Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Laikraksts: Uzņēmēja Alda Ozola īpašumi pārdoti vai apķīlāti

Nekustamo īpašumu uzņēmējam Aldim Ozolam pienākušas ļoti grūtas dienas - viņa kompānijas velk dzīvību vai mainījušas īpašniekus, bet pašam uzņēmējam nepieder neviens nekustamais īpašums, uz kuru nebūtu vērsta piedziņa vai kurš nebūtu apķīlāts, pirmdien laikrakstā _Dienas Bizness (Db) _savā publikācijā norāda Baltic Screen.

Pēc publikācijas autoru datiem, pašam A.Ozolam pašlaik pieder vairs tikai četri īpašumi, no kuriem ievērojamākais ir pirms diviem gadiem par 1,1 miljoniem latu iegādātais 38,3 hektārus liels zemes gabals Olaines pagastā. Šis īpašums par 1,68 miljoniem latu ieķīlāts Latvijas Biznesa bankā, un, kā rāda zemesgrāmatu dati, aizdevuma atmaksas termiņš beidzies šā gada 1.jūnijā. Turklāt uz to vērsta arī 176 000 latu piedziņa par labu kādam 1970.gadā dzimušam Mārim Vanagam. Papildus tam uz šo īpašumu pēc SIA Cobrix prasības ar tiesneša lēmumu noteikta arī ķīlas atzīme par 326 000 latu.

Spriežot pēc zemesgrāmatu datiem, A.Ozolam nule izdevies noslēgt līgumu par 2,27 hektāru lielas zemes pārdošanu Olaines pagastā - pirms diviem gadiem viņš tos bija iegādājies par nepilniem 74 000 latu, no Latvijas Krājbankas aizņemoties 56 000 latu. Taču arī uz šo īpašumu pēc M.Vanaga prasības saskaņā ar Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas šā gada 8.jūlija lēmumu vērsta 176 000 latu piedziņa, secinājis Baltic Screen.

A.Ozola īpašumā vēl joprojām ir sestā daļa no 2635 kvadrātmetru liela zemesgabala Garkalnes novadā, ko viņš 2006.gada decembrī iegādājies par 248 000 latu, taču piedziņa pēc M.Vanaga prasības vērsta arī uz šo zemesgabalu. Savukārt ceturtais A.Ozolam pašam piederošais nekustamais īpašums ir 2,98 hektārus liels zemes Olaines pagasta Apšukalnos, taču tas šā gada februārī par 50 000 latu ieķīlāts PrivatBank, papildus tam noteikts arī aizliegums ar šo īpašumu rīkoties bez kādas trešās personas piekrišanas, un arī uz šo īpašumu vērsta 176 000 latu piedziņa par labu M.Vanagam, norāda publikācijas autori, piebilstot, ka vēl gan dzeltenajā presē tiek apgalvots, ka A.Ozols pārdošanā esot izlicis arī savu savrupmāju, taču zemesgrāmatu informācija rāda, ka šādas mājas viņa īpašumā nemaz nav.

Baltic Screen secinājis, ka vēl četri nekustamie īpašumi pieder A.Ozola uzņēmumam SIA Land Market, taču arī visi tie ir apķīlāti vai apgrūtināti ar ievērojamu summu piedziņu. Tā 7046 kvadrātmetri Ropažu novadā, kas pirms diviem gadiem nopirkti par 344 000 latu, Latvijas Krājbankā ieķīlāti par 228 000 latu, un uz tiem vērsta arī gandrīz 87 000 latu piedziņa par labu Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Gada laikā, spriežot pēc zemesgrāmatu informācijas, tā esot jau otrā VID prasība pret uzņēmumu, spriež publikācijas autori.

Šīs pašas summas piedziņa jau kopš pagājušā gada esot vērsta arī uz 9,5 hektāriem Limbažu rajonā, kuri ieķīlāti Baltic International Bank par vislielāko summu - 2,71 miljonu latu. VID savu prasību vērsis arī uz Land Market piederošiem 33,8 hektāriem zemes Lēdurgas pagastā un 15,4 hektāriem Umurgas pagastā. "Bēdīgi klājas arī citām A.Ozola īpašumā daļēji esošām kompānijām: SIA Baltakmeņi (50% kapitāldaļu) pērn nekādu saimniecisko darbību, spriežot pēc gada pārskata, nav veikusi, SIA Bruņinieku muiža (33,5%) kopš 2004.gada, kā rāda Lursoft dati, nav iesniegusi nevienu darbības pārskatu, bet savulaik pazīstamākā A.Ozola kompānija Zemes tirgus šā gada pavasarī nonākusi viņa bijušā kompanjona Ģirta Sirsniņa īpašumā un mainījusi nosaukumu uz SIA Premjers," teikts publikācijā.

Vērtējot zemesgrāmatas datus, publikācijas autori arī secina, ka neveiksmīgi bijuši arī A.Ozola pēdējie darījumi: savu 136 kvadrātmetrus lielo Vecrīgas dzīvokli, kas 2006.gada janvārī iegādāts par 302 000 latu, viņš pagājušā gada septembrī kādai privātpersonai pārdevis par 40 000 latu. Baltic Screen piebilst, ka "tie, protams, ir tikai oficiālie dati, lai gan A.Ozols iepriekš apgalvojis, ka vienmēr godīgi maksājot nodokļus un neizmantojot nekādas "shēmas"."

1500 kvadrātmetrus zemes ar jaunbūvi Sunīšos A.Ozols pagājušā gada septembrī uzņēmējam Aigaram Bedrītim pārdevis par 248 400 latiem, kas ir par 400 latiem vairāk, nekā viņš šo īpašumu bija nopircis nepilnu gadu iepriekš, raksta pētījuma autori, norādot, ka turklāt vairāk nekā pusgadu Parex bankai maksāti kredīta procenti par 224 000 latu aizdevumu. "Savukārt 3264 kvadrātmetrus zemes Rīgā, Priedaines ielā, ko A.Ozols 2006.gada maijā bija iegādājies par 281 000 latu, izmantojot Latvijas Krājbankas aizdevumu 192 000 latu apmērā, viņš bankas meitas uzņēmumam Krājinvestīcijas šā gada jūlijā pārdevis par nepilniem 197 000 latu."

Pats uzņēmējs patlaban esot nerunīgāks nekā pirms gada, kad mediji viņu dēvēja par miljonāru, bet Latvijas 800 miljonāru sarakstā, norādot uz uzņēmēja veiktajiem riskantajiem darījumiem, patieso īpašumu apjomu un iespaidīgo parādu slogu, Db viņu neiekļāva.

"Paskatieties, kāda ir tagad situācija. Nu, smagi. Visiem. Bet es neuzskatu, ka esmu bankrotējis. Protams, ka ir iespējams norēķināties ar kreditoriem, realizējot īpašumus un no citiem finanšu avotiem," teicis uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses