Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latio: Novembrī dzīvokļu cenas noslīdēja zem 2006.gada līmeņa. Pieauga kavēto kredītu skaits

Novembrī vidējā sērijveida dzīvokļu cena noslīdēja līdz 1 445 EUR/m2. Tā ir par 3% zemāka nekā oktobrī un par 1,6% zemāka nekā pagājušā gada novembrī. Taču pircēji joprojām gaida tālāku cenu kritumu un samazina pieprasījumu pēc dzīvokļiem.
Novembra tendences
  • Latio: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos novembrī, EUR

  • Novembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā cena, salīdzinot ar oktobri, samazinājās par 3% līdz 1 445 EUR/m2. Pirmoreiz cenas ir noslīdējušas zem pagājuša gada atbilstošā perioda līmeņa. Salīdzinot ar pērnā gada novembri, cenas ir zemākas par 1,6%.

  • Palielinās mājsaimniecību kavēto kredītu īpatsvars, pārsniedzot pagājušā gada atbilstošā perioda līmeni. Straujāk palielinās to debitoru skaits, kuri nespēj pienācīgi pildīt uzņemtās saistības.

  • Darījumi notiek tikai ar tiem mājokļiem, kuru pārdevēji ir noteikuši šodienai atbilstošu cenu. Mājokļu īpašnieki, kuri nav to izdarījuši, spiesti „maksāt” par zaudēto laiku cenas krituma apstākļos.

  • Īpašnieki mēģina atbrīvoties no mājokļiem, kas netiek izmantoti kā pastāvīgā dzīvesvieta.

  • Arvien vairāk jauno projektu attīstītāju samazina pārdodamo objektu cenu.

  • Mazā biznesa pārstāvji sāk mainīt pieprasījumu komercplatību nomas tirgū, reaģējot uz ienākumu sarukumu un biznesa izmaksu pieaugumu.

  • Palielinās piedāvājums zemākas klases biroju telpu nomas segmentā.

  • Komercplatību iznomātāji arvien lielāku daļu savu izdevumu pārliek uz nomnieku pleciem.

  • Turpina palielināties tirdzniecības platību nomas piedāvājums pieprasītākajās tirdzniecības ielās.

  • Komerciālās apbūves zemes gabalu tirgū saglabājas ievērojami atšķirīgs attīstības redzējums starp zemju pārdevējiem un potenciālajiem pircējiem.

Nav argumentu, kāpēc cenas pavasarī varētu kāpt


Toties turpina palielināties dzīvokļu pārdevēju īpatsvars, kuri bez pamudinājuma pazemina cenu – parasti par 10-15%. Taču nereti arī tas nav pietiekami, lai radītu interesi. Darījumus sekmē cenas samazinājums vismaz par 20-30%, rēķinot no vidējās piedāvājuma cenas attiecīgajā segmentā vai arī 10-15% no bankas atzīta novērtējuma apjoma.

Pamatojoties uz lielāko nekustamā īpašuma portālu sniegto informāciju, dzīvokļu piedāvājums Rīgā novembrī, salīdzinot ar oktobri, nav būtiski mainījies, taču saglabājas pieauguma tendence. Piedāvājumā palielinās tādu „lieko” mājokļu īpatsvars, kuri netiek izmantoti kā pastāvīga dzīves vieta un kuru izmaksas īpašnieks vairs nespēj segt.

Atsevišķi tirgus dalībnieki turpina uzturēt viedokli, ka drīzumā cenas stabilizēsies un nākamā gada pavasarī atkal gaidāma cenu celšanās. Racionālus argumentus šādai nostājai saskatīt šobrīd nevar.

Īres tirgus - piesātināts


Novembrī saglabājās dzīvokļu īres tirgus piesātinājuma tendence. Turpina palielināties dārgo dzīvokļu īres piedāvājums par cenu virs 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus.

Dzīvokļu īres piedāvājumu arvien papildina tādi dzīvokļu pārdevēji, kuri vēlas atvieglot pircēja gaidīšanu - ar īres ienākumiem daļēji vai pilnībā segt kredītu izmaksas.

Rīgā saglabājas stabils pieprasījums pēc īres dzīvokļiem par cenām: vienistabas dzīvoklim – 170-200 lati mēnesī, divistabu dzīvoklim – līdz 250 latiem mēnesī un trīsistabu dzīvoklim līdz 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus. Papildu spiedienu uz īres cenām rada arvien pieaugošais komunālo maksājumu apjoms.

Hipotekāro kredītu vietā – patēriņa kredīti. Atmaksa kavējas


Mājsaimniecības arvien vairāk izvēlas naudas līdzekļus no patēriņa novirzīt citām vajadzībām. Par to liecina naudas atlikumu sarukums norēķinu kontos, un skaidras naudas apgrozībā samazināšanās. Spriežot pēc ārvalstu valūtās nominēto noguldījumu apjoma pieauguma, daļa latu tiek konvertēti šiem nolūkiem, bet daļa, iespējams, uzkrāta ārvalstu valūtā skaidrā naudā. Tā izpaužas latu īpašnieku bažas par nacionālās valūtas iespējamo devalvāciju.

Pēdējos mēnešos līdzīga noguldījumu apjoma dinamika ir vērojama arī citās Austrumeiropas valstīs, kur vietējā valūta nav pakļauta spekulācijām par vērtības samazināšanu. Tādējādi var secināt, ka kopējo noguldījumu apjomu samazinājuši arī investori, kuriem Austrumeiropas reģions vairs neliekas tik pievilcīgs investīcijām.

Mazāk pieejamo hipotekāro kredītu vietā iedzīvotāji turpina ņemt patēriņa kredītus. To apjomu pieaugums nesarūk. Vienlaikus bažas raisa fakts, ka šī gada pēdējos ceturkšņos ievērojami pieaudzis kredītu maksājumu kavējumu skaits. Būtiskākā daļa ir nelielo patēriņa kredītu līmenī, bet pieaudzis arī mājokļu kredītu kavētāju skaits.

Parādnieki nepilda savas saistības tik cītīgi, kā agrāk. Parādniekiem pirmie aizdevumi tiek refinansēti, bet arī tie tiek kavēti. Palielinās to mājsaimniecību īpatsvars, kuras arvien vairāk izjūt aizdevumu maksājumu slogu un ir spiestas novirzīt to segšanai arvien lielāku ienākumu daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses