Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

"Latio": vidējā sērijveida dzīvokļu cena oktobrī samazinājusies par 3,4%

Arī oktobrī turpinājās dzīvokļu cenu kritums Rīgā, un vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar septembri, samazinājās par 3,4% līdz 1015 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), liecina "Latio" apkopotā informācija.

Salīdzinot ar pērnā gada oktobri, cenas ir par 32% zemākas. Pirms pusotra gada, kad sākās cenu kritums, vidējā sērijveida dzīvokļa cena bija par 41% augstāka, secina uzņēmuma pārstāvji.

Rīgas mikrorajonu dzīvokļu cena jaunajos projektos bez apdares sasniegusi 1100 eiro/m2, ar apdari - 1300 eiro/m2, savukārt Rīgas centrā sāk parādīties atsevišķi piedāvājumi pirmskara mājās bez remonta par 1000 eiro/m2.

Lielākā interese vēl aizvien ir par 1-2 istabu dzīvokļiem tipveida mājās.

Kā apgalvo "Latio" pārstāvji, kredītiestādes piedāvā daudz izdevīgākus noteikumus mājokļa iegādei tajos projektos, kur piedalījušās to būvniecības finansēšanā. Šādu īpašumu iegādi bankas esot gatavas finansēt 80% un pat 100% apmērā no šī brīža tirgus vērtības. Savukārt dzīvokļa pirkums sērijveida mājās tiekot finansēts 60–70% apmērā no tirgus vērtības. "Iespējams, tas ietekmēs maksātspējīgās iedzīvotāju daļas izvēli, bet samazinās iespēju mājokli iegādāties cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem," norāda kompānija.

Ņemot vērā kredītresursu ierobežoto pieeju, tirgus aktivitātēs iesaistās jau esošie dzīvokļu īpašnieki, veicot maiņas no lielāka uz mazāku un otrādi, biežāk izmantojot skaidras naudas līdzekļus, novērojuši kompānijas speciālisti.

Īres tirgū turpinoties aktivitātes samazināšanās. Izīrētāji samazina ne tikai īres cenu, bet arī agrāk izvirzītos kritērijus īrniekiem, un ir gatavi slēgt līgumu ar īrniekiem, kuriem ir mazs bērns, suns u.tml. Savukārt īrnieki kļūst prasīgāki un sagaida, ka dzīvoklim jābūt labi remontētam un mēbelētam. Īrnieki arī esot gatavi patērēt dzīves telpas izvēlei vairāk laika - ja agrāk viņi savu izvēli izdarīja pēc 2-3 dzīvokļu apskates, tad tagad skatās pat līdz desmit objektiem.

Pēc "Latio" datiem, neremontēts vienistabas dzīvoklis mikrorajonā par 150 latiem mēnesī īpaši nevienu neinteresē. Savukārt dzīvokļu īres darījumi jaunajos projektos jau ir notikuši par 200 latiem arī trīs istabu dzīvokļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses