Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

"InReal": Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā samazinājušās par 2%

Septembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1200 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), kas ir par 2% mazāk nekā augustā, liecina "InReal" aplēses.

Kompānija secina, ka aizvien šajā tirgus segmentā dominē liels dzīvokļu piedāvājums, bet ir mazs pieprasījums. Pārsvarā noslēgto darījumu summa ir par 10-15% zemāka nekā nekustamā īpašuma sākotnējā pārdošanas cena.

Rīgas centrā 1-2 istabu dzīvokļus bez ērtībām septembrī varēja iegādāties par 800-200 eiro/m2, bet otrreizējā tirgū esošos dzīvokļus ar visām ērtībām labās mūra mājās - par 1300-2200 eiro/m2. Jūrmalas centrā šādi dzīvokļi maksāja 1700-100 eiro/m2.

"InReal" pēdējā laikā novērojusi turīgu pircēju interesi par ekskluzīviem 4-5 istabu dzīvokļiem Rīgas centrā, kas skaidrojama ar labu izdevību iegādāties nekustamo īpašumu par samērā zemu cenu. Pārsvarā šādu dzīvokļu platība ir virs 120 m2, turklāt to iegādei netiek izmantots bankas kredīts.

Jauno projektu tirgū piedāvājums pamazām sarūk, jo bankas gandrīz nemaz vairs nefinansē jauno mājokļu būvniecību. Vidējā jauno dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos ir ap 1600 eiro/m2. Kompānija prognozē, ka šajā cenu segmentā ir gaidāms cenu kritums 5-10% robežās.

Dzīvokļu īres tirgū Rīgas mikrorajonos bija vērojams sezonāls pieprasījuma pieaugums - īpaši tuvajā Pārdaugavā, Purvciemā un Teikā. 1-2 istabu dzīvokli varēja noīrēt par 120-280 latiem mēnesī, bet 3-4 istabu dzīvokļus - par 270-400 latiem. Pieprasītāki ir kļuvuši arī dzīvokļi galvaspilsētas centrā - īres tirgū 1-2 istabu dzīvokļu ikmēneša cena svārstījās no 190 līdz 320 latiem, savukārt 3-4 istabu cena bija 310-470 lati mēnesī. Kopumā cenas šajā sektorā ir nedaudz sarukušas pieaugušā piedāvājuma dēļ, un tas skaidrojams ar to, ka daudzi dzīvokļu īpašnieki, kas nekustamo īpašumu nevar pārdot, ir spiesti to uz laiku izīrēt, norāda "InReal".

Bankas procentu likmes nepārtraukti aug, kopā ar tām aug arī kredītu ikmēneša maksājumi, kas savukārt nākotnē vēl vairāk stimulēs dzīvokļu īres tirgu, uzskata Aleksejs Šveics, "InReal" dzīvojamā fonda nodaļas vadītājs, paredzot, ka tuvākajos mēnešos tieši šī apsvēruma dēļ īres piedāvājumi tirgū būs vairāk.

Savukārt privātmāju un zemes gabalu tirgū pagājušajā mēnesī, pēc uzņēmuma secinājumiem, izmaiņas netika novērotas, aizvien saglabājoties zemai pircēju aktivitātei. Septembrī interese pieauga tikai par ekskluzīvām savrupmājām.

Tirgū aizvien vairāk sāk parādīties arī maiņas piedāvājumi. Daudzi zemes īpašnieki piedāvā mainīt savus zemesgabalus pret dzīvokļiem, lai gan tirgū piedāvāto zemesgabalu vērtība ir lielāka. "InReal" to skaidro ar apgrūtināto gruntsgabalu realizāciju, jo bankas šo nekustamo īpašumu iegādi praktiski nefinansē. Tāpēc cilvēki it kā nelikvīdās zemes platības cenšas samainīt pret dzīvokļiem, kurus realizēt ir vieglāk.

Uzņēmuma veikto darījumu apkopojums par biroju ēkām Rīgā liecina, ka vidējā nomas maksa jaunuzceltās ēkās A klases birojiem bija 20-25 eiro/m2, B1 klases birojiem - 13-18 eiro/m2, bet B2 klases birojiem - 11-15 eiro/m2. Izteiktas nomas maksu atšķirības starp vienlīdzīgas klases biroju ēkām Daugavas labajā un kreisajā krastā nav novērotas.

Šogad kopumā nomas maksas sākušas kristies, un "InReal" komercnodaļas vadītājs Kaspars Millersons paredz, ka, salīdzinot ar 2007.gadu, šī gada laikā vidējo nomas maksu kritums biroju ēku segmentā varētu būt 10-15 % robežās.

Vidējais telpu nomas līguma termiņš, pēc uzņēmuma apkopotajiem datiem, jaunuzceltajās biroju ēkās ir 2-5 gadiem. Savukārt vidējā telpu apsaimniekošanas maksa jaunuzceltajās biroju ēkās ir ap diviem eiro/m2 mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses