Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pētījums: ārpus Rīgas un Jūrmalas lielo nekustamā īpašuma darījumu šogad vairāk

Kamēr šā gada pirmajos sešos mēnešos strauji saruka lielo nekustamā īpašuma darījumu skaits un apjoms gan Rīgā, gan Rīgas rajonā un Jūrmalā, citās lielajās pilsētās vērojama pretēja situācija, liecina piektdien laikrakstā _Dienas Bizness _publicētie "Baltic Screen" apkopotie dati par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā šā gada pirmajā pusgadā.

Īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas nesaplok (saraksts)2006.gada otrajā pusgadā ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas bija notikuši vismaz 14 nekustamā īpašuma darījumi, kuros fiksētā summa katrā bija virs pusmiljona latu, pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos tādi bijuši 18, un tieši tāds pats ir bijis oficiālo lielo darījumu skaits 2007.gada otrajā pusgadā, turklāt četri no tiem pārsnieguši miljonu latu.

Tikmēr šogad pirmajos sešos mēnešos darījumu skaits virs pusmiljona latu ne tikai nav samazinājies, bet pat nedaudz pieaudzis: sešos mēnešos tādi reģistrēti vismaz 19, teikts publikācijā.

Astoņos gadījumos darījuma apmērs pārsniedzis miljonu latu, turklāt lieli pirkumi veikti ne tikai tradicionālajās lielo darījumu pilsētās Ogrē, Liepājā un Daugavpilī, bet arī Tukumā, Valmierā, Kuldīgā, Ventspilī, Saldū, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Viļānos, Bauska, Dobelē, Gulbenē un Rēzeknē.

Tikpat plašs bijis arī pirkto un pārdoto objektu funkciju spektrs un darījumu dalībnieki: gan pašmāju un ārvalstu kompānijas, gan pašvaldības un arī reliģiskās draudzes pirkušas un pārdevušas ražošanas, sporta un administratīvos objektus, viesnīcas un dažādas zemes platības.

Kā norāda pētījuma autori, zināmā mērā darījumu statistiku gan ietekmējis "SEB bankas" pagājušā gada lēmums atbrīvoties no saviem nekustamajiem īpašumiem visā Latvijā - daļa no šī darījuma sastāvdaļām zemesgrāmatās reģistrēta tikai šogad. Tāpat zināma loma bijusi arī lielajām ārvalstu mazumtirdzniecības ķēdēm, kas turpina iegādāties zemes platības savu veikalu izvietošanai, kā arī ražošanas un administratīvo objektu iegādes darījumiem.

Kopumā gan arī šajā tirgus segmentā valdījis sastingums un nogaidoša attieksme, atzīst pētījuma veicēji. "Patlaban tirgus dalībnieki joprojām ieņem nogaidošu pozīciju, kas arī ir saprotams, jo tiek sagaidīts kāds nopietnāks pavērsiens ekonomikā kopumā, lai nekustamo īpašumu tirgus lielie spēlētāji un gala patērētāji pieņemtu lēmumu par veicamajām darbībām," norādījis "Hansabankas" (tagad "Swedbank") Nekustamo īpašumu finansēšanas nodaļas vadītājs Reinis Tauriņš.

Savukārt nekustamo īpašumu uzņēmuma "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš norāda uz to, ka vienlaikus jūtams lielu, labu un dārgu īpašumu trūkums. Investori gaidot, kad īpašnieki nevarēs izturēt slogu no banku puses un biznesa situācijas, jo tad arī varēs nopirkt lētāk.

Arī ārpus Rīgas esot beidzies "spekulantu laiks" un faktiski notiekot tikai tīrie ieguldījumi, lielākoties ieguldot savus atbrīvojušos līdzekļus vai veicot stratēģiskas investīcijas attīstībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses