Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ja būs kompensācijas zemes īpašniekiem, liegumā varēs iekļaut visu Pāvilostas pelēko kāpu

"Mēs esam tajā pašā vietā, kur sākumā," noskumusi Dienai sacīja viena no Pāvilostas pelēkās kāpas aizstāvēm Guna Grimsta pēc pirmdienas valdības komitejas lēmuma atlikt jautājumu par kāpas lieguma izveidošanu Vides ministrijas un Sakas novada domes nespējas dēļ vienoties par tā robežām. Iesaistītās puses apgalvo, ka kompromisu iespējams panākt, ja tiks izstrādāti kompensācijas veidi tiem īpašniekiem, kuru zemes atrodas Pāvilostai piegulošajā biotopa daļā.

Diena jau rakstīja, ka pērn oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātā pelēkās kāpas lieguma projekts tālākā virzība apstājas, jo Sakas novada dome iebilda pret dažu privātu zemes gabalu iekļaušanu liegumā, kas stingri ierobežotu saimniecisko darbību, tajā skaitā būvniecību. Sešos mēnešos nepanākot vienošanos ar pašvaldību, pirms divām nedēļām vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), tiekoties ar kāpas aizstāvjiem, piekrita lieguma robežās iekļaut visu biotopu, arī to daļu, kas pieder privātīpašniekiem. Šāds projekts arī tika iesniegts valdības komitejai, kas, uzklausot novada domes iebildumus, jautājumu atlika līdz brīdim, kamēr ministrija un pašvaldība nepanāks kompromisu.

Ministrijas piedāvātās lieguma robežas pašvaldība varētu akceptēt, ja tiks izstrādāti kompensācijas mehānismi, Dienai pauž pārliecību Sakas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons. Pašlaik kā reālākais atlīdzināšanas veids tiek nosaukta īpašumu atpirkšana, jo, kā iepriekš apgalvojis R.Vējonis, kompensēt ar citām zemes platībām zemju trūkuma dēļ diez vai būs iespējams. "Ir izveidota darba grupa, kas strādā pie likumdošanas, lai varētu iztikt bez zemju maiņas, bet tiktu piedāvātas citas kompensācijas," pirmdien Dienai sacīja R.Vējonis. Līdztekus ministrijas aktivitātēm šajā nedēļā G.Grimsta un pārējie kāpas aizstāvji cer iepazīties ar Pāvilostas privātīpašnieku sarakstu, lai drīzumā sāktu ar viņiem pārrunas par zemju atpirkšanu. Pēc U.Kristapsona aplēsēm, tam būtu nepieciešami apmēram divi miljoni latu.

R.Vējonis uzsver, ka darba grupa atlīdzināšanas variantus piedāvās vēl pavasarī, savukārt nauda, ja tāda vispār atradīsies, varētu būt tikai nākamā gada valsts budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses