Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Jaunā Teika aiz VEF Kultūras pils. Diena vērtē jaunos projektus

Biroju ēka Europa sola komfortu īrniekiem, pie viena kalpojot par vairogu dzīvojamām ēkām


Biroju nams Europa aiz VEF Kultūras pils būs attīstītāja Hanner Viļņā pirms 14 gadiem celtās 33 stāvu darījumu ēkas mazākais brālis, kas aizsegs topošā Jaunās Teikas daudzfunkcionālā kvartāla dzīvojamās mājas ar 300 dzīvokļiem no Vairoga ielas pārvada trokšņa un dūmiem. Viļņas nams tā nodošanas laikā 1994.gadā tika pozitīvi atzīmēts Eiropas jaunbūvju annālēs un līdz šim brīdim saglabājis savas pozitīvās īpašības

Attīstītāja pārstāvis Arturs Ign"ašs sola, ka Europa Rīgā būs pārāka — firma lietderīgi izmantojot gūto pieredzi.

Medus mucu gan sabojā neignorējama darvas pile — pat no jaunceltnes piektā stāva skaidri redzams, ka pārskatāmā apkārtnē šīs būs vienīgās augstceltnes līdz maksimāli pieļaujamam 17 stāvu augstumam. Tādas taps vēl divas līdz ar blakus plānoto tirdzniecības centru. Jaunā Teika top vietā, kur pirms tam bija VEF stadions. Attīstītājs uzsver, ka apkārtnē ir astoņi sporta klubi, arī pārējā infrastruktūra — sabiedriskais transports, izglītības un veselības aprūpes iestādes — papildu ieguldījumu neprasīs.

Pirmās ekspluatācijā šā gada beigās plānots nodot pirmās divas dzīvokļu mājas 10—12 stāvu augstumā. Kopējās Jaunajā Teikā plānotās investīcijas ir 140 miljoni euro, teritorijas kopējā platība — septiņi hektāri.

Europa Latvijas jauno projektu konkursā šogad biroju ēku grupā ieguvusi pirmo vietu.

Projekts paredz vismaz vienu atveramu logu katrā telpā, autonomu ventilācijas, apkures un kondicionēšanas sistēmu ar individuālu regulēšanas un patēriņa uzskaites aprīkojumu.

Tas varētu patikt zaļo pieeju atbalstošiem klientiem. Fasādi veidos emaljēti tonēti stikla pakešu logi ar Suncool virsmu, kas labāk pasargā no saules, neļaujot telpām iesilt, kā arī samazina siltuma zudumus, uzlabojot ēkas energoefektivitātes rādītājus.

***

biroju ēka Europa

Attīstītājs: Hanner, Lietuva

Arhitekti: Archidata, Lietuva

Stāvi: 8—16

Biroju platības: 150—1570 m2

Griestu augstums: 2,85 m

Nomas cena: no 16 EUR/m2

Autostāvvietas: 503

Nodos ekspluatācijā: 2009.gadā

www.jaunateika.lv

***

eksperti

Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācija


Pēc Skanstes ielas plašajiem jaunbūvju poligoniem nākamais Rīgas augstceltņu kvartālu grāvējs, visticamāk, būs Jaunā Teika, kas ar savu biroju citadeles kompleksu Europa spilgti iezaigojas mūsdienu kosmopolītiskās imperiālisma apbūves avangardā. Labi, ka projekta vieta piemērota neierastiem mēroga un augstuma eksperimentiem, kas bagātīgi atklāj jaunus skatu punktus uz pilsētas panorāmu no augstceltņu augšējiem stāviem un veido Rīgu kā modernajam laikmetam atbilstīgu pilsētu. Projektā gan nedaudz trūkst Baltijas reģionam raksturīgā pilsētvides rokraksta, t.sk. perimetriālās apbūves struktūras ar izteiktu publiskās un privātās ārtelpas nošķirtību. To nomainījušas globālākas pilsētplānošanas piegrieztnes, kuru mērķis ir ģenerēt iedzīvotāju labklājību.

Pēteris Bajārs, arhitekts

Ērti iekārtoties labās vietās, apbūvēt gruntsgabalus, ap kuriem jau izveidota lieliska infrastruktūra — tas ir attīstītāja Hanner rokraksts. Projekts Europe iemitinājies bijušā VEF stadiona vietā. Tā nu top veiksmīgs bizness. Cerams, ka tāds tas būs arī kompānijām, kas apdzīvos ēku. Ar visu lielisko skatu pa logu. Kā gan lai te nebūtu skata, ja Hanner zemesgabals ir viens no tiem mistiskajiem pleķiem Rīgas attīstības plānā, kas iekrāsots violets — 13—17 stāvu? ! Attīstītājs mīļā miera labad apstājies pie 16. Kaimiņi gan iestrēguši pie pieciem. Pati biroju ēka pārdomāta, bez kliedzošiem risinājumiem, arī atpalikšanu no pasaules būvniecības procesiem pārmest nevar. Acis, zvaigznītes vai pokemonus projektam nelikšu. Jo stāsts jau nav par krekliem, bet gan par sirdsapziņām.

Ieva Zībārte, arhitekte


Ar veiksmīgo Purvciema projektu Hanner sevi apliecinājis kā gudrs attīstītājs, kas objektus veiksmīgi iesēdina esošajā infrastruktūrā. Arī Jaunās Teikas gadījumā viss ir kārtībā — kopā ar līdzās esošo LMT biroju ēku, veikaliem, dzīvojamām mājām veidosies jaukta tipa apbūve. Ēku arhitektūra nav nedz pārsteidzoša, nedz kaitinoša — ērti dalāms plānojums, vienkāršas fasādes. Biroju ēkās ļoti svarīgs ir telpu mikroklimats, tāpēc precīzāku vērtējumu varēs dot tad, kad ēka tiks nodota ekspluatācijā. Pašlaik tiek garantēts vismaz viens atverams logs katrā birojā, arī autonoma energoresursu izmantošana atsevišķos blokos. Liela uzmanība pievērsta teritorijas labiekārtojumam un transporta organizācijai, taču te vēl ir iespēja attīstīties, piemēram, apaudzējot jumtu ar augiem. Tas projektam piešķirtu individualitātes odziņu, kuras pašlaik pietrūkst.

Top komentāri

Gunaars
G
Manupraat ir stulbi meegjinaat iemaaniit to nosaukumu Jaunaa Teika!!! Teika ir citur un citaada. Un pavisam citaa Briiviibas ielas pusee. Taads neliels un jauks rajons. Kas tur bijis, vai dziivojis uz raavienu sajutiis atshkiriibu . Nejaukt ar shito dzelzcelja kaiminju ar tiem sliezhu celjiim, Severstallat, RVR un utt. Mjaa, baisais skats pa logu! Kaarteejais fufelis. Vienkarshi, piegriezies, ka tos milzoniigos betona buurus meegjina atkal kaadam iemaaniit. Galvenais ir izfunktiereet kaartejo jauko nosaukumu omuliibas radiishanai.
Inese Sedleniece
I
Paldies P.Bajāram par vērtējumu. Esmu sašutusi par šo celtniecību- tika izpostīts stadions, kur iedzīvorāji, ari es, varēja nodarbotiea ar sportiskām aktivitātēm svaigā gaisā (nevis 8 sporta klubos). Stadionam neesot bijuši apsaimniekotāji- Mobīlais Telefons, ko uzbūvēja uz stadiona zemes, varēja to uzturēt. Augstākā mērā nejēdzīgi ir būvēt dzīv. mājas un birojus placī, kur no vienas puses ir MT, no otras- dzelzsceļš un augstsprieguma elektrolīnija, no trešās- Vidzemes maiznieks, no ceturtās- tilts. Pēc projekta- mājas un betonētas mašīnu stāvvietas, par kādu labiekārtotu vidi te var runāt! Kā tādā vietā var būvēt dzīvojamās mājas, KURŠ pārdevis Hanner šo Rīgas tetitoriju??? "Jaunā Teika"- kauns un korupcijas piemērs.
Dhago
D
Stulbi, ka futbola laukuma vietā uzceļ daudzstāveni. Nekāda smuka jau ar nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses