Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

"Latio": pērn sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgā nokritusi par 37%

Pērnā gada decembrī, turpinoties cenu kritumam, Rīgā vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 6% jeb līdz 890 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2). Salīdzinot ar 2007.gada decembri, cenas ir par 37% zemākas, un patlaban vidējā sērijveida dzīvokļa cena sasniegusi 2005.gada decembra līmeni, liecina nekustamā īpašuma kompānijas _Latio _nekustamā īpašuma tirgus pārskata dati.

Samazinās arī dzīvokļu tirgus aktivitāte - Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits gada laikā sarucis par 65%, sasniedzot vismaz pēdējos septiņos gados nepieredzēti zemu līmeni. Pēdējo mēnešu laikā nekustamo īpašumu interneta portālos samazinājies piedāvājums gan dzīvokļu pārdošanas, gan īres sektorā, secina uzņēmuma eksperti.

Tāpat Latio pārstāvji novērojuši, ka pēdējo mēnešu laikā notikušas izmaiņas tirgus dalībnieku struktūrā un uzvedībā. Saglabājas to pircēju īpatsvars, kuriem ir iespēja norēķināties par dzīvokļa iegādi, neizmantojot aizdevumu bankā. Tāpat novērots, ka palielinājies pircēju īpatsvars ar skaidru izpratni par savām iespējām un prasībām, un šādi pircēji savukārt spēj saņemt aizdevumu kredītiestādē. Tomēr lielai daļai potenciālo dzīvokļu pircējiem nākas sastapties ar pirkuma finansēšanas grūtībām, atzīst Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības daļas vadītāja  Vija Gailīte.  

Turpinās aktivitātes samazināšanās arī īres tirgū. Neskatoties uz situāciju, kad daudzi pārdevēji, atsaucot savu īpašumu no pārdošanas, to izīrē, interneta portālos sarūk arī īres piedāvājums. Samazinās potenciālo īrnieku skaits, izīrētāji pazemina īres cenu un prasības pret īrnieku. Piemēram, divistabu dzīvokli mikrorajonā iespējams īrēt par 120-150 latiem mēnesī, papildus maksājot komunālos pakalpojumus, norāda Latio.

Pēc uzņēmuma aplēsēm, gada laikā īres maksas atkarībā no rajona un ēkas kvalitātes samazinājušās par 25-40%, savukārt komunālie maksājumi pieauguši par apmēram 50%. Pēc Latio ekspertu domām, īres cenām būtu jākompensē komunālo maksājumu pieaugums, tādējādi ziemas periodā cenas, visticamāk, vēl pazemināsies.

Latio apskatītajos mikrorajonos decembrī vienistabas dzīvokļu vidējā cena ir sasniegusi 941 eiro/m2, divistabu dzīvokļa vidējā cena ir 891 eior/m2, 3 un 4 istabu dzīvokļi decembrī tika pirkti vidēji par 864-860 eiro/m2. Visdārgākie sērijveida dzīvokļi nopērkami Zolitūdē, Pļavniekos, Purvciemā un Mežciemā, lētāki tipveida dzīvokļi atrodas Bolderājā, Juglā un Ķengaragā.

Palielinājies piedāvājums Rīgas mikrorajonu jaunajos projektos par cenu vidēji 1000 eiro/m2 (bez apdares), ar apdari - 1300 eiro/m2. Turpinās cenu kritums arī dzīvokļiem centra namos. Kā norāda Latio, ir pieejami neremontēti dzīvokļi pirmskara mājās par cenu 1000-1800 eiro/m2, remontēti - no 2000 līdz 3000 eiro/m2. Jaunajos projektos - no 1500 līdz 3000 eiro/m2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses