Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

papildināta - Atklāj aizliegtu vienošanos ceļu būvē un uzturēšanā

Konkurences padome (KP) konstatējusi aizliegtu vienošanās starp vairākām komercsabiedrībām, kuras veic ceļu būvniecības, uzturēšanas un/vai meliorācijas darbus, informēja KP.

Saistībā ar konstatēto SIA Mikor, SIA Krustpils, SIA Ošukalns, VAS Latvijas autoceļu uzturētājs - kā VAS Latgales ceļi filiāles Jēkabpils ceļi saistību un tiesību pārņēmējai - , SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Aizkraukle un SIA Līvānu meliorators uzlikts naudas sods kopumā 78 383,52 latu apmērā. Pārkāpumi konstatēti, uzņēmumiem piedaloties cenu aptaujās laikā no 2002. līdz 2005.gadam.

KP savā lēmumā norādījusi, ka komerciālajā darbībā nav pieļaujama konkurentu apmaiņa ar komerciālās darbības plāniem un citu komerciāli jutīgu informāciju. Ja konkurenti saskaņo savus plānus vai dara tos zināmus viens otram, ekonomiskā sāncensība nenotiek, tādējādi pretendentu vienošanās pirms iepirkumu procedūrām uzskatāma par konkurences deformēšanu.

Par minēto tirgus dalībnieku vienošanos liecinājusi kontaktu esamība starp komercsabiedrībām, sakritības iesniegtajos piedāvājumos, proti, vienādas kļūdas vai neatbilstība pasūtītāja paraugam, vizuāli līdzīgs noformējums un atsevišķos gadījumos arī vienādas cenas noteiktās darba pozīcijās, kā arī vairākās cenu aptaujās viena vai vairāku pretendentu iesniegto piedāvājumu elektroniskās versijas atrašanās Mikor valdes priekšsēdētāja darba vietā esošajā datorā.

Pārkāpumi konstatēti, pretendentiem piedaloties iepirkuma procedūrās, kuras organizējusi VAS Latvijas valsts meži Vidusdaugavas mežsaimniecība, Dienvidlatgales mežsaimniecība, Salas pagasta padome, kā arī kāda fiziska persona.

Skaidrojot situāciju, Līvānu melioratora vadītājs skaidrojis, ka viņš pats veicis darba tāmes aprēķinus un rakstījis melnrakstus. Piedaloties cenu aptaujās, viņš melnrakstu iedevis Mikor direktoram, lai viņš to noformē uz datora. Par to, ka Mikor arī varētu piedalīties minētajā aptaujā, viņam informācijas neesot bijis.

Mikor vadītājs savukārt uzsvēris, ka par cenām nekāda apmaiņa ar citiem uzņēmumiem nenotiek. "Cenu tāmes atsevišķos gadījumos man pēc konkursiem iedeva paši uzņēmumu pārstāvji. Kuri šie uzņēmēji, precīzi pateikt pašlaik nevaru. Arī pats esmu pēc konkursiem dažreiz citu firmu pārstāvjiem iedevis mūsu uzņēmumā sagatavotu cenu tāmi. Kuram konkrēti, precīzi neatceros."

Tā kā Līvānu melioratora darbinieku vidū, pēc viņa skaidrotā, nebija personu ar pietiekamu latviešu valodas prasmi, kā arī ņemot vērā, ka pieteikumi cenu aptaujām iesniedzami valsts valodā, 2004.gadā atsevišķos izņēmuma gadījumos no Līvānu melioratora valdes priekšsēdētāja Mikor vadītājs saņēmis lūgumu palīdzēt izlabot gramatiskās kļūdas cenu aptauju pieteikumiem un ar garumzīmēm un mīkstinājuma zīmēm noformēt tos uz datora. Mikora vadītājs gan neatminās, vai melnrakstos bija ietvertas cenas. Viņš uzsver, ka Mikor iesniedzis pieteikumus cenu aptaujām pirms Līvānu melioratora, tādējādi uzņēmumam šāda informācija būtu bezjēdzīga, liecina paskaidrojumi KP.

Uzņēmums arī norāda, ka ceļu būvē darbojošies uzņēmumi atsevišķos izņēmuma gadījumos cits citam nodevuši dalībai cenu aptaujās precizētu informāciju par darba apjomiem, tomēr tie nekad nav apmainījušies ar apstiprinātu informāciju par darbu cenām. "Šis apstāklis pilnībā izskaidro faktu, kādēļ vairāku uzņēmumu piedāvājumi bija vizuāli līdzīgi noformēti, kādēļ tie saturēja identiskas gramatiskas kļūdas, kādēļ piedāvājumos bija vienāda vārdu pārveide vai vārdu izvēle. Tāpat šis apstāklis izskaidro, kādēļ datoros varēja atrasties citu komercsabiedrību tāmju daļas."

Uzņēmumi arī skaidrojuši, ka 2004.dada 29.oktobrī Latgales ceļi veica datortehnikas atjaunošanu un pārdeva vairākus datorus Jēkabpils pilsētas Z.Zemzara individuālajam uzņēmumam ZED-NET. Savukārt 1.novembrī ZED-NET vismaz vienu no šiem datoriem pārdevis Mikor. Šis apstāklis, pēc uzņēmumu pārstāvju domām, pilnībā izskaidro, kā Latgales ceļi dokumentācija varētu būt atradusies Mikora datoros. Uzņēmumi arī KP atklāto skaidro ar to, ka viens otra projektos darbojušies kā apakšuzņēmumi.

KP, izvērtējot lietas materiālus, secinājusi, ka sakritības radušās kontaktu, kas vērsti uz informācijas apmaiņu, starp tirgus dalībniekiem rezultātā. Apstāklis, ka savstarpēji nesaistītu tirgus dalībnieku piedāvājumos kļūdas ir identiskas ar citu tirgus dalībnieku kļūdām un pazīmēm, nepastāvot tirgus dalībnieku savstarpējiem kontaktiem, ir pretrunā ar jebkuru loģikas un varbūtības principu, kā arī ar jebkuru pieredzi komercdarbībā, norāda padome.

KP secinājusi, ka lietas izpētē nav iegūti pierādījumi, lai konstatētu Konkurences likuma pārkāpumu SIA Jēkabpils pakalpojumi darbībās.

(pievienotas pēdējās septiņas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SODI

Uzņēmums Soda apmērs latos

Mikor 19 182,12
Latgales ceļi filiāle Jēkabpils ceļi (tagad Latvijas autoceļu uzturētājs) 25 754,31
Līvānu meliorators 6057,79
Aizkraukle 2994,55
Ošukalns 11 213,54
Krustpils 13 181,21

Naudas sods tika noteikts procentos no komercsabiedrības pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma, ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un smagumu, t.sk. pārkāpuma veidu, pārkāpuma radītās vai iespējamās sekas un katra iesaistītā tirgus dalībnieka lomu tajā.

Avots: Konkurences padome

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses