Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Latio: Tirgus dalībnieki cerības par tirgus atdzīvošanos pārcēluši no šā gada rudens uz nākamā gada pavasari

Septembrī saglabājās tendence, ka pircēji gaida tālāku cenu kritumu un samazina pieprasījumu pēc dzīvokļiem. Oficiālie dati par septembra darījumiem būs pieejami tikai oktobrī, taču provizoriskie dati liecina, ka darījumu skaits turpina samazināties. Savukārt nupat publiskotie dati par augustā zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu darījumu skaitu rāda, ka Rīgā tas ir sasniedzis vēsturisko minimumu, kopš tiek apkopoti dati par aktivitāti šajā tirgus segmentā.

Vienlaikus ar darījumu skaita kritumu septembrī palielinājās tādu interesentu skaits, kuri sāka apsvērt, ka, iespējams, tagad var atļauties iegādāties īpašumu, ko agrāk cenu dēļ viņi pat neapsvēra. Šie interesenti visbiežāk nekvalificējas kredīta saņemšanai. Visiem potenciālajiem pircējiem ieteicams atturēties no rokas naudas iemaksas, kamēr nav iegūts drošs apliecinājums pirkuma finansējumam.

Septembra tendences

  • Darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem samazinājās līdz vēsturiski zemākajam līmenim.
  • Izsīkst sadalīto lauksaimniecības zemju (parcelēto zemes gabalu) tirgus. Augustā darījumu skaits sasniedza zemāko līmeni pēdējo piecu gadu laikā.
  • Septembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļa cena, salīdzinot ar augustu, samazinājās par 1,3% līdz 1 521 EUR/m2. Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, cena ir augstāka par aptuveni 10,2%. Ievērojamāks cenu kritums ir vienistabas dzīvokļiem.
  • Latvijas mājsaimniecību mājokļu kredītu slogs ir lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā.
  • Mainījies banku pirmais trijnieks mājokļu kreditēšanas jomā.
  • Palielinājies attīstītāju iesākto projektu piedāvājumu skaits.
  • Latio: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos septembrī, EUR

Kredītu tirgū jauni līderi


Bankas nesola stingro kreditēšanas noteikumu maiņu un samazina aizdošanas tempus. Lielākie spēlētāji mājokļu kredītu tirgū vairākkārt samazinājuši izsniegto aizdevumu apjomu. Līdzšinējie tirgus līderi Hansabanka un SEB, salīdzinot ar februārī un martā izsniegto kredītu apjoma maksimumu, augustā samazinājuši to 5-10 reizes. Šobrīd pirmajā trijniekā ir Nordea, DnB NORD un AB.LV.

Kopumā Latvijā mājokļu kredīti jūnija beigās bija izsniegti gandrīz 150 tūkstošiem mājsaimniecību, kas ir nedaudz virs 16% no kopējā mājsaimniecību skaita. To var vērtēt kā zemu skaitu. Tomēr attiecībā pret iekšzemes kopproduktu izsniegto kredītu apjoms ir sasniedzis vidējo Eiropas Savienības līmeni – 45%. Tādējādi var secināt, ka, attiecībā pret ienākumiem, mājokļa pircējs Latvijā ir uzņēmies smagākas saistības nekā vidēji pircējs ES.

Četru mēnešu cenu kritums ir tikai pirmā reakcija

Pamatojoties uz lielāko nekustamo īpašumu portālu sniegto informāciju, dzīvokļu piedāvājums Rīgā septembrī, salīdzinot ar augustu, ir nedaudz pieaudzis.

Piedāvājumā palielinās vienistabas dzīvokļu īpatsvars. Šajā segmentā var vērot arī straujāku cenu kritumu. Tas, visticamāk, liecina, ka vairums pārdevēju mazās platības dzīvokļus iepriekšējos periodos nepārdeva, bet turēja, izīrējot un gaidot maksimālu cenas pieaugumu.


Tirgus dalībnieki, kuri ar rudeni saistīja cerības par tirgus „atdzīvošanos”, tagad gaida izmaiņas tikai nākamā gada pavasarī. Šāds stabilizācijas termiņu nospraušanas un tālākas pārlikšanas process, visdrīzāk, ir tikai psiholoģisks un nav balstīts uz zināšanām par nekustamā īpašuma tirgu vai pieredzi.

Kreditēšanas nosacījumu pastiprināšana var likt nekustamā īpašuma tirgum meklēt līdzsvaru ilgāku laiku, ne tikai dažus mēnešus. Četru mēnešu sērijveida dzīvokļu cenu kritums ir tikai pirmā reakcija. Turklāt jāņem vērā, ka daļa no iepriekšējo periodu pircējiem, kuri radīja ievērojamo pieprasījumu, šobrīd ir pārdevēju pusē. Savukārt pircēju pusē pašlaik valda cenu krituma gaidas.

Pierīgā pagaidām stabils pieprasījums

Atšķirībā no Rīgas, kur sērijveida dzīvokļu tirgū turpinās lejupslīde, atsevišķās vietās Rīgas rajonā saglabājas stabils pieprasījums pēc dzīvokļiem. Vērojama pastāvīga pircēju interese par dzīvokļu iegādi Ādažos, Carnikavā, Saulkrastos un Siguldā. Galvenokārt tas izskaidrojams ar mazo piedāvājumu. Dzīvokļu cenas šajās teritorijās ir 1000-1300 Ls/m2, atkarībā no novietojuma. Pārdevēji nereti piekrīt tās samazināt par 10 %.

Īres tirgū – Ls 300 par vienistabas dzīvokli

Septembrī nedaudz (par aptuveni 10 %) ir samazinājies dzīvokļu īres piedāvājums Rīgā. Atšķirībā no iepriekšējiem mēnešiem, kad pārdošanā izlikto dzīvokli pārdevējs piedāvāja arī izīrēt, septembrī īres piedāv-ājums ir samazinājies, lai arī pārdošanas piedāvājums ir audzis.

Ievērojot, ka pieprasījums pēc dzīvokļu īres saglabājas augsts, pieaugusi arī īres cena. Par vienistabas un divistabu dzīvokļiem īrnieki piekrīt maksāt arī Ls300 mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus. Tomēr pieprasītākie arvien ir dzīvokļi par Ls 200 – 250 mēnesī. Vairākums darījumu notiek par šādām cenām.

Pieaudzis iesākto projektu pārdošanas piedāvājums

Ievērojami pieaudzis iesāktu dažādu nekustamā īpašuma attīstības projektu piedāvājums dažādās attīstības stadijās. Tomēr investori nesteidz piedalīties šādu objektu pārpirkšanā. Attīstītāji arvien vēlas gūt peļņu. Vēl nav iestājies periods, kad viņi vēlēsies tikai kompensēt ieguldījumus vai ciest iespējami minimālus zaudējumus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses