Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

"Nira Fonds": Vasarā praktiski pazudis "slēptais cenu kritums"

Vasaras mēnešos ir samazinājies, pat praktiski pazudis "slēptais cenu kritums", proti, kad cenas sludinājumos ir augstākas nekā reāli notiekošie darījumi, liecina "Nira Fonds" informācija.

Kompānija skaidro, ka cenas reklāmas sludinājumos bija vidēji par 10–20% augstākas nekā reāli notiekošie darījumi, jo tie dzīvokļu īpašnieki, kuri nopietni vēlējās īpašumu pārdot, pircējam ievērojami samazināja cenu. Taču jau šī gada maijā - jūlijā arī reklāmās parādījās ievērojams dzīvokļu skaits par cenām, kas bija tuvas reālajām darījumu summām, norāda "Nira Fonds” valdes locekle Jevgēnija Markova.

Uzņēmuma apskats liecina, ka sērijveida dzīvokļu vidējā cena šā gada 1.septembrī, salīdzinot ar 2007.gada 1.septembri, ir samazinājusies par 35–40%.

Salīdzinot ar nekustamā īpašuma tirgus aktīvās augšupejas periodu, darījumu skaits mājokļu tirgū ir samazinājies 2,5–3 reizes. "Tomēr svarīgi atzīmēt, ka 2008.gada pirmajā pusgadā ikmēneša darījumu skaits ir stabilizējies un, visdrīzāk, šis rādītājs tuvākajā nākotnē nemainīsies," uzskata J.Markova. To, viņasprāt, nosaka stingrāki kredītu izsniegšanas nosacījumi un fakts, ka mājokļus pērk gala pircēji.

Cenu kritums un aizvien izdevīgāki iegādes nosacījumi parādās arī citos segmentos, secina kompānija. Jaunuzbūvētu tipveida dzīvokļu cena ir samazinājusies no 2100–2500 eiro par kvadrātmetru vidēji līdz 1100–1500 eiro.

Privātmāju tirgū ir liels piedāvājums un valda pārdevēju konkurence, sevišķi Mārupē, Garkalnē, Ķekavā, Dreiliņos, Salaspils lauku teritorijā un citos privātmāju ciematos pie Rīgas apvedceļa. Tāpēc tie attīstītāji, kuriem finansiālie apstākļi neļauj nogaidīt labākus laikus, pircēju piesaistei ir spiesti samazināt piedāvājuma cenas, veikt māju pilnu apdari īsā termiņā par materiālu un darba pašizmaksu, labiekārtot teritorijas u.tml.

Zemes gabaliem, kuri neatbilst gala pircēja vēlmēm, trūkst pieprasījuma, kamēr labiem īpašumiem pieprasījuma un cenas kritums nav vērojams, norāda "Nira Fonds".

Tirdzniecības telpu nomas likmes Rīgas centrā samazinājās vidēji par 10-15%, bet sliktākās tirdzniecības vietās - krietni ievērojamāk. Savukārt labākajos tirdzniecības centros nomas likmju samazinājums nav novērojams.

Pilns apskats šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses