Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Idille Rīgas pļavās. Diena vērtē jaunos projektus

Jaunbiķerus slavē par harmoniju, kritizē socializācijas iespēju un liftu trūkumu

Kaimiņi te savējie, olas var iet aizņemties arī vēlu vakarā, smejot stāsta Dace, SIA Merks darbiniece un Biķernieku ielas galā uzbūvētā ciemata Jaunbiķeri iemītniece.

Firmas darbinieki glītās 3—4 stāvu daudzdzīvokļu mājas, šķiet, cēluši kā sev — labs plānojums ir ne tikai dzīvokļiem, bet arī ciemata nožogotajai teritorijai, tiltiņi, grantēti celiņi, ar tūjām greznotās plašās pirmā stāva terases rada mierīgas labsajūtas iespaidu.

Skats uz divām pusēm


Dacei nav bail, ka pār pirmā stāva dzīvokļa terases margām kāds ierāpsies ciemos neaicināts: "Apkārt tik daudz cilvēku, domāt, ka izvēlēsies tieši mani, būtu pārāk augstprātīgi!"

Uz plašajām terasēm novietotas atpūtas mēbeles un dekoratīvie augi. SIA Merks projekta vadītājs Arnis Ivuškāns stāsta, ka dekorācijas nedrīkst pārsniegt margu augstumu, lai saglabātu vienotu kopskatu. Tas gan atgādina agrāko sociālistisko unifikāciju. Drīzāk lielisko arhitektūras detaļu varētu izmantot māju izskata dažādošanai, ļaujot katram saimniekam izpausties apzaļumošanā. Iespējams, tad pēc pāris desmitiem gadu kaimiņi varētu mieloties ar vietējiem citroniem vai aprikozēm.

Ciemata teritorija labiekārtota, saglabājot priedes, bet likvidējot aizaugušo pamežu, uzberot pakalnus un iztīrot aizaugušās Dreiliņupītes gultni, kur tagad mājas atradušas meža pīles. Blakus pļava ar Jāņu zālēm, kur reiz plānota piecstāvu apbūve, taču vēl nekas nav uzcelts. Augstākas mājas tuvumā nedrīkst celt.

Ēku orientācija nodrošina labu dzīvojamo telpu izgaismojumu. Gandrīz visiem dzīvokļiem ir skats uz divām pusēm.

Kur likt bērnus?


Ar sabiedrisko transportu te viss kārtībā — izveidots speciāls mikroautobusa maršruts, kuram galapunkts ir pie pašiem Jaunbiķeriem. Ciematā ir daudz ģimeņu ar bērniem, tomēr bērnudārzs un skola pagaidām tuvumā tikai pa vienam.

Mitekļi pieslēgti pilsētas centrālajai apkurei, ūdensvadam un kanalizācijai. A.Ivuškāns stāsta, ka pašam 85 kvadrātmetrus plašā dzīvokļa komunālo pakalpojumu un apsaimniekošanas maksas kopsumma mēnesī nepārsniedz 110 latu. Pagrabos ir noliktavu telpas katram dzīvoklim, ratiņus un velosipēdus var novietot plašajās stāvu hallēs.

Visās mājās ir nodibinātas īpašnieku biedrības, tāpēc viegli kārtot dažādus apsaimniekošanas jautājumus. Ciematā ierīkota mūsdienīga aizsardzība pret zibeni — nevis ķeburaini ragi uz jumtiem, bet teritorijā izvietoti neuzkrītoša dizaina stabi ar negaisa elektrības savācēju un novadītāju augsnē.

***

Jaunbiķeri


Attīstītājs un būvnieks: SIA Merks

Arhitekti: Grietēns un Kagainis

Ainavu arhitekti: SIA Tagita

Ēkas: 14 3—4 stāvu daudzdzīvokļu mājas

Dzīvokļu skaits: pārdošanā 24 no 381

Dzīvokļu platība: 58—135m2

Cena: 2000 EUR/m2 ar pilnu apdari (8 varianti)

Autostāvvietas cena: EUR 9000 pagrabā, EUR 3000 ārā

Apsaimniekotājs: Vesta nekustamie īpašumi

Apsaimniekošanas maksa: 32 sant./m2

Nodots ekspluatācijā: 2006.—2008.gadā

Avots: SIA Merks

Eksperti vērtē


Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācija * * * * *


Viens no tiem projektiem, kur profesionāli padomāts ne vien par mājokļa kvalitāti, bet arī tā harmonisku atrašanās vietas un vides kontekstu. Priežu puduri apbūves kvartāla centrā, Dreiliņupe, nelielais rietumpuses meža nostūris, austrumpusē esošās ūdens krātuves, teritoriju ietverošie plašie lauki un jauno projektu apbūves silueti Rīgas virzienā kopumā piesātina šo vietu ar vajadzīgajiem elementiem, kas dzīvi nepadara ne mirkli garlaicīgu. Projekts ir ieturēts tradicionālos, Latvijas dabai pieskaņotos krāsu un formu rāmjos, lieki neizaicinot ar nepieradinātām idejām. Nelielie ēku apjomi un maksimālais dzīvokļu izsauļojums bagātīgi sniedz galvaspilsētā tik maz esošu horizonta un gaišuma sajūtu. Apbūves koncepcija iemieso nesteidzīgu dzīves ritmu, kas respektē jaunajām ģimenēm nepieciešamos sadzīves un atpūtas apstākļus. To apliecina gan piemājas zaļo teritoriju dāsnās platības un plašās terases namu pirmajos stāvos, gan daudzie bērnu rotaļlaukumi. Zemā iedzīvotāju blīvuma dēļ, arī virszemes auto novietņu skaits sabalansēti izlīdzinās pret pastaigu un atelpas zonām. Jaunbiķeri ir viena no humānākajām apbūves intensitātes risinājumu ilustrācijām, kā Rīgā attīstīt jaunos dzīvojamos rajonus ne vien turīgajam vidusslānim, bet arī maznodrošinātākām sociālajām grupām.

Andra Šulca, arhitekte * * * *


Sakoptā vide, spēļu laukumi un dabas elementi — priežu parks un upīte ar īstām pīlēm ļauj viegli iztēloties Jaunbiķerus kā fonu laimīgai bērnībai, tādai, kur bērni spēlējas ārā, līdz vakars satumst. Šī ir viena no nedaudzajām vietām Rīgā, kur var redzēt mājīgi iekārtotas daudzdzīvokļu namu terases un balkonus, ar atpūtai domātām pītajām mēbelēm, līdzīgi, kā to redzam, piemēram, Kopenhāgenā vai Amsterdamā. Ēku grupa patīkami pārsteidz arī ar nepārspīlētu apbūves blīvumu.

Pārdomas raisa liftu neesamība ēkās, kas ir pieņemama centra vēsturiskajos īres namos, bet nešķiet pašsaprotama jaunas apbūves gadījumā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā jādomā par vides pieejamību visiem arī tad, ja normatīvi to nepieprasa. Šobrīd pat 1.stāva iedzīvotājiem ir jāpārvar šķērslis — kāpņu laids. Vide ar tās atpūtniecisko raksturu būtu ideāli piemērota arī vecākiem ļaudīm, kuriem lifts varētu būt absolūta nepieciešamība.

Socioloģiska pētījuma vērti būtu pārdošanai domāto dzīvokļu interjeru risinājumi šajā un citos līdzīgos projektos, kur, šķiet, intuitīvi tiek aprēķināti vidējie aritmētiskie latvieša gaumes parametri. Gribētos dizaina ziņā interesantākus apdares materiālus un risinājumus redzēt arī šādos vidusmēra ģimenes mājokļos, ne tikai turīgu ļaužu namos.

Pēteris Bajārs, arhitekts * * *


Dzīve zaļojoša meža ielokā, mazstāvu apbūvē, kur tev ir lieliskas iespējas iepazīties ar ikkatru kaimiņu — kas gan varētu būt labāks? Ja vien... socializācija — nulle! Izņemot katra privāto ar dzelzs durvīm apzīmogoto alas ieeju, vairāk nekā Jaunbiķeros nav. Ne vietējā krodziņa, kur pie vīna glāzes iepazīties ar meiteni no blakus mājas, ne pat vismazākā veikaliņa, kur pēdējā diennakts stundā ieskriet un nopirkt to, kā mājās pietrūcis.

Tāda pirmatnējā kopiena bez ērtībām. Dienas vidū pie smilšukastēm sēd ne pārāk dzīvespriecīgas māmiņas. Tādi vientulīgi skatieni. Vīri aizgājuši medībās — aizbraukuši uz darbu. Atņemot vienīgo kulta objektu — auto. Jo bez tā Jaunbiķeros nekas nav iespējams. Ja nu vienīgi sēdēšana pie smilšukastes.

Citādi — atturīgs komplekss, kurš jau pēc piecām minūtēm ir izgaisis no tavas operatīvās atmiņas. Traki neitrāls. Bet varbūt tas pat labi. Mazliet pieklibo būvniecības kvalitāte. Šur tur kaut kas notecējis, kaut kur durvis apdauzītas, palodze ieliekusies. Varbūt esmu pārāk piekasīgs... bet tās dekabristu sievas... nē, šis izsūtījums nav man!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses