Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Laikraksts: ekonomikai atdziestot, ārvalstu investori iegulda nekustamajā īpašumā

Latvijas ekonomikas atdzišanas laikā ārvalstu investori iegulda ievērojamas summas nekustamo īpašumu kompāniju pamatkapitālā, atsaucoties uz SIA "Lursoft" datiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness (Db). "Lai arī šobrīd Latvijā nekustamo īpašumu tirgū iezīmējusies atdzišana un kritušās cenas, tomēr ārzemnieku interese par šo tirgu tikai pieaug," norādījis "Lursoft" pārstāvis Ainars Brūvelis.

Pēc Db vēstītā, statistika liecina, ka salīdzinoši lielas investīcijas šogad Latvijā veikuši Zviedrijas investori, kuri lielākoties ieguldījuši meža nozarē.

"SPP Livforsakring AB" investējis 13,23 miljonus latu meža un lauksaimniecības zemju kompānijā SIA "Foran Real Estate", kurā vēl par tikpat lielu summu pamatkapitālu palielinājusi Norvēģijas kompānija "Storebrand Livsforsikring As". Tādējādi lielāko ārvalstu investoru sarakstā, kuri ieguldījuši visvairāk Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā, "Storebrand Livsforsikring As" ar 24,27 miljoniem latu ierindojusies 15.vietā.

Arī Zviedrijas kompānija "Bergvik Skog AB" investēja 2,52 miljonus latu SIA "Fraxinus" pamatkapitālā - šis uzņēmums nodarbojas ar meža un lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu, norāda A.Brūvelis. Viņš pieļāvis, ka daudziem vietējiem uzņēmējiem patlaban nav pieejami finanšu resursi, lai aktīvi turpinātu meža zemju iegādi, kamēr šādu problēmu ārvalstu pircējiem neesot.

Arī vairāki citi aptaujātie atzinuši, ka, bankām faktiski pārtraucot kreditēt nekustamo īpašumu iegādi un tiem krītoties cenai, ārzemniekiem ir iespēja tos iegādāties par salīdzinoši zemām cenām, jo vietējo pircēju tikpat kā neesot.

"Krīze vienmēr atstāj iespaidu uz cenām, un tas dod iespēju investoriem slēgt darījumus par jaunu nekustamo īpašumu iegādi," Db skaidrojis "IBS Prudentia" partneris Jānis Lielcepure. Viņaprāt, šī tendence norāda uz to, ka investīciju piesaiste pamatkapitālam aizvieto banku finansējumu. Bankas pašreizējā situācijā praktiski nekustamā īpašuma darījumus nefinansējot.

Viņš arī piekrīt, ka tieši šī iemesla dēļ samazinājies potenciālo pircēju skaits, par ko arī liecina rukušais darījumu skaits šajā sektorā. J.Lielcepure arī neredzot nevienu investoru, kurš agresīvi tirgū pirktu īpašumus, drīzāk tiekot novērota nogaidoša tendence - sak, paskatīsies, kas notiek tirgū uz pavasari, un tad arī pieņems lēmumu, ko darīt.

Kā raksta Db, Dānijas biznesmeņu ieguldījumi Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā nav lieli, bet ir šīs valsts investoru interese par nekustamajiem īpašumiem Latvijā. Reģistrēti 15 uzņēmumi, kuru nosaukumā ir "Den Lat International", tāpat var secināt, ka Pilgārdu ģimene ir uzsākusi Latvijā nopietnu nekustamo īpašumu biznesu, kopumā investējot vai vadot vairāk nekā 20 uzņēmumus Latvijā, skaidrojis A.Brūvelis.

Lielas aktivitātes Latvijā, investējot 15,9 miljonus latu vairāku nekustamo īpašumu kompāniju pamatkapitālā, ir veikusi Lielbritānijas kompānija "New Europe Real Estate Ltd", palielinot savu ieguldījumu apmēru līdz 37,6 miljoniem latu un kļūstot par astoto lielāko ārvalstu investoru Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā, teicis A.Brūvelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses