

Viņš norādīja, ka nekustamo īpašumu būvniecības apjomi vairs nepieaugs tik strauji, jo ne tikai privātpersonām, bet arī mazajām būvkompānijām ir grūti bankās dabūt kredītus, līdz ar to mazākie būvnieki jau tagad ir spiesti apturēt būvniecību daudzos iesāktos objektos. Lancers arī prognozēja, ka daudzi būvnieki finansējuma trūkuma dēļ varētu atteikties no būvniecības.

Pēc Lancera sacītā, nākamgad vēl varētu turpināties lielu, vērienīgu projektu būvniecība, kurus būvē lielākās būvkompānijas.

Arī būvkompānijas RBSSKALS valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns pastāstīja - lai arī nebūtiski, tomēr būvniecības apjomi nākamgad vēl palielināsies. Viņš arī precīzi neprognozēja, par cik varētu palielināties būvapjomi.

Saukāns norādīja, ka daudzi būvnieki pāries uz ceļu būvi, jo tā ir izdevīga un vienmēr pieprasīta.

Pēc Centrālās statistikas datiem, Latvijā būvniecības apjomi šogad pirmajā pusgadā sasniedza 602,4 miljonus latu, kas ir par 16,2% vairāk nekā pērn šajā laikā. 2006.gadā būvniecības apjomi Latvijā sasniedza 1,132 miljardus latu, kas ir par 14,4% vairāk nekā 2005.gadā. Aptaujātie eksperti iepriekš aģentūrai BNS atzina, ka pirmajā pusgadā būvniecības apjoms Latvijā faktiski nav pieaudzis un Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) novēroto būvapjoma pieaugumu izraisīja būvniecības izmaksu pieaugums.

Pērn Latvijā pēc kopējā izpildīto būvdarbu apjoma vislielākā kompānija bija "Skonto būve", otrajā vietā - būvkompānija "Merks", savukārt trešajā vietā ierindojās būvkompānija "Re&Re".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses