Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

"Rent In Riga": Līdz ar apkures sezonu īres tirgus aktivizēsies vēl vairāk

Pašreizējā tirgus situācija ir kā medusmaize īrniekiem, jo dzīvokļi pieejami ļoti plašā izvēlē, turklāt saimnieki kļūst arvien pretimnākošāki un piekāpīgāki īres maksas un citu nosacījumu formulēšanā. Tomēr kopējo īres tirgus attīstību lielā mērā noteiks tas, kādā veidā attīstīsies valsts ekonomiskā situācija, un sagaidāms, ka tirgus aktivizēšanos varēs vērot līdz ar apkures sezonas sākumu, savā apskatā par vasaru norāda īres un nomas operators "Rent In Riga".

Tiesa, tā drīzāk būs vērtējama kā negatīva parādība, jo daļai īrnieku strauji pieaugušo komunālo maksājumu dēļ var nākties apsvērt esošās dzīvesvietas maiņu uz tādu, kas prasa mazākus ikmēneša tēriņus, piebilst "Rent In Riga" speciālists Jānis Lipša.

Vasaras sezonā visos mājokļu īres segmentos bijis vērojams cenu kritums, savukārt jūlija beigās un augustā būtiski pieaugusi aktivitāte mājokļu īres tirgū.

"Rent In Riga" apkopotie dati liecina, ka šī gada vasaras mēnešos Rīgas mājokļu tirgū joprojām vērojams izteikts piedāvājuma pārsvars pār pieprasījumu, kas veicinājis cenu krišanos visos mājokļu īres segmentos vidēji par 5,5% salīdzinājumā ar šī gada pavasari.

Piedāvājums salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaru audzis par 33%, un lielākais piedāvājuma pieaugums vērojams jauno projektu dzīvokļu segmentā, kas skaidrojams ar joprojām ļoti zemo aktivitāti nekustamā īpašuma tirdzniecības tirgū, teikts apskatā. Izteikti mazāks darījumu skaits bijis jūnijā, jūlijā, kas lielā mērā skaidrojams ar atvaļinājumu laiku, kad cilvēki nemēdz pieņemt lēmumus par mājokļa maiņu. Savukārt jūlija beigās un augustā darījumu skaits būtiski pieaudzis.

Ja pavasara sezonā varēja runāt par zināmu krīzi mājokļu īres tirgū, ko tieši ietekmējusi valsts ekonomiskā situācija, tad vasaras sezonas un jo īpaši augusta kontekstā varam vērot zināmu atveseļošanos, komentē J.Lipša. Cilvēki, kuri jau pavasarī domāja par mājokļa maiņu, tagad secinājuši, ka īres cenas ir stabilizējušās un nav vajadzības turpmāk atlikt jautājumu par pārvākšanos uz citu mājvietu. Šo tendenci apliecina arī fakts, ka salīdzinoši dārgiem dzīvokļiem, kam noteikta kvalitātei atbilstoša cena, īrnieki atrodami ātri, piebilst eksperts.

Vidējais pieprasījums vasaras mēnešos uz augusta rēķina audzis par 5,9% salīdzinājumā ar pavasari. Arī rudenī, kad galvaspilsētā ieplūst un mājokļus meklē studenti un skolēni, kompānija prognozē turpmāku pieprasījuma pieaugumu, tomēr piedāvājums joprojām to pārsniegs , tāpēc tiek gaidīta arī turpmāka neliela cenu korekcija mājokļu īres tirgū.

Pilns apskats šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses