Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

"Ober-haus": rudenī privātmāju cenas Rīgā un Pierīgā par 15-18% mazākas nekā vasarā

Šoruden salīdzinājumā ar vasaru privātmāju cenas Rīgas un Pierīgas jaunajos ciematos samazinājušās par 15-18%, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-haus" sagatavotais tirgus pārskats.

Kompānijas eksperti vēsta, ka cenas samazinās pārsvarā dvīņu, divģimeņu un rindu mājām ar zemes gabalu līdz 600 kvadrātmetriem. Līdz ar to pašlaik 180-230 kvadrātmetru lielu mājokli Rīgā un Pierīgā var iegādāties par 175-250 tūkstošiem eiro (123-175,7 tūkstošiem latu).

Savukārt atsevišķās mājas Rīgā un Pierīgā maksā no 255 līdz 285 tūkstošiem eiro (179,2-200,3 tūkstošus latu), norāda "Ober-haus" eksperti.

Oktobrī fiksētās privātmāju cenas liecina, ka pašlaik vislētāk mājas var iegādāties Bolderājā un Ziepniekkalnā, kur tās maksā 1000-2200 eiro (702,8-1546 latus) par vienu kvadrātmetru platības, vidējas cenas ir mājām Juglā, Dārzciemā un Pļavniekos - 1650-2500 eiro (1159,6-1757 lati) par kvadrātmetru. Savukārt visdārgākās mājas Rīgā ir Teikā un Mežaparkā, kur to cenas svārstās 2000-5200 eiro (1400-3655 lati) par vienu kvadrātmetru, teikts "Ober-haus" sagatavotajā pārskatā.

Savukārt Pierīgā - Vecāķos, Babītē, Mārupē, Ikšķilē, Ogre, Ādažos, Garkalnē un citur - mājokļi ir vēl lētāki, un to cenas svārstās 900-1500 eiro (632-1055 lati) par vienu kvadrātmetru.

"Ober-haus" eksperti vēsta, ka privātmāju tirgū cenas rudenī krīt, jo kopš vasaras ir krities arī pieprasījums pēc privātmājām.

Viens no iemesliem, kādēļ pēc privātmājām ciematos nav pieprasījuma, ir tas, ka bieži vien aizkavējas māju būvniecība un pircējam jāgaida ilgāk nekā paredzēts. Mājas nav tik pieprasītas kā dzīvokļi arī tāpēc, ka potenciālie māju pircēji visbiežāk ir materiāli nodrošināti cilvēki, kas attīstītājam nosaka augstas prasības, kuras tas, būvējot mājas, nevar piedāvāt. Līdz ar to pašlaik ciematu attīstītāji finansējuma un pieprasījuma trūkuma dēļ bieži vien "iesaldē" būvniecību un samazina būvnieku skaitu objektos, teikts kompānijas tirgus pārskatā.

Jau ziņots, ka pieprasījums tirgū pēc mājām dzīvojamajos ciematos ir ļoti neliels, jo attīstītāji nepiedāvā liela mēroga projektus, turklāt liela daļa attīstītāju pārdod tikai zemes gabalus ar izbūvētām komunikācijām, pašas mājas piedāvājot būvēt pircējam. Pašlaik 60% tirgū esošajos dzīvojamos ciematos tiek piedāvāti tikai zemes gabali bez mājām.

"Ober-haus" pārstāvji vēsta, ka gandrīz septiņu gadu laikā - no 2000. līdz 2007.gada septembra beigām - dzīvojamo māju tirgū Rīgas rajonā kopumā piedāvāti 235 dzīvojamie ciemati, kuros kopumā ir 7800 zemes gabalu, no kuriem 72% jeb 5700 zemes gabalu joprojām nav pārdoti. Turpretī šajā pašā periodā dzīvokļu tirgū parādījās 66 400 jaunu dzīvokļu. Šie rādītāji liecina, ka dzīvojamo māju segments Latvijā attīstās ļoti lēni un nav pievilcīgs investoriem un attīstītājiem.

Kompānijai "Ober-haus" Baltijas reģionā, Polijā un Ukrainā kopumā ir vairāk nekā 30 biroju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses