Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latio: Nav pazīmju, kas septembrī varētu veicināt cenu krituma apstāšanos

Kā liecina Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" pētījums – Rīgas iedzīvotāji ir vieni no skeptiskākajiem Eiropā par iespēju savā pilsētā atrast mājokli par saprātīgu cenu. Tikai 10% Rīgas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas galvaspilsētā ir iespējams atrast mitekli par adekvātu cenu. Šādai iespējai kategoriski netic 68%, bet drīzāk netic – 10% aptaujāto.

Cenas krīt gan sērijveida, gan atsevišķiem jaunajiem dzīvokļiem

(Latio: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos augustā, EUR. Tabula)

Augustā saglabājas tendence – bankas daudzkārt ilgāk nekā vēl pirms dažiem mēnešiem izskata kredītu pieteikumus. Minimālais laiks līdz kredīta garantijas vēstules izsniegšanai ir vismaz divas nedēļas. Darījumu pabeigšanas laiks var ilgt pat trīs mēnešus.


Spriežot pēc īpašumu vērtējumu pieprasījumiem, pieaug pircēju īpatsvars, kuri vēršas pie kreditētājiem, kas nepārstāv banku sfēru. Kā būtiskākais šķērslis kredīta saņemšanai bankās tiek minēts pašu līdzekļu trūkums vismaz 10% apmērā no darījuma summas.

Augusta tendences

  • Augustā turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena augustā – 1 540 EUR/m2, par – 3% mazāka nekā jūlijā, un aptuveni par 20% augstāka nekā pagājušā gada augustā.
  • Liela daļa pārdevēju cer, ka rudenī cenas stabilizēsies un iespējams atsāks kāpt. Pircēji, savukārt, cer uz tālāko cenu pazemināšanos.
  • Gandrīz visos segmentos pieaug pārdevēju īpatsvars, kas apsver iespēju pazemināt piedāvāto cenu.
  • Jauno projektu tirgū, pārpircēji nereti piedāvā zemāku dzīvokļu cenu nekā projekta attīstītāji.
  • Dzīvokļu īres tirgū pieaug gan piedāvājums, gan pieprasījums. Tirgus dalībnieki dod priekšroku īstermiņa līgumiem – uz vienu gadu.


Atsevišķi jauno projektu attīstītāji sāk paši kreditēt pircējus un dod laiku meklēt citu kreditoru vēl gadu pēc pirkuma līguma noslēgšanas.

Atsevišķos jaunos projektos dzīvokļu pārpircēji reizēm piedāvā par 10-30 % zemāku cenu nekā projekta attīstītāji.

Šomēnes vēl nav saskatāmi faktori, kas nākamajā mēnesī varētu veicināt cenu korekcijas procesa apstāšanos. Lai arī augustā cenu kritums procentuāli ir nedaudz lēnāks nekā iepriekšējos divos vasaras mēnešos, tas vienalga ir ļoti izteikts.

Pamatojoties uz lielākajiem nekustama īpašuma portāliem, dzīvokļu piedāvājums Rīgā augustā, salīdzinot ar jūliju, ir nedaudz samazinājies, taču vēl aizvien ir gada augstākajā līmenī. Pārdevēju aktivitāte piedāvājumu varētu uzturēt augstu arī nākamajā mēnesī, jo sezonāli atvaļinājumu perioda beigas iezīmē aktivitātes pieaugumu.

Liela daļa pārdevēju neapzinās tirgus lejupslīdi, viņu vidū dominē viedoklis – rudenī situācija, ko ietekmēja komercbanku kreditēšanas nosacījumu pastiprināšana, stabilizēsies. Viņuprāt – bankas nodrošinās hipotekāro kredītu pieejamību vismaz tādā līmenī, kāds tas bija pirms gada, un tirgū mājokļu cenas stabilizēsies.

Tomēr palielinās arī pārdevēju īpatsvars, ka apsver iespēju pazemināt cenu. Viņu vidū galvenokārt ir īstermiņa tirgus dalībnieki, kas apzinās drīzumā gaidāmās problēmas ar kredītu atmaksu un vēlas ātrāk noslēgt pārdošanas darījumu. Dzīvošanai piemērotu mājokļu īpašnieki tos piedāvā īrēt, neremontētu telpu īpašnieki lūdz bankām „kredīta brīvdienu” pagarinājumus.

Savukārt pircēji bez vēlamās brīvākas piekļuves kredītiem, sagaida vēl lielāku cenu kritumu. Bieži tiek minēts vēlamais samazinājums vēl par 15-20% no pašreizējās vidējās cenas segmentā. Saglabājas tendence, ka aktīvie pircēji lielāko uzmanību velta cenas – kvalitātes attiecībai.

Par trešdaļu audzis īres dzīvokļu piedāvājums

Augustā strauji par 30% palielinājies dzīvokļu īres piedāvājums. To līdzīgi kā jūnijā un jūlijā ietekmē fakts, ka aizvien vairāk dzīvokļu īpašnieku, ievērojot pircēju intereses sarukumu, izvēlas gūt ienākumus, izīrējot sākotnēji pārdošanai izlikto dzīvokli. Šādu apsvērumu dēļ palielinās īres piedāvājums dzīvokļiem ar pilnu apdari jaunajos projektos. Tiek meklēti arī īrnieki dzīvokļiem ar „balto apdari”, solot īres maksu samazināt uz īrnieka veikta remonta izdevumu rēķina.

Rīgā saglabājas augsts pieprasījums pēc vienistabas un divistabu īres dzīvokļiem. To īres cenas atkarībā no rajona un stāvokļa ir Ls 200-250 mēnesī, (centrā Ls 350-400 mēnesī), neskaitot komunālos maksājumus.

Pastāv interese par īres dzīvokļiem arī Rīgas rajonā – Siguldā, Saulkrastos. Īres cena – Ls 150-200 mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus.
Lai arī īres tirgū pieprasījums aizvien pārsniedz piedāvājumu, īres cenas ir stabilas. Atšķirībā no mājokļu cenām, kuru straujo pieaugumu nodrošināja banku kredītpolitika, vidējais algu pieaugums nav bijis tik straujš, lai absorbētu tālāku īres cenu palielināšanos. Iepriekšējā gada laikā Rīgā tās cēlušās vidēji par 50-70 %.

Gan izīrētāji, gan īrnieki orientējas uz īstermiņa līgumiem – viens gads. Pārdevēji nevēlas ilgtermiņa saistības, cerot dzīvokli pārdot vai arī vēlāk celt cenu. Savukārt īrnieki nevēlas riskēt un pārmaksāt, ja nākotnē īres cenas samazinātos.

Vispirktākie – lietuviešu projekta divistabu dzīvokļi

Jūlijā Purvciems atguva līdera pozīcijas dzīvokļu darījumu skaita ziņā. Tomēr starpība ar zemāka reitinga rajoniem kā jūnija līderi – Ķengaragu saglabājas mazāka nekā iepriekšējos mēnešos. Darījumu skaits nav būtiski mazinājies arī Imantā.

Jūlijā līdzīgi kā iepriekš visvairāk darījumu notikuši ar lietuviešu sērijas 2 istabu dzīvokļiem.

Jūlijā zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu darījumu skaits Rīgā, salīdzinot ar jūniju, nedaudz palielinājās. Taču pieaugumu nodrošinājuši tikai darījumi jaunajos projektos. Darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem nav mainījies. No tā var secināt, ka pircēju interese par dzīvokļu iegādi ir neliela. Dati par augusta darījumiem būs pieejami tikai septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses