Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Nekustamā īpašuma nozares pārstāvji: nākamgad valdībai jāuzlabo kredītu pieejamība

Nākamgad valdībai būtu jāuzlabo kredītu pieejamība nekustamo īpašumu iegādei un jāmaina nodokļu politika, uzskata aptaujātie nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs skaidroja, ka patlaban arī cilvēki, kas var atļauties ņemt kredītu, vadoties pēc līdzšinējā finansiālā stāvokļa, baidās uzņemties saistības, jo nav droši par darba vietas stabilitāti un saviem ienākumiem nākotnē.

Viņš uzskata, ka gan valsts institūcijām, gan bankām vajadzētu būt pretimnākošākām, meklēt risinājumus attiecībā uz kredītu saņemšanu. "Tāpat jāmeklē atbalsts mazajai uzņēmējdarbībai, veicinot to ar valsts līdzekļiem," sacīja Laukalējs.

"Arco Real Estate" valdes loceklis klāstīja, ka nekustamo īpašumu nozarē būtu jāmaina likumi, lai aktivizētu nekustamā īpašuma tirgu, jo tieši valdības lēmumi 2007.gada aprīlī, palielinot nekustamā īpašuma nodokļus, radīja ķēdes reakciju visās pārējās nozarēs.

"Valdība savā laikā nenovērtēja nekustamā īpašuma nozares īpatsvaru valsts mērogā. Tāpēc tagad, pieņemot kādu lēmumu, valdībai jādomā vairāki soļi uz priekšu," teica Laukalējs un piebilda, ka kā pozitīvas izmaiņas varētu gaidīt iespēju kredītņēmējiem kredītprocentus ieskaitīt attaisnotajos izdevumos.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" tirgus analītiķis Māris Grīnbergs teica, ka patlaban pastāv draudi, ka cilvēkiem, kas paņēmuši kredītus, kredīta nodrošinājuma vērtība ir kļuvusi mazāka nekā kredīta summa. Viņš klāstīja - ja cilvēks ir maksātspējīgs un strādā, valdība varētu sniegt zināmas garantijas, lai bankas neprasa no cilvēka papildu nodrošinājumu "un nedzen šo cilvēku kaktā".

Grīnbergs gan uzsvēra, ka jau sākumā valdībai nevajadzēja pieļaut nekustamā īpašuma burbuļa rašanos ar fiskālās politikas instrumentiem - ar nodokļu politiku vai kaut ko citu.

Savukārt nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš norādīja, ka nekustamā īpašuma nozarei patlaban nav nekādas nozīmes, jo valdībai ir jādomā par visas ekonomikas atveseļošanu kopumā. Zariņš atzina, ka ir jāuzlabo apstākļi, lai veicinātu uzņēmējdarbību, piemēram, samazinot nodokļus, nevis tos palielinot, jo, pieaugot uzņēmējdarbības apjomiem, naudu nodokļu veidā valdība saņems vēl vairāk, nekā paaugstinot tos.

Zariņš klāstīja, ka 2009.gads kopumā nekustamo īpašumu nozarē būs grūts. "Daudziem uzņēmumiem mērķis būs tikai viens - izdzīvot. Tomēr visi zina, ka grūtības beigsies un valsts, cilvēki un uzņēmumi pastāvēs tik ilgi, kamēr mēs ticēsim un darīsim. "Balsta" nostāju varētu raksturot ar Frīdriha Nīčes vārdiem - tas, kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus," sacīja Zariņš.

Latvijas nekustamā īpašuma tirgū kopš 2007.gada vidus ir samazinājušies darījumu apjomi un mājokļu cenas, savukārt vairāki nekustamo īpašumu projektu attīstītāji atteikušies no plāniem īstenot iepriekš iecerētos projektus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses