Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

ERAB: mājokļu cenu kāpums Austrumeiropā aprims stingrāku kredītu nosacījumu un piedāvājuma dēļ

Pārējas ekonomikas valstīs Austrumeiropā, tostarp Latvijā, līdzšinējo ārkārtīgi straujo mājokļu cenu kāpumu tuvākajos gados, domājams, nomainīs mērenāka izaugsme, jo palielināsies mājokļu piedāvājums, bet kredītu saņemšanas nosacījumi kļūs stingrāki.

Tā savā jaunākajā ziņojumā par tā dēvētajām pārejas ekonomikas valstīm prognozē Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) analītiķi.

Viņi arī brīdina - ja mājokļu cenas Austrumeiropā un Centrālāzijā kritīsies krasi, tas var būtiski ietekmēt šā reģiona valstu ekonomiku kopumā.

"Mājokļu cenu palēninājums pirmām kārtām ietekmēs investīcijas būvniecības nozarē, savukārt ietekme uz patēriņu, domājams, būs salīdzinoši ierobežota," raksta ziņojuma autori, vēršot uzmanību uz faktu, ka izsniegto hipotekāro kredītu attiecība pret iekšzemes kopproduktu pārejas ekonomikas valstīs joprojām ir salīdzinoši zema.

Tomēr, pēc viņu teiktā, vairākās pārejas ekonomikas zemēs mājsaimniecību finansiālās saistības pret kopējiem to ienākumiem jau ir pārsniegušas vidējo eiro zonas līmeni, turklāt būtisku daļu no šīm saistībām veido hipotekārie kredīti.

"Bažīties liek tas, ka mājsaimniecību rīcībā nav papildu līdzekļu, kuri varētu kalpot par atbalsta buferi patēriņam," pauž ERAB.

Banka arī uzsver - tā kā mājsaimniecību reakciju uz mājokļu cenu būtisku kritumu pārejas reģionā līdz šim nav bijusi iespēja pārbaudīt, pastāv iespēja, ka mājokļu tirgus krasa lejupslīde varētu atstāt būtisku ietekmi uz reālo ekonomiku.

ERAB ekonomisti starp valstīm, kur mājokļu cenu augšupeja bijusi vislielākā, min Ukrainu, Rumāniju, Latviju, Igauniju, Lietuvu, Bulgāriju, Krieviju un Armēniju. "Šajās valstīs vidējais cenu kāpums pārsniedz 20% gadā, krietni apsteidzot reālo IKP pieaugumu," norāda banka, piebilstot, ka īpaši lielā mērā mājokļi sadārdzinājušies lielākajās pilsētās un piekrastes teritorijās.

"Līdzšinējais pieaugums nav ilgtspējīgs, tāpēc var gaidīt cenu kāpuma ieiešanu mērenākā gultnē," secina ERAB.

ERAB īpašniece ir 61 valsts, arī Latvija, kurai piederošā kapitāla daļa ir 0,1%.

ERAB savulaik tika izveidota, lai sekmētu ekonomikas attīstību bijušā padomju bloka valstīs Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī Vidusāzijā. Pēc Centrāleiropas un Baltijas valstu integrācijas Eiropas Savienībā banka samazina darbību šajā reģionā, vairāk uzmanības veltot Krievijai un citām NVS valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses