Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pērn veikalos visbiežāk zagta kosmētika, alkohols, ikri, desas un siers

Tirdzniecības vietās garnadži pērn visvairāk mēģinājuši zagt dažādas kosmētikas preces, liecina kompānijas AS G4S Latvia statistika par aizturētajiem. Otra garnadžu iekārotākā prece esot alkohols, savukārt TOP 3 zagtāko preču sarakstu noslēdz pārtikas preces - ikri, desas un siers.

G4S Latvia drošības eksperti norāda, ka pērn samazinājies apģērbu zādzības mēģinājumu skaits. Starp zagtākajām precēm ir arī tabakas izstrādājumi, elektropreces un dažādi aksesuāri.

Kopumā pērn kompānija pagājušajā gadā aizturējusi vairāk nekā 2940 personas, no kurām 65% ir vīrieši un 35% - sievietes.

Drošības eksperti norāda, ka zādzību mēģinājumu statistika joprojām saglabājas augsta, taču tajā pašā laikā šobrīd to skaits saglabājas nemainīgs un krasi nepieaug.

Saskaņā ar G4S Latvia datiem pērn palielinājies degvielas un krāsainā metāla zādzības mēģinājumu skaits - gan galvaspilsētā, gan reģionos. Pieaudzis arī laupīšanu skaita pieaugums gan galvaspilsētā, gan Latvijas reģionos.

"Zādzību mēģinājumu raksturs likumsakarīgi ir tieši vai netieši saistīts ar ekonomisko situāciju un tendencēm valstī. Piemēram, metāla un degvielas cenu kāpums pērn atspoguļojās arī zādzību statistikā. Ja degviela lielākoties zagta savām vajadzībām, tad dažādi metāla izstrādājumi - ar nolūku tos realizēt metāla uzpirkšanas punktos. Jāmin, ka zādzību riskam pakļautas gan ražotnes un industriāli objekti, gan sakaru tīklu uzņēmumi. Piemēram, vasarā divi nepilngadīgi jaunieši tikai aizturēti par mēģinājumu nozagt krāsaino metālu, nesankcionēti iekļūstot kādas apsargātas rūpnīcas teritorijā," stāsta AS G4S Latvia Drošības funkciju departamenta direktors Jānis Ābele.

Jānis Ābele prognozē, ka arī šogad visticamāk pieaugs degvielas zādzību gadījumu skaits, jo jau šobrīd degvielas cena ir tuvu 1 latam litrā. "Ņemot vērā tendenci palielināties degvielas zādzību gadījumu skaitam, degvielas glabātuvju īpašniekiem, kā arī spectehnikas un parastu automašīnu īpašniekiem būtu vēlams izvērtēt situāciju un meklēt risinājumus, lai pasargātu savu īpašumu no zādzību riska. Līdzās degvielas zādzībām prognozējams arī tabakas izstrādājumu zādzību skaita pieaugums. Proti, līdz ar izmaiņām likumā par akcīzes nodokli no 1. janvāra degvielu, cigaretes vai alkoholu personīgām vajadzībām bez muitošanas Latvijā var ievest ne biežāk kā reizi nedēļā, nevis katru dienu, kā tas bija līdz šim. Tādēļ, iespējams, varētu samazināties no Krievijas ievesto cigarešu skaits, kas savukārt veicinās pieprasījumu pēc lētākām cigaretēm un, iespējams, stimulēs personas izdarīt zādzības gan no tirdzniecības, gan noliktavu objektiem."

Viņš norāda, ka jebkurš straujš cenu kāpums un paziņojumi par konkrētu preču realizāciju vai cenas izmaiņām potenciāli ietekmē gan cilvēku pirktspēju, gan likumpārkāpēju rīcību - respektīvi, tirgus tendences būtiski ietekmē arī zādzību statistiku. "Piemēram, pērn ievērojami samazinājās ekonomisko spuldžu zādzību skaits, kas zagtāko preču TOPā iekļuva 2010. gadā pēc paziņojuma, ka "vecā standarta" elektroniskās spuldzes turpmāk netiks ražotas un turpmāk pārdošanā būs pieejamas tikai ekonomiskās spuldzes, kuru cena ir ievērojami augstāka," skaidro J. Ābele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses