Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Gribi būt centrā, iztiec bez saules!

Ja Martas ielas 7.nama realizācija dzīvē stipri neatšķirsies no fasādēm, kas vērojamas vizualizācijās, tad Rīgas centrs iegūs atturīgu, korektu būvapjomu.

Dzīvokļu māja Martas ielā 7

  • Projektu piedāvā: SIA Modern City
  • Projektētājs: Legzdiņš un partneri, vadošais arhitekts Gatis Legzdiņš
  • Būvuzņēmējs:
  • Mājas stāvu skaits: 5-7
  • Dzīvokļu skaits: 35
  • Dzīvokļu platība: 45-180 m2
  • Dzīvokļu cena:
  • Apsaimniekošana: 0,69 Ls/m2
  • Nodos ekspluatācijā: 2008.gada vidū

Aprīļa sākumā Nekustamā īpašuma izstādē, uzsākot dzīvokļu tirdzniecību, savu jaunāko projektu - 35 dzīvokļu māju Martas ielā - prezentēja nekustamo īpašumu kompānija Modern City. Projekta attīstītāji savā preses relīzē uzsver, ka vēlējušies radīt elegantu, tieši šai vietai piemērotu namu, tādēļ rīkojuši atklātu arhitektūras konkursu. Tajā uzvarējis arhitektu biroja Legzdiņš un partneri piedāvātais projekts, kurā ēkas arhitektūra dabiski iekļaujas apkārtējā apbūvē un dzīvokļu plānojums ir funkcionāli pārdomāts. Respektējot kaimiņos esošo māju augstumus, jaunbūvei fasādes daļā ir pieci, bet pagalma daļā - septiņi stāvi. Fasādes galvenais elements ir vertikāli akcentēts erkers, ar kuru savienotas divas fasādes daļas, no kurām katra respektē sev blakus esošo ēku.

Jaunais projekts jau esošo Martas ielas apbūvi papildina ar vieglajām, gaišajām ēkas formām. Apbūve tiek veidota ar atvērtu iekšpagalmu, kurā paredzēta vieta gan atpūtas zonai, gan dekoratīvajiem augiem un košumkrūmiem, gan arī bērnu rotaļu laukumam. Galvenā ieeja ēkā būs izveidota caur vestibilu, kur nama iedzīvotājus sagaidīšot portjē. Projektā ir paredzēta apsildāma pazemes autostāvvieta, divi lifti, ratiņu un velosipēdu telpas, panorāmas logi, plašas terases, franču balkoni un kamīni. Dzīvokļos būšot pastiprināta skaņas izolācija, nodrošināta svaiga gaisa padeve, baltā apdare. Šobrīd ir noslēgts projekta būvniecības konkurss, būvdarbus plānots uzsākt jau šomēnes. Projekts tiks nodots ekspluatācijā 2008. gada vidū.

Ekspertu viedoklis

Andrejs Ģelzis, arhitekts ****

Pašreizējā projektu apstiprināšanas procedūra ir šizofrēniski sarežģīta. Tomēr projektu vērtēšana ir atvieglota, jo internetā ir pieejami Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un apbūves noteikumi un Google Earth «lidojumi».

Domas šaudās plašā amplitūdā. No koka ēku saglabāšanas un jauno ēku augstuma pieskaņošanas esošajām blakus 2—3 stāvu ēkām līdz sabiedrisko pakalpojumu objektu jau manāmā trūkuma Rīgas centrā un pilsētas atraktivitātes zaudēšanai. Turpinot «saglabāt vēsturisko centru», brīvdienās doties uz laukiem un dzīvoties pa iepirkšanās superkastēm pilsētas nomalēs, centrs drīzumā pārvērtīsies par guļamvagonu un deaktivizētu zonu.

Kvartālam starp Stabu, Martas, Kr. Barona un Tērbatas ielām draud līdzīga situācija. Neapmierina konceptuālā pieeja jau agrāk veiktajām pārbūvēm «koka ēku ansambļa» saglabāšanas virzienā ar jau noplukušo «koka» jaunbūvi Martas un Barona ielas stūrī. Arī jaunā ēka nekliedē vispārējās aizdomas par pilsētas attīstības plāna nedrošajām konsekvencēm.

Var uzteikt rūpību, ar kādu jaunajā projektā ir panākts iespējamais atļautības konsensuss. Ēkas arhitektūru arī nav iemesla kritizēt. Divi dzīvokļi ēkas 6. un 7. stāvā pat ir vienkārši izcili! Varētu piekrist, ka ēkai šajā kvartālā nebūtu jāparedz autostāvvietas, ja abstrahētos no dzīvokļu kvadrātmetru izmaksām. Par to lai uztraucas blakus māju iedzīvotāji. Tomēr vispārīgais jautājums par vēsturiskā centra iekškvartālu lielo apbūves intensitāti un ēku augstumu kontrastā ielas frontes fasāžu «piezemētībai» un funkcijai tracin

Pēteris Bajārs, arhitekts ****

Ja Martas ielas nama realizācija dzīvē stipri neatšķirsies no fasādēm, kas vērojamas 3D vizualizācijās, tad Rīgas centrs iegūs atturīgu, bet tai pat laikā salīdzinoši korektu būvapjomu.

Lai arī ēkas arhitektūrā var manīt nu jau par klišejisku kopēšanas paraugu kļuvušos Tomsona terašu motīvus, te tie izspēlēti pareizajā vietā. Ar terašu palīdzību ir veikta eleganta pāreja no blakus esošā četrstāvīgās ēkas apjoma uz otrā pusē esošo nelielo gaumīgo kocenīti.

Ēkas plāni +/- kārtībā. Ja vien pieveram acis uz to, ka teju vai visi dzīvokļi orientēti uz ziemeļrietumu pusi. Taču šaurais gruntsgabals un dienvidpusē esošais kaimiņu ugunsmūris lielas variāciju iespējas nepieļauj. Citi logi paveras uz gaismas akām. Diez cik jauki tas nav. Bet tāds nu tas vēsturiskais centrs ir. Gribi dzīvot te, pierodi iztikt bez saules.

Šāds risinājums derētu viesnīcai vai kādai citai īslaicīgās uzturēšanās vietai. Tā kā jaunajā paaudzē darbaholiķu netrūkst, bet tiem jau arī dzīvoklis ir tikai īslaicīga pietura starp darbu un darbu, tad arī šim projektam pircējus izdosies atrast.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses