Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Jaunais Purvciems. Lietuviešu pieeja padomju sērijmāju rajonā radījusi mājīgu un koptu pilsētvides paraugu

Pieredzējušā Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītāja _Hanner _mēģinājums uzlabot Purvciema monstrozo daudzstāvu rajonu pie Mēbeļu nama ir acīmredzami izdevies - pat zvērināts mazstāvu apbūves piekritējs jaunajā Purvciema projektā starp četriem deviņstāvu namiem justos tīri labi. Četrus hektārus plašā teritorija pārdomāti izplānota tā, lai mājas būtu pietiekami tālu viena no otras, brīvie laukumi ir zaļi un sakopti, ir pat vairāki bērnu rotaļu plači, kurus apmeklē arī kaimiņmāju iemītnieki.
Purvciema projekts
  • Attīstītājs: SIA Pūces birzs
  • Arhitekts: Archidata, Lietuva
  • Dzīvokļu skaits: 322
  • Dzīvokļu platība: 51-150m2
  • Dzīvokļu cena: vidēji 1750 EUR/m2 ar balto apdari
  • Autostāvvietas cena: pazemes 10 000 EUR, virszemes 4000 EUR
  • Apsaimniekotājs: SIA I un MC
  • Apsaimniekošanas maksa: 45 sant./m2
  • Nodots ekspluatācijā: 2008.gada maijā

Plašuma sajūta turpinās arī dzīvokļos - lai arī platība nav liela, plānojums ir ērts. Visiem dzīvokļiem ir balkoni, lodžijas vai terases, kuras pircēji saņem kā bezmaksas piedevu. Lodžiju logi veido dubulto fasādi, kas kalpo kā papildu skaņas un siltuma izolācija. Panorāmas logi un 2,95 metrus augstie griesti nenospiedīs ne augumu, ne garu. Augšstāvu penthouse divstāvu dzīvokļiem ir ērtas terases.

Kāpņu telpās starp stāviem ir nelieli balkoni, kas ierīkoti ugunsdrošībai, taču jau apdzīvotajās mājās tiek izmantoti arī kā smēķētavas. Par ratiņu un velosipēdi novietnēm gan nav laikus padomāts, tomēr attīstītāja pārstāvis Arturs Ignašs sola, ka tādas, visticamāk, izveidos pazemes autostāvvietā.

Šī projekta mērķauditorija esot Purvciema iedzīvotāji, kas vēlas uzlabot dzīves apstākļus, no vecajām sērijmājām pārceļoties uz mūsdienīgu, jaunbūvētu namu. Sociālā infrastruktūra te bagāta - netrūkst ne sabiedriskā transporta, ne izglītības iestāžu, ne veikalu, ne medicīnas iestāžu vai atpūtas vietu. Jaunās mājas pieslēgtas galvaspilsētas inženierkomunikāciju tīklam - ūdensvadam un centralizētajai apkurei. Visticamāk, ar prieku uz jaunu mājokli šeit labprāt pārvāktos arī citu Rīgas mikrorajonu iemītnieki.

Ekspertu vērtējums


Ieva Zībārte, arhitekte *****

Šo mājokļu projektu citu vidū izceļ attīstītāju gudrība būvēties nevis plikā pļavā, bet izcilā vietā. Lai arī Purvciema vide ir specifiska, šeit ir viss vajadzīgais mūsdienīgi zaļai dzīvošanai - labs publiskais transports, skolas, bērnudārzi, dažādu cenu līmeņu veikali un pat tirgus, kur pašlaik var iegādāties kraukšķīgus redīsus un vasaras puķes balkonu apzaļumošanai. Tas viss jauno māju iedzīvotājiem piecu minūšu attālumā ar kājām. Būvēties uz esošās infrastruktūras bāzes ir tiešām izdevīgi gan attīstītājam, gan potenciālajam pircējam!

Ēku arhitektūras lakonisms un estētika ir tik prasmīga, ka nekaitina nedz arhitektūras kritiķi, nedz skolotāju, nedz bankas klerku. Izvēloties apskatei aptuveni 80 kvadrātmetru lielu trīsistabu dzīvokli, secinu, ka tam ir teicams plānojums ar plašām lodžijām austrumu un rietumu virzienā. Nedaudz par lielu un neveiklu šķiet augšējie divstāvu dzīvokļi, tāpat mulsina nejēdzīgi stāva uzbrauktuve no pagalma puses un dažas iebrauktuves pazemes garāžā. Iekšpagalmā, kur ierīkots bērnu rotaļu laukums, pārāk liela vieta ierādīta automašīnām. Tomēr kopējais labiekārtojuma līmenis patīkami pārsteidz. Pirmo reizi Rīgā redzēju tik daudz jaunu koku stādījumu. Pēc dažiem gadiem šeit būs kā ārzemēs. Rīgas domei jābrauc mācīties, kā apzaļumot savas teritorijas!


Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācija *** 1/2

Projekta plusi - kompozicionāli izteiksmīgs, respektē gan apkārtējās apbūves kontekstu, gan turpina gadu desmitos uzkrātās Purvciemam raksturīgās pilsētvides un proletariāta arhitektūras tradīcijas. Projekts organiski iekļaujas esošajos ēku puduros un paceļ augstāk mājokļu kvalitātes latiņu. Attīstītāju profesionalitāte atspoguļojas ne vien mērķtiecīgā pilsētvides funkcionālisma estētikā, bet arī daudzās mazo arhitektūras formu detaļās, kas vairākumā citu projektu vēl ir vien aizmetņu stadijā.

Projekta mīnusi - lielais dzīvokļu piesātinājums jaunajās ēkās un to apbūves teritorijā nesaudzīgi turpina padomju gados iesākto doktrīnu - attīstīt sablīvētas mājokļu kolonijas, ietaupot uz iedzīvotāju privātās ārtelpas, mēroga un standartizācijas rēķina. Rīga nav daudzmiljonu pilsēta. Vietām, kur attīstīt jaunos mājokļus, teorētiski būtu jāpietiek. Tā gan nav tik daudz attīstītāja vaina, kā misija - domāt un risināt ne tikai klientu ekonomiskās un fizioloģiskās, bet arī garīgās vajadzības, caur ēku ideoloģiju veicināt un uzlabot topošo namu iedzīvotāju sadzīves saskarsmes un psiholoģisko klimatu. Pietrūkst atvērtās telpas plašuma un apzaļojumu kritiskās masas pagalmos. Vertikāļu un horizontāļu attiecības ir acīmredzami nosvērušās pa labu stāvu augstumam, nevis brīvās teritorijas potenciāla daudzpusīgai un augstvērtīgai izmantošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses