Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Izpērkam Melnkalni

Kamēr pirms gada diviem dažādas reklāmas aicināja iegādāties nekustamo īpašumu Bulgārijā, vienlaikus klusāk un ievērojami mazāks cilvēku loks aktīvi pirka nekustamos īpašumus gleznainajā valstī Vidusjūras reģionā - Melnkalnē. Latvieši tik daudz pirkušies, ka krievu izvedums Businessweek Rossija Latviju ir ierindojis astotajā vietā pēc ārvalstu investīcijām Melnkalnes nekustamā īpašuma segmentā pēdējos nepilnus pāris gados.
Nelielā Balkānu valsts tāpat kā Jūrmala ir slavena ar kūrortiem, bet zemi tur vēl var nopirkt četras reizes lētāk

Īpašums 30.gados kūrortu slavu ieguvušajā valstī vēl salīdzinoši nesen maksājis ļoti lēti, kā tas daļēji ir joprojām. Zeme Melnkalnē, Adrijas jūras krastos, Vidusjūras baseinā maksājot aptuveni 3-4 reizes mazāk kā adekvāts apbūves gabals Jūrmalā. "Taču paradīze arī tur ilgi nebūs, jo zeme tur ir tik, cik ir, un cena ar laiku kāps vairāk," Dienai nosaka Arco Real Estate mākleris Ģirts Zaļais.

Melnkalnē pērk zemi


Pirms vairāk kā pāris gadiem daļa latviešu pārdeva savus īpašumus pašmājās un pārmetās uz Melnkalni, bet vairāk - uz Bulgāriju, apzinoties gaidāmās problēmas Latvijas nekustamā īpašuma biznesā. Bulgārija plašās reklāmas dēļ kļuva atpazīstamāka kā Melnkalne, tādēļ arī pieprasītāka investīcijām nekustamajā īpašumā, saka ekonomists Gatis Kokins. Tiesa, lielais pieprasījums, kā Diena jau vēstīja, audzēja īpašuma cenu, un tagad nekustamo īpašumu pircēji Bulgārijā ir satraukti par iespējamo cenu burbuļa plīšanu.

Ja Bulgārijā vairāk tiek pirkti dzīvokļi, tad Melnkalnē dod priekšroku zemes iegādei. Tiesa, zemi apbūvei nevar nopirkt jebkurā vēlamajā vietā, jo Melnkalnē ir daudz zaļo zonu un liegumu, saka Ģ.Zaļais. Arī Armands Eglītis no nekustamā īpašuma investīciju fonda Montenegro Properties, kas Melnkalnē gatavojas būvēt daudzdzīvokļu mājas un pēcāk tās pārdot, atzīst: no Melnkalnes 300 km garās krasta zonas būvēt var nelielā teritorijā, jo tā ir arī klinšaina. "Pati valsts ir maza, līdz ar to piedāvājums ir ierobežots, bet cena pieaug," nosaka A.Eglītis.

Tikpat, cik Saulkrastos


Pēdējā gada laikā cena ir dubultojusies, un tagad zemi skaistā vietā Melnkalnē var nopirkt aptuveni par 200 eiro kvadrātmetrā, lai gan vēl pirms aptuveni trīs gadiem tā maksāja četras reizes mazāk - aptuveni 50 eiro kvadrātmetrā, bet pēc kāda laika var sasniegt pat 500 eiro kvadrātmetrā, saka A.Eglītis. Pašreizējā zemes cena Melnkalnē nekustamā īpašuma ekspertu skatījumā gan joprojām ir zema - trīs četras reizes mazāka kā cena par adekvātu apbūves gabalu mūsu Jūrmalā, bet aptuveni tāda pati, par cik šobrīd var nopirkt līdzvērtīgu zemi Saulkrastos, arī Bulgārijā pie Melnās jūras vai citu valstu kūrortu zonā Viduseiropas reģionā.

"Taču, ja salīdzina Bulgāriju un Melnkalni, tad otrā ir pievilcīgāka, jo atrodas pie Vidusjūras - tā vienmēr būs dārgāka vieta kā Melnās jūras piekraste," saka G.Kokins. Vēl par labu Melnkalnei runā labais klimats, skaistā daba un 30.gados iegūtā smalko kūrortu slava, kas ar laiku varētu atdzimt. Biznesā arī palīdz tas, ka šajā valstī norēķinās ar eiro, kā arī salīdzinoši sakārtotā normatīvu bāze. Vide ir daudz labāka nekā kaimiņvalstī Albānijā, kur situācija ir ļoti nestabila, lai gan klimata un ģeogrāfiskā izvietojuma ziņā tā ir tikpat pievilcīga investoriem.

Latviešu nedaudz?


Latvija pēdējos nepilnus pāris gadus bijusi astotā lielākā ārvalstu investore, Melnkalnes nekustamo īpašumu segmentā ieguldot teju 30 milj. eiro (Ls 21 milj.), liecina Businessweek Rossija aplēses. A.Eglītis netic, ka latviešu investīciju pozīcijas ir tik augstas, jo no Latvijas šajā valstī manīti nedaudzi.

Ekonomists G.Kokins piekrīt, ka latviešu investori Melnkalnes nekustamajā īpašumā nav daudz - ne vairāk kā desmit, kas ir maz salīdzinājumā pussimtu Taizemē strādājošu kompāniju, bet ap simtu - Bulgārijā un Spānijā. Tomēr latviešu investētā summa Melnkalnes nekustamajos īpašumos G.Kokina skatījumā ir ļoti maza. Viņaprāt, statistikas datos neparādās tā naudas daļa, kas ieplūst no ofšoriem, kur "nodokļu sistēmas īpatnību dēļ" noglabāta lielākā daļa uzkrājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses