Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas "Cemex" neapstiprina informāciju par iespējamo maksātnespēju

Pretēji plašsaziņas līdzekļos trešdien izskanējušai informācijai par iespējamo uzņēmuma Cemex maksātnespēju, kompānija to neapstiprina. Cemex sniegusi informāciju par plānoto obligāciju emisiju ar mērķi refinansēt parādu, obligāciju atrunā paredzot arī sliktāko iespējamo scenāriju un riskus. Taču šī informācija tikusi publiskota ārpus kopējā konteksta, ceturtdien paziņojumā norāda Cemex Latvija valdes priekšsēdētājs Hosē Luiss Seiho Gonzaless.

Paziņojumā, kura mērķis ir "informēt par patieso situāciju un kliedēt baumas", Cemex skaidro, ka tiks emitētas obligācijas aptuveni 500 miljardu dolāru vērtībā, kas tiks novirzīti uzņēmuma parāda refinansēšanai.

Kā uzsver Cemex, gadījumos, kad tiek emitētas obligācijas, bankas standartizētas procedūras ietvaros pieprasa paredzēt sliktāko iespējamo scenāriju un riskus. Šī informācija tiek iekļauta obligāciju atrunā, bet vēlāk tā tikusi publiskota ārpus kopējā konteksta un ar mediju starpniecību izplatīta arī Latvijā. "Šīs baumas nav patiesas. Gluži pretēji - pēc tam, kad tika izplatīts paziņojums par obligācijas emitēšanu, Cemec akciju cena cēlās par 11% abos tirgos - Meksikā un Ņujorkā," norāda uzņēmums.

Uzņēmums nesen paziņojis par refinansēšanas plāna pabeigšanu. Svarīgākās daļas refinansēšanas plānā ietver vairākus pasākumus. Pirmkārt, īstermiņa divpusējas parādsaistības 2,3 miljardu dolāru vērtībā, kam termiņš iepriekš bija 2009.gads un 2010.gada sākums, tika refinansētas par divām ilgtermiņa sindicētām parādsaistībām. Beigu termiņš šim refinansētajam parādsaistību apjomam ir 2011.gada februāris. 607 miljoni dolāru parāda tiks dzēsti 2009.gadā, 536 miljoni dolāru - 2010.gadā.

Tāpat Cemex ir pagarinājis termiņus 1,7 miljardiem dolāru no trīs miljardu dolāru sindicēta aizņēmuma no 2009.gada decembra uz 2010.gada decembri.

Komentējot Cemex darbību Latvijā, uzņēmums atgādina, ka tas ir izveidojis ilgtermiņa stratēģiju darbībai vietējā tirgū. Jaunā cementa ražotne Brocēnos, kurā investēti aptuveni 245 miljoni eiro, tiks pabeigta 2009.gada pirmajā pusē.

Cemex Latvijā darbojas arī transportbetona tirgū ar ražotnēm gan Rīgā, gan ārpus Rīgas un nesen atvēris inerto materiālu karjeru Madonā, kur tiek ražota smilts un šķemba. 2009.gada galvenie mērķi ir tālāk attīstīt uzņēmuma darbību, atvērt jauno cementa ražotni, cementa eksporta termināli, kā arī paplašināt produkcijas eksportu, norāda kompānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses