Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

"InReal": oktobrī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā samazinājušās par 3,5%

Oktobrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1160 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), kas ir par 3,5 % mazāk nekā septembrī, liecina kompānijas "InReal" aplēses. Pieprasītākie mikrorajoni joprojām bija Purvciems, Teika, tuvā Pārdaugava un Āgenskalns.

Kompānija aplēsusi, ka Rīgas centrā pagājušajā mēnesī dzīvokļus varēja iegādāties par 1600-2300 eiro/m2, Jūrmalā - vidēji par 1700-2200 eiro/m2. Savukārt jauno projektu tirgū 1-2 istabu dzīvokļu cena svārstījās no 1400 līdz 1800 eiro/m2, bet lielākiem dzīvokļiem cenas par vienu kvadrātmetru bija nedaudz zemākas.

Dzīvokļu īres tirgū Rīgas pieprasītākajos mikrorajonos - Purvciemā, Teikā, Āgenskalnā - 1-2 istabu dzīvokļus varēja noīrēt par 200-250 latiem mēnesī, bet citos rajonos - par 150-220 latiem. Galvaspilsētas centrā 1-2 istabu dzīvokļu īres cenas bija starp 200-300 lati mēnesī, Jūrmalā - 150-400 lati. 3-4 istabu dzīvokļi oktobrī tika izīrēti vidēji par 270-380 latiem mēnesī.

Privātmāju cenas šajā mēnesī Rīgas tuvumā bija 1200-1350 eiro/m2, savukārt cenas apbūves gabaliem 20 kilometru rādiusā ap Rīgu bija 30-40 eiro robežās par kvadrātmetru.

Lai gan pašlaik daudzos satraukumu ir radījis kredītiestāžu aizdevumu likmju kāpums, caurmērā mājokļu iegāde ir kļuvusi pircējiem pieejamāka, secinājis "InReal". Uzņēmuma speciālisti aprēķinājuši, ka, iegādājoties dzīvokli pirms gada ar tā laika aizdevumu procentu likmi, vidējais ikmēneša maksājums veidotu lielāku summu, nekā pie pašreizējām īpašumu cenām un pieaugušajām kredītu izmaksām. Kā piemēru "InReal" min trīsistabu dzīvokli jaunajā projektā 77 m2 platībā. 2007.gada rudenī ar cenu 2000 eiro/m2 ikmēneša maksājums pie labākās iespējamās aizdevuma likmes bija 775 eiro mēnesī, savukārt pašlaik ar cenu 1500 eiro/m2 pie labākās iespējamās likmes maksājums ir 670 eiro/m2.

Uzņēmums arī norāda, ka tajā pašā laikā pircējiem ir lielākas izvēles iespējas, tāpēc pašreizējo laiku tā speciālisti uzskata par atbilstošu mājokļa pirkšanai, ja īpašuma izvēle atbilst gan pircēja prasībām, gan maksātspējai.

Cenu kritums turpinājies arī tirdzniecības platību nomas maksā visos sektoros. Piemēram, tirdzniecības centros pamata jeb enkurnomniekiem ar platībām virs 1000 m2 nomas maksa bija 8-14 eiro/m2, lielo telpu nomniekiem ar 400-800 m2 lielām platībām bija jārēķinās ar 10-18 eiro/m2, vidēja izmēra telpas varēja nomāt par 15-35 eiro/m2, bet mazas, ap 100 m2 lielas, platības - par 40-60 eiro/m2.

Tirdzniecības platības pieprasītākajās Rīgas centra ielās ar lielu gājēju plūsmu oktobrī vidēji varēja nomāt par 30-50 eiro/m2, savukārt centra perifērijā un mikrorajonos telpu nomas maksas svārstījās no 10-15 eiro/m2.

Pēc "InReal" Komercobjektu nodaļas vadītāja Kaspara Millersona teiktā, ekonomikas lejupslīde diezgan būtiski ir skārusi tirdzniecības platību tirgu. Samazinoties iedzīvotāju pirktspējai, krīt arī tirdzniecības vietu apgrozījums, taču izmaksas  tikai pieaug. Tas savukārt nopietni sarežģī tirdzniecības uzņēmumu sekmīgu darbību.

Lai turpinātu biznesu, daļa tirgotāju optimizē savu darbību, samazinot telpu platības vai pārejot uz tirdzniecību internetā, bet ir arī uzņēmumi, kas ir spiesti slēgt veikalus pavisam. Visi šie apstākļi šogad ir veicinājuši strauju tirdzniecības telpu piedāvājuma pieaugumu. Krītoties pieprasījumam, samazinājušās arī nomas maksas - gada laikā vidēji par 40%. Kā uzskata K.Millersons, šajā laikā telpu iznomātājiem vajadzētu būt ļoti elastīgiem saskarsmē ar esošajiem un potenciālajiem nomniekiem, nosakot tirgus situācijai adekvātas nomas maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses