Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pēc pusotru gadu ilgušās tiesvedības bufernafta paliek LatRosTrans īpašumā

Latvijas-Krievijas kopuzņēmums SIA LatRosTrans un ar to saistītās personas drīkstēs veikt darbības tehnoloģiskās naftas atsūknēšanai un pārvietošanai no maģistrālā cauruļvada Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā, paredz ceturtdien, 31. maijā pieņemtais Augstākās tiesas (AT) Senāta lēmums.

Daugavpils tiesa 2010. gada 7. decembrī bija piemērojusi nodrošinājumu LatRosTrans un Baltkrievijas uzņēmuma Polocktransneft Družba civilstrīdā par īpašumtiesībām uz bufernaftu un aizliegusi LatRosTrans un ar to saistītajām personām veikt iepriekšminētās darbības, kā arī apķīlājusi 40 221 tonnas tehnoloģiskās naftas. Tāpat tika apķīlātas arī papildus 109 996,08 tonnas naftas.

Šo Daugavpils tiesas lēmumu šā gada 7.martā pārskatīja AT Civillietu tiesu palāta, kas nodrošinājumu daļēji atcēla. AT atcēla aizliegumu veikt darbības tehnoloģiskās naftas atsūknēšanai un pārvietošanai no cauruļvada Latvijas teritorijā, kā arī atbrīvoja no apķīlājuma 40 221 tonnu naftas. Apķīlājums 109 996,08 tonnām naftas palika spēkā.

AT lēmums par apķīlājuma atcelšanu tika apstrīdēts AT Senātā, kas ceturtdien, 31. maijā to atstāja negrozītu, informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

2011.decembra sākumā, izskatot strīdu starp abiem uzņēmumiem pēc būtības, Latgales apgabaltiesa pilnībā noraidīja Polocktransneft Družba prasību pret LatRosTrans par īpašumtiesībām uz tehnoloģisko naftu, kas atrodas LatRosTrans naftas vados.

Tiesa arī atcēla iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu tai tehnoloģiskās naftas daļai, kas atrodas LatRosTrans piederošajā naftas vadā. Līdz ar to LatRosTrans vairs nebūtu spēkā ierobežojumi rīkoties ar šo naftu, ja vien minētais spriedums būtu stājies likumīgā spēkā, taču Baltkrievijas uzņēmums sev nelabvēlīgo spriedumu pārsūdzēja, tāpēc tas nestājās spēkā. Līdz ar to par apķīlājuma atcelšanu strīds risinājās sūdzības kārtībā.

Kā papildināja Kataja, AT Civillietu tiesu palāta Baltkrievijas uzņēmuma iesniegto apelācijas sūdzību par Latgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta tā prasība pret LatRosTrans par tiesībām uz bufernaftu, pēc būtības plānojusi izskatīt 2013.gada 1.oktobrī.

Iepriekš Polocktransneft Družba iesniedza tiesā prasību, uzskatot, ka tehnoloģiskā nafta 150 000 tonnu apmērā, kas atrodas LatRosTrans naftas vados, pieder viņiem.

AS Ventspils nafta pārstāvji iepriekš pauduši uzskatu, ka tiesā Baltkrievijas puse centusies lietas izskatīšanu pēc būtības novilcināt, to politizēt un vairākas reizes mainījusi savu skaidrojumu - kādā veidā Polocktransneft Družba it kā ieguvis īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas jau gandrīz 20 gadus atrodas LatRosTrans naftas vados.

LatRosTrans pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi: Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu vads Polocka-Ventspils joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

LatRosTrans ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - AS Transņefteprodukt, kas ir Transņeft meitasuzņēmums, pieder 34% kapitāla daļu, bet AS Ventspils nafta - 66%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses