Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pārdod dzīvokļus, lai īrētu līdzīgus

Ja šī tendence turpināsies, Latvijā varētu attīstīties īres nami, pieļauj eksperti.

Pieaudzis cilvēku skaits, kuri vēlas pārdot nesenā pagātnē kredītā iegādātu dzīvokli, lai par ikmēneša samaksu, kas mazāka par kārtējo aizdevuma atmaksas apjomu, noīrētu līdzvērtīgu mājokli. Tā novērojuši nekustamā īpašuma kompānijas Latio speciālisti.

Ja šī tendence turpināsies, tirgū aktīvāk varētu ienākt ilgtermiņa īres piedāvājumi un attīstīties tā dēvētie īres nami, kas ir izplatīta prakse vairākumā Eiropas pilsētu, secina Vija Gailīte, Latio savrupmāju un dzīvokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja. Daudziem kredītņēmējiem kļuvis apgrūtinoši ik mēnesi segt aizdevuma summu, tāpēc, ja viņiem izdodas atrast pircēju, viņi turpmāk izvēlas dzīvesvietu īrēt, turklāt izīrētāji nereti gatavi slēgt līgumu uz ilgāku termiņu, secina Latio eksperti.

Pēc viņu datiem, jūlijā vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar jūniju, samazinājusies par 3,3%, sasniedzot 1160 eiro par kvadrātmetru. Kā Diena jau rakstīja, tirgus dalībnieku apkopotie rādītāji liecina vidēji par 3% cenu kritumu šajā segmentā jūlijā, kas ir straujāk nekā citos šā gada mēnešos. Ober Haus dati rāda, ka dzīvokļu cenas samazinājušās par 2,7% (nevis 1,7%, kā bija minēts iepriekšējā rakstā 6.augustā), Balsts ziņo par 1,7%, Arco Real Estate — par 3,7%, InReal — pat par 3,8% cenas kritumu. "Pašlaik ekonomiskās tendences neuzrāda faktorus, kas nākamajā pusgadā spētu apturēt nekustamā īpašuma cenu kritumu, tāpēc izdevīgāk ieguldīt līdzekļus īstermiņa īrē. Tas ir labs veids, kā nogaidīt, kamēr mājokļu cenas stabilizējas," iesaka Latio analītiķis Māris Grīnbergs.

Mājokļu īres un pārdošanas cenas var krietni atšķirties pat vienā rajonā — vienā ielas pusē īpašuma vērtība var būt manāmi zemāka par īpašumu otrā ielas pusē, norāda Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas valdes loceklis Ilvars Metnieks. "Tas atkarīgs no cilvēku uztveres un zināšanām par īpašuma kvalitāti, kas nav tikai rajona zīmols un ēkas sērija, bet arī kaimiņu, sociālās vides un attīstības potenciāla konteksts," skaidro speciālists. "Publiski šāda informācija maz pieejama, un tas liedz nekļūdīgi izlemt starp īrēt vai pirkt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses