Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Krupņikovs pērn šķīries no iespadīgajām lauksaimniecības zemes platībām

Pazīstamais uzņēmējs Grigorijs Krupņikovs aizvadītā gada laikā šķīries no savām iespaidīgajām lauksaimniecības zemes platībām, liecina ceturtdien laikrakstā "Dienas Bizness" (DB) publicētais "Baltic Screen" pētījums.

"Baltic Screen" apkopotie Valsts zemes dienesta dati par Latvijas, Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem liecina, ka Krupņikovs ir viens no tiem Latvijas uzņēmējiem, kuriem lauksaimnieciskā ražošana izrādījusies nepievilcīga. Valsts

DB raksta, ka vēl pirms gada kādreizējais "Jaunā laika" ģenerālsekretārs Krupņikovs lielāko lauksaimniecības zemes platību īpašnieku - fizisko personu vidū ieņēma 15.vietu, jo viņam kopā piederēja gandrīz 1200 hektāri (ha) zemes, no tiem 895 ha - lauksaimniecībā izmantojamā zeme.

Lielākās no viņa zemes platībām Austrumlatvijā pagājušā gada beigās par nezināmu summu iegādājušies "Ērģemes lauki", kuru īpašnieki ir "New Century Holdings" pārstāvis Kārlis Cerbulis un Armands Grīnpūkals - Latvijas miljonāru saraksta jaunpienācējs. Krupņikova īpašumā palicis tikai ap 110 ha Latgales zemes, informē pētījuma autori.

Pētījums arī liecina, ka no lielas daļas zemju šķīries arī bijušais azartspēļu kompānijas "Post Nevada" līdzīpašnieks Aleksandrs Jakovenko, kurš pirms gada ar 1848 ha bija pirmajā vietā, un devīto pozīciju ieņēmušais mazpazīstamais zemes īpašnieks Oļegs Poperečņuks (1047 ha).

Tāpat sarakstā no pagājušā gada fizisko personu pirmā divdesmitnieka vairs nav atrodami vēl pieci lauksaimniecības zemes īpašnieki - Ivars Silkāns (pērn 12.vieta), Maksis Kaufhers (pērn 13.vieta), Gatis Saknītis (pērn 14.vieta), Māris Dreijers (pērn 16.vieta) un Juris Mazarevičs (pērn 18.vieta).

Savukārt juridisko personu vidū no vērtīgāko lauksaimniecības zemju īpašnieku pirmā divdesmitnieka izkritušas 12 kompānijas. Piemēram, lielu daļu savu lauksaimniecības zemju (545 ha no 1495 ha) ir pārdevusi ar uzņēmēju Gati Saknīti cieši saistītā "Aģentūra GS", bet vēl vairāk nekā 600 ha pārdevusi Saknīša māte Agra Saknīte, raksta DB.

Pēc pētījuma datiem, šobrīd lielākā lauksamniecības zemju īpašniece Latvijā ir dāņu uzņēmumam "Kurland ApS" piederošā kompānija "Artis JP" ar 4575 ha lauksaimniecības zemes (kopējā uzņēmumam piederošā zemes platība ir 5079 ha), seko zviedru meža nozares uzņēmuma "Skogssallskapet AB" meitas uzņēmums "Skogssallskapet Latvia" ar 4192 ha lauksaimniecības zemju (kopumā - 6822 ha) un ASV reģistrētajai ārzonas kompānijai "Trocom LLC" piederošā "Tand Ukri"ar 2772 ha (kopumā - 3029 ha).

Lielāko lauksaimniecības zemju īpašnieku pirmajā desmitniekā ir arī "Myrtillus", "Friedrich Haase", "Projektu konsultāciju tehnoloģijas", "Dobele Agra S.I.A.", CVH, "Ascheberg" un "Santel Finance".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses