Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pašam sava villa dienvidos

Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju vēlas iegādāties īpašumu kādā no ārzemju kūrortiem. Īpašumu cenas Vidusjūras un Melnās jūras kūrortos ir zemākas nekā Latvijā

Īpašumu cenas dienvidu kūrortos

  • Dzīvoklis Spānijā ar divām guļamistabām – 140 000 EUR
  • Savrupmāja Spānijā ar skatu uz jūru, ar dārzu un baseinu — ap 500 000 EUR
  • Grandioza pilnībā mēbelēta villa Spānijā 500 m2 platībā ar baseinu, sešām guļamistabām un piecām vannas istabām — ap 1 miljons EUR
  • Savrupmāja Turcijā ar krāšņu skatu uz jūru un kalniem — 120 000 EUR
  • Savrupmāja Turcijā jūras krastā — 250 000 EUR
  • Villa Turcijā ar visām mēbelēm, sadzīves tehniku un baseinu pagalmā puskilometru no jūras — 150 000 EUR
  • Divistabu dzīvoklis Turcijā — 45 000 EUR
  • Divistabu dzīvoklis Bulgārijā — sākot no 50 000 EUR

Koši zilas debesis, olīvkoku, palmu un apelsīnkoku ieskautas pludmales, zeltainas smiltis, saules apspīdētas mājiņas gaišos toņos un jūra līdzās. Šādas ainas nereti paveras nekustamo īpašumu kompāniju interneta mājaslapās, vilinot iegādāties mājokli siltākās zemēs — Spānijā, Bulgārijā, Turcijā vai Grieķijā. Interese strauji kāpj, — vienā balsī apgalvo speciālisti. Par to liecina arī arvien augošais piedāvājums. Turklāt īpašumu cenas šo valstu kūrortos ir krietni mazākas nekā Latvijā. Savrupmāju Spānijā netālu no Vidusjūras var iegādāties par pārsimts tūkstošiem eiro.

Spānijā izsniedz kredītus


Dzīvokļi jaunbūvēs, mājas ar dārzu un plašu baseinu, zemesgabali, uz kuriem pēc iegādes uzcelt sapņu māju. Piedāvājumu netrūkst. Īpaši labvēlīgi nosacījumi īpašuma iegādei ir Spānijā, jo tur iespējams par jauno mājvietu nemaksāt uzreiz visu summu. Ja iegādāta jaunbūve, jāmaksā desmit procenti no pilnas pirkuma summas, bet pēc tam jādodas uz kādu no Spānijas bankām. Latvijas pilsoņi Spānijas bankās var saņemt hipotekāro kredītu pat līdz 75% no nekustamā īpašuma vērtības, kas jāatmaksā vidēji 25 gadu laikā.

"Klientu skaits arvien aug, un tas ir saprotami, jo īpašumi Spānijā ir pusotras reizes lētāki nekā pie mums," saka kompānijas Gaffi pārstāvis (savu vārdu viņš nevēlējās minēt). Gaffi piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Kosta Blankas rajonā. Šī Vidusjūras piekraste Alikantes provincē stiepjas 212 kilometru garumā. Dzīvoklis ar divām guļamistabām tur patlaban maksā aptuveni 140 tūkstošus eiro, bet savrupmāja ar skatu uz jūru, ar dārzu un baseinu tās īpašniekam izmaksās ap pusmiljonu eiro. Savukārt grandioza pilnībā mēbelēta villa 500 kvadrātmetru platībā ar baseinu, sešām guļamistabām un piecām vannas istabām maksā ap miljonu eiro. Vienlīdz liels pieprasījums esot gan pēc dzīvokļiem, gan villām.

Turcija — modes lieta


Savukārt Turcijā savrupmāju ar krāšņu skatu uz jūru un kalniem iespējams nopirkt daudzkārt lētāk — pat par 120 tūkstošiem eiro. Jo tuvāk jūrai, jo cenas kāpj. Tās krastā summa par īpašuma iegādi palielinās jau divkārt. "Taču kādu puskilometru no jūras var dabūt villu ar visām mēbelēm, sadzīves tehniku un baseinu pagalmā par 150 tūkstošiem eiro," piebilst starptautiskās kompānijas Turkeyhome pārstāve Latvijā Marina Ivļeva. Pašam ne par ko nav jārūpējas. Plašā klāstā tiek piedāvāti arī dzīvokļi jaunuzceltos daudzstāvu namos. "Divistabu dzīvokli pirms nama uzcelšanas var iegādāties pa aptuveni 45 tūkstošiem eiro, vēlāk tā cena var kāpt divas vai trīs reizes. Taču namus Turcijā ceļ ne ilgāk par gadu un par kvalitāti nav jāšaubās," apgalvo M.Ivļeva. Turklāt dzīvokļi ir pilnībā izremontēti, dažkārt pat jau mēbelēti. Aizņēmumus vietējās bankās gan var iegūt tikai juridiskas personas, kas Turcijā plāno veikt investīcijas.

Bulgārijā jādibina fiktīvs uzņēmums


"Kopš Bulgārija iestājusies Eiropas Savienībā, interese par īpašumiem tikai pieaug. Patlaban iegādāties īpašumu kādā no Bulgārijas kūrortiem kļuvis par modes lietu. Pērnā gada oktobrī un novembrī interesenti brauca grupām vien," stāsta uzņēmuma Elsanta pārstāve Santa Silniece.

Lielākoties Latvijas iedzīvotāji Bulgārijā pērk dzīvokļus, jo, lai iegādātos zemi vai māju kopā ar zemi, Bulgārijā jādibina uzņēmums. "Vienkāršāk ir nopirkt dzīvokli ar skatu uz jūru. Turklāt, izīrējot to tūristiem laikā, kad paši saimnieki tajā neuzturas, var viegli nopelnīt," piebilst S.Silniece.

Dzīvokļu cenas Bulgārijā neko daudz neatšķiras no Turcijas cenām: plašs divistabu dzīvoklis vidēji maksā, sākot no 50 tūkstošiem eiro. Ja kārojas īpašumu dažu soļu attālumā no jūras, jāšķiras no aptuveni 1500 eiro par kvadrātmetru. Divus vai trīs kilometrus tālāk summa sarūk trīskārt.

Ja tomēr kārojas īpašumu ar zemesgabalu, pārdevēji piedāvā savu palīdzību uzņēmuma dibināšanā. Tā reģistrācijas process ilgst aptuveni četras nedēļas un izmaksā ap 800 eiro. Kapitāls, kurš kalpo kā depozīts atvērtajā uzņēmuma bankas kontā, sastāda ap 2600 eiro. Vēlāk tas var tikt anulēts. Katru gadu ir jāmaksā arī nodoklis vietējai apgabala padomei. No tā tiek segti publiskā apgaismojuma, atkritumu izvešanas un tamlīdzīgi izdevumi. Tie parasti nepārsniedz 200 eiro.

Lielākoties ārzemnieki īpašumus iegādājas divos populārākajos Bulgārijas kūrortos — Saulainais krasts un Zelta smiltis. Mierīgākas, ne tik ar tūristiem pārbāztas vietas kārotāji izvēlas mājvietu Sazopoles vecpilsētas tuvumā.

Patlaban Bulgārijas bankas Latvijas pilsoņiem kredītus neizsniedz, taču, visticamāk, tas ar laiku mainīsies, jo, piemēram, Lielbritānijas pilsoņi var tikt pie kredīta. Lielākoties par nekustamajiem īpašumiem Bulgārijā interesējas nepilsoņi.

Nekustamais īpašums ārzemēs var būt arī laba investīcija, norāda pārdevēji un ar laiku prognozē cenu celšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses