Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Licenci saņēmusi 41 nebanku kreditētāju kompānija; lombardi pārtop par komisijas veikaliem

Uz šā gada 1.decembri nebanku kreditētāju nozarē licenci ir saņēmusi 41 kredītfirma. Lai apietu licences saņemšanu, atsevišķi lombardi ir pārtapuši par komisijas veikaliem, portālu Diena.lv informēja Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons.

LĀKDA norādīja, ka 14 no licenci saņēmušiem uzņēmumiem ir ātro kredītu izsniedzēji, bet kopumā šai segmentā Latvijā darbojas 20 kompānijas.

"Uz šā gada 2.novembri no 42 pieteikumiem bija izsniegtas tikai 24 licences. Salīdzinoši - uz šodienu licenci ir saņēmusi jau 41 kompānija, kā arī zināms, ka viens no LĀKDA biedriem tuvākajās dienās arī saņems PTAC lēmumu par licences piešķiršanu. Kā iepriekš jau prognozējām, licenci ir saņēmušas lielākās līzinga un lombardu firmas, kā arī dažādu kreditēšanas segmentu pārstāvji. Kopumā līdz šim nebija informācijas par sūdzībām no uzņēmējiem, kas attiecas uz licences saņemšanas kārtību. Līdz ar to var spriest, ka PTAC ir strādājuši profesionāli," skaidroja LĀKDA valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons.

Licenci izņēmušo kompāniju skaits netuvojas Ekonomikas ministrijas iecerēm - radot regulējumu naudas ieturēšanai no mazajiem kreditētājiem - iekasēt licences maksu no 280 kompānijām, uzsvēra D.Barons.

D.Barons norādīja, ka šobrīd arī pastāv risks, ka būs negodprātīgie kreditētāji, kuri slēgs distances līgumus ar patērētājiem ārvalstīs, līdz ar to patērētājs nebūs aizsargāts ar Latvijas likumdošanu un iespējams būs apgrūtinoši tiesvedības darbi strīdus gadījumos. "Tāda situācija ir izveidojusies, jo pēc MK noteikumu spēkā stāšanās ir ļoti viegli tos apiet. Kā piemēru varu minēt lombardus, kuri ir pārtapuši par komisijas veikaliem. Šo problēmu Ekonomikas ministrija jau ir atzinusi un šobrīd tiek dibināta darba grupa iesaistot nozares asociācijas un uzņēmumu pārstāvjus, lai rastu rīkus ar kuriem panākt, lai visi nozarē strādājošie uzņēmumi būtu vienlīdzīgi likuma priekšā", atzīmēja D. Barons.

No šā gada 1.novembra kapitālsabiedrības, kas nav saņēmušas licenci, nedrīkst izsniegt jaunus kredītus. Neievērojot šo nosacījumu, uzņēmumiem draud naudas sods līdz 3000 latu apmērā, kā arī kriminālatbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses