Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latio: savrupmāju un zemes tirgū tādas pat tendences kā sērijveida dzīvokļu tirgū

Savrupmāju tirgū decembrī, līdzīgi kā novembrī, cenu ziņā saglabājās nesabalansēts piedāvājums un pieprasījums. Pircējiem vēlamās cenas no pārdevēju prasītajām atšķiras par 30-40% un vairāk. Tomēr pakāpeniski arī šajā tirgus segmentā sāk parādīties tendences, ko līdz šim varēja novērot sērijveida dzīvokļu tirgū.

Galvenokārt to ietekmē arvien sarūkošais pieprasījums, kas liek pārdevējiem, kuriem ir ierobežots darījumu pabeigšanas termiņš, rīkoties elastīgāk. Līdz ar to turpina palielināties to pārdevēju īpatsvars, kuri piekrīt cenu samazināšanai par 10-20%. Taču šāds cenu samazinājums arvien nav pietiekams, lai sekmētu darījumus. Potenciālie pircēji par dzīvošanai piemērotām savrupmājām Saulkrastos un citviet Vidzemes Jūrmalā piedāvā līdz 100 000 latu, bet atbilstošas mājas tiek tirgotas par 150 000 līdz 250 000 latu. Saglabājas stabila interese par lauku īpašumiem 100 kilometru rādiusā ap Rīgu par cenu no 25 000 līdz 50 000 latu. Novembra mēnesī darījumu skaits ar privātmājām, salīdzinot ar oktobri, Rīgā ir samazinājies par aptuveni 5%, Rīgas rajonā samazinājies par aptuveni 10%, bet Jūrmalā - par vairāk nekā 50%. Decembrī nedaudz palielinājies savrupmāju īres piedāvājums. Raksturīgas īres cenas ir no 700 līdz 1 000 latiem mēnesī. Rīgā īrēt tiek piedāvātas galvenokārt vecas vai atjaunotas ēkas, savukārt Rīgas rajonā arī jaunuzceltas savrupmājas. Pārsvarā īres piedāvājumos ir objekti, kuri domāti pārdošanai. Pieprasījums šajā tirgus segmentā nav atbilstošs, un to ierobežo arī atsevišķu izīrētāju pārlieku striktās prasības pret īrniekiem, piemēram, aizliegums turēt mājdzīvniekus, kā nevēlami īrnieki tiek minētas ģimenes ar maziem bērniem un tamlīdzīgi.

ZEME PRIVĀTAI APBŪVEI


Decembrī turpināja palielināties piedāvājums apbūves gabalu tirgū. Pārdevēji biežāk nekā agrāk meklē starpnieku palīdzību, taču, neraugoties uz sarūkošo pieprasījumu, vairums no viņiem arvien nevēlas cenu samazināt.

Zemes pircējiem jārēķinās, ka bankas finansējums zemes iegādei ir cieši saistīts ar būvniecību uz tās un būvējamā objekta nākotnes vērtību. Tādējādi bez apbūves projekta zemes iegādes nosacījumi ir ievērojami neizdevīgāki.

Saulkrastos un Vidzemes jūrmalā pircēji izrāda interesi par dzīvojamām mājām piemērotiem nelieliem apbūves gabaliem par cenu līdz 40 000 latu.

Parcelēto zemes gabalu tirgū novembrī darījumu skaits turpināja samazināties, tuvojoties nulles līmenim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses