Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Konkurenti sūdzas KP par "Cemex" iespējamo dempingu betona tirgū

Vairāki betona ražošanas nozares uzņēmumi, kā arī Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācija ir vērsušies ar iesniegumu Konkurences padomē (KP), kurā norāda, ka Latvijā lielākais cementa ražotājs Cemex pašreizējās krīzes apstākļos dempingo, piedāvājot iegādāties betonu par cenu, kas esot zemāka par pašizmaksu. Par to otrdien ziņo laikraksts Dienas Bizness.

KP iesniegto sūdzību parakstījuši tādi betona ražotāji kā SIA Eksimtrans, SIA Betons 97, kā arī SIA Baltijas Betonmix. Uzņēmumi sūdzībā norāda, ka Cemex pārdodot transportbetonu par aptuveni 15% lētāk, nekā ir betona pašizmaksa. Cemex valdes priekšsēdētājs Hosē Luiss Seiho Gonzaless pavēstījis, ka uzņēmums pagaidām nav saņēmis no KP oficiālu paziņojumu par iesniegumu, un apgalvojis, ka uzņēmums nedempingo, bet piedāvā labas cenas.

"Pašlaik betona tirgus piedzīvo lejupslīdi. Tirgus atdzišana ir radījusi betona pārprodukciju Latvijā, līdz ar to saasinājusies konkurence," teicis H.L.Gonzaless, piebilstot, ka Cemex stratēģija ir piedāvāt klientam izdevīgākos risinājumus gan cenu, gan servisa ziņā.

Latvijas būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors Andris Trifanovs norādījis, ka, uzturot betonam mākslīgi zemas cenas, kas ir zemākas par pašizmaksu, no tirgus tiek izspiesti mazie un vidējie vietējie ražotāji, lai pārņemtu nozari. Jau pašlaik Cemex pieder aptuveni 20% tirgus daļa. Asociācija arī norāda, ka Cemex pašlaik ir dominējošais stāvoklis cementa nozarē, taču, ja uzņēmums turpinās pārdot produkciju par zemākām cenām, pēc pāris gadiem situācija mainīsies un Cemex pārņems arī betona nozari. Nozares pārstāvji uzskatot, ka betona nozarē starp maziem un vidējiem uzņēmumiem valda bailes izteikt viedokli par radušos situāciju, jo uzņēmēji nevēlas sanaidoties ar Cemex, no kuras tiek pirkts cements. Naids starp kompānijām varētu novest pie piegāžu pārtraukšanas un mazo uzņēmumu bankrota, par uzņēmēju domām raksta laikraksts.

"Cemex ir stratēģisks mērķis iegūt identisku tirgus daļu betonā, kā jau ir cementā, t.i., 65% tirgus daļu. To var izdarīt tikai uz kvalitātes rēķina vai iznīdējot no tirgus mazos konkurentus,"teicis Baltijas Betonmix valdes priekšsēdētājs Ēriks Fricsons. Viņaprāt, betona tirgus lēnām tiek monopolizēts viena spēlētāja rokās. Pats Baltijas Betonmix vēlas iegūt 25% tirgus daļu, iepriekš izteicās uzņēmuma vadītājs. Kompānija iepērkot cementu ne tikai no Cemex, bet arī no Igaunijas un Vācijas uzņēmumiem, tāpēc Ē.Fricsons domā, ka Cemex var iegūt iecerēto tirgus daļu uz citu - mazo betona ražotāju - bankrota rēķina. H.L.Gonzaless gan norādījis, ka betona tirgū Cemex nav dominējošs un ir tikai viens no tirgus dalībniekiem.

"Protams, ka mēs gribētu, lai Cemex nepārdod betonu par lētāku cenu, taču Cemex betona ražotnes pērk cementu no savām cementa ražotnēm, līdz ar to vismaz vienu izejvielu betona ražošanai viņi iegūst par lētāku cenu, kas arī padara betona cenu zemāku. Taču mūsu valstī šādā situācijā neko nevar darīt, jo cements un betons ir divas pilnīgi dažādas nozares. Neviens nevar Cemex betona ražotājiem norādīt, par kādu cenu jāpārdod betons. Mēs, betona ražotāji, visi pērkam cementu no Cemex un negribam strīdēties ar šo uzņēmumu," laikrakstam stāstījis betona un dzelzsbetona konstrukciju ražotāja SIA Rīgas firma Lugaži valdes priekšsēdētājs Juris Lībeks.

Uzņēmumi, kuri iesnieguši sūdzību KP, lūdz ierobežot starptautisko kompāniju agresīvo ekspansijas politiku. Uzņēmēji uzskata, ka zaudējumus, ko Cemex cieš no dempinga betona cenām, nākotnē varēs atgūt - iegūstot dominējošu stāvokli betona tirgū, Cemex varēs noteikt nesamērīgi augstas cenas betonam līdzīgi, kā tas bijis cementa tirgū no 2005.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses