Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latio: Savrupmāju un zemes tirgū pieprasījumu samazina pircēju nespēja saņemt kredītu. Maksātspējīgie pircēji gaida cenu kritumu

Savrupmāju tirgu augustā līdzīgi kā jūlijā saglabājās stabils piedāvājums un stabili augstas cenas. Pārdevēji reti piekrīt tās samazināt, taču „piekāpīgāku” pārdevēju īpatsvars lēnām palielinās.

Augusta otrajā pusē bija vērojams potenciālo pircēju intereses pieaugums, taču nespēja iegūt finansējumu faktisko pieprasījumu samazināja. Savukārt ar finansēm nodrošināti klienti pārsvara gaida cenu kritumu.

Savrupmāju tirgū pircēji gaida zemākas cenas


Rīgā darījumu skaits ar privātmājām jūlijā, salīdzinot ar jūniju, samazinājies par aptuveni 15%, Rīgas rajonā – aptuveni 20 %, bet Jūrmalā par vairāk nekā 15%. Tomēr Rīgas rajonā atšķirībā no Rīgas un Jūrmalas šogad jūlijā ir notikuši vairāk darījumu nekā atbilstošā laika posmā pērn.

Siguldā tiek pieprasītas savrupmājas labā stāvoklī un labā vietā par Ls 150 000-170 000. Šādi īpašumi piedāvājumā parādās reti. Pārdevēji atsauc piedāvājumus un nolemj nogaidīt vismaz gadu. Esošajā piedāvājumā cenas tik pat kā nemainās.

Saulkrastos pircēji izrāda interesi par nelielām vasaras dārzu mājiņām, vēloties maksāt 40 000-50 000 EUR. Taču piedāvājumā ir šādi īpašumi par 70 000-80 000 EUR.

Jūrmalā pircēji interesējas par savrupmājām tuvu jūrai vai Lielupei. Vēlamā cena 350 000-400 000 EUR. Atbilstošs piedāvājums ir mazs. Sagaidāms, ka nākamgad, kad atbilstoši kadastrālās vērtības pieaugumam palielināsies arī nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, atsevišķiem pārdevējiem, tas var likt samazināt cenas.

Apbūves gabalu piedāvājums palielinās, pieprasījums samazinās


Piedāvājums pieaug pašvaldībās, kurās nav apstiprināts attīstības plāns vai nav detaļplānojuma, zeme ir applūstošās teritorijās un tamlīdzīgi. Zemju īpašnieki vēlas ātrāk noslēgt darījumus ar šādiem objektiem.

Pieprasījums pēc apbūves gabaliem samazinās. Galvenais pieprasījumu bremzējošais faktors ir banku kredītpolitika. Ļoti sarežģīti finansēt darījumu ar kredītu zemesgabaliem, ja nav saskaņots projekts par privātmājas būvniecību. Sarežģīti arī saņemt kredītu tādā apjomā, kas pilnībā nodrošina mājas celtniecību.
 
Pircējus interesē nelieli apbūves gabali līdz 1 500 m2 ar pievilcīgu vidi un izbūvētam komunikācijām. To piedāvājums ir mazs, un cenas pircējus pārsvarā neapmierina. Papildus zemes cenai potenciālā pircēja lēmumu ietekmē celtniecības risks, ko nosaka pieaugušās būvniecības izmaksas.

Saulkrastos piedāvā apbūves gabalus līdz 1 200 m2 platībā par 20 Ls/m2. Pircēju interese nav vērojama.

Apbūves gabalu piedāvājums pieaug Berģos, Ādažos un Baltezerā. Pārsvarā tie ir lieli zemesgabali, kurus iespējams parcelēt, un pieprasījums pēc tiem nav atbilstošs.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses